Pieczarki dostępne są przez cały rok, są również bogate w wartości odżywcze, dlatego bez wątpienia trzeba dodać je do swojej diety. Możemy je podawać na ciepło, jak i na zimno. Są naprawdę smaczne, dlatego warto poznać przepisy na ich przyrządzenie. Nasze propozycje uwzględniają wiele różnych wariantów podania tego klasycznego grzyba. Znajdziesz tu przepisy na pieczarki faszerowane, smażone, duszone i gotowane. Smacznie przyrządzone pieczarki można serwować jako dodatek do dania głównego lub oddzielną przekąskę. Warto też wiedzieć, że pieczarki wspomagają odchudzanie: są niskokaloryczne, zawierają mało tłuszczów, hamują ich wchłanianie i zmniejszają apetyt.
Pieczarki faszerowane mięsem mielonym
Składniki:
– 200 g mielonego mięsa
– 500 g pieczarek
– 1 cebula
– 1 ząbek czosnku
– 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
– 2 łyżki bułki tartej
– 1/2 szklanki tartego żółtego sera
– 1 łyżka sosu sojowego
– po 1/4 łyżeczki ostrej i słodkiej papryki w proszku
– 1 łyżeczka suszonego oregano
Przygotowanie:
Do miski włożyć mięso mielone. Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Odłamać nóżki pieczarek. Łyżeczką wydrążyć części kapelusza, robiąc jak najwięcej miejsca na farsz. Nóżki pieczarek i wydrążone części kapeluszy posiekać na desce, włożyć na patelnię. Dodać pokrojoną w kosteczkę cebulę, łyżkę oliwy i podsmażyć na patelni przez kilka minut, co chwilę mieszając. Doprawić solą i pieprzem, pod koniec dodać starty czosnek i natkę pietruszki. Przełożyć do miski z mięsem, dodać odrobinę bułki tartej, przyprawy i wymieszać. Wydrążone kapelusze pieczarek napełnić farszem. Ułożyć na blasze do pieczenia i wstawić do piekarnika. Piec przez ok. 30 min. Na 8 minut przed końcem pieczenia posypać tartym serem. Po upieczeniu posypać posiekaną natką pietruszki.
Pieczarki faszerowane ziemniakami i serem
Składniki:
– 16 pieczarek
– 3 ugotowane ziemniaki
– 250 g żółtego sera (mozzarella i parmezan)
– 3 ząbki czosnku
– świeże zioła do smaku (natka pietruszki, kolendra)
– 3 łyżki majonezu – sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzać do 200 st. C. Z pieczarek odkroić nóżki. Ziemniaki i ser zetrzeć na drobnej tarce. Czosnek i zioła posiekać, wymieszać z ziemniakami. Dodać majonez, sól i pieprz, wymieszać na jednolitą masę. Kapelusze pieczarek napełnić farszem i posypać górę startym serem. Piec 15 min. Przed podaniem, pieczarki posypać świeżą natką z pietruszki.
Przygotowanie:
Pieczarki umyć, osuszyć i wyciąć nóżki. Ser rozkruszyć i wymieszać z sosem pesto. Przez 3 min. opiekać pieczarki na grillu lub patelni kapeluszem do góry, a następnie odwrócić i napełnić masą z sera i pesto. Grillować lub smażyć jeszcze 5 min. Na skropioną octem balsamicznym rukolę wyłożyć pieczarki i posypać je natką pietruszki.
Pieczarki zapiekane ze szpinakiem
Składniki:
– 16 dużych pieczarek
– 1 opakowanie mrożonego szpinaku
– 6 suszonych pomidorów z zalewy
– 4 ząbki czosnku
– 4 szalotki (drobno posiekane)
– 1/2 szklanki startego sera grana padano
– sól i pieprz
– gałka muszkatołowa
Przygotowanie:
Pieczarki umyć, osuszyć i odciąć nóżki. Szpinak rozmrozić i odsączyć na sitku. Cebulę pokroić i zeszklić na patelni. Czosnek drobno posiekać i dodać razem ze szpinakiem do cebuli. Dodać przyprawy: sól, pieprz oraz gałkę muszkatołową. Całość smażyć na małym ogniu, ciągle mieszając. Suszone pomidory pokroić w cienkie paseczki i dodać pod koniec smażenia. Pieczarki nafaszerować masą szpinakową, posypać serem, włożyć do nagrzanego do 180 st. C piekarnika na ok. 20 min.
Pieczarki faszerowane jabłkiem i fetą
Składniki: – 1/2 kostki sera feta – 1 jabłko – sól do smaku – 12 pieczarek – ser żółty
Przygotowanie:
Pieczarki umyć, osuszyć, oddzielić nóżki od kapeluszy. Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia i ułożyć kapelusze pieczarek. Jabłko obrać i wydrążyć środek, razem z nóżkami pieczarek zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Ser feta rozetrzeć w miseczce, dodać starte jabłko i pieczarki i dokładnie wymieszać. Gotową masą napełnić pieczarki i piec w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 20 min. Od razu po wyjęciu posypać startym na tarce o grubych oczkach serem żółtym i udekorować listkami bazylii.
Pieczarki duszone
Składniki:
– 500 g pieczarek
– 3-5 ząbków czosnku
– 4 łyżki oliwy i oleju do smażenia
– natka pietruszki
– sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Pieczarki oczyścić i pokroić w plastry. Na patelnię z olejem dodać pieczarki i smażyć ciągle mieszając na dużym gazie. Powinny się przysmażyć, a nie puścić sok.
Obrać czosnek i przepuścić przez praskę. Natkę pietruszki poszatkować. Pod koniec smażenia dodać czosnek. Do tego 2 łyżki oliwy. Po kilkunastu sekundach wyłączyć. Posypać zieleniną.
Przygotowanie:
Kaszę oraz ryż opłukać, a następnie zalać ok.2 szklankami wody i gotować aż wchłoną wodę i zmiękną. Cebulę, natkę i pieczarki posiekać na małe kawałki lub zmiksować za pomocą blendera. Pietruszkę (korzeń) zetrzeć na tarce. Warzywa wymieszać ze sobą, dodać przyprawy, sos sojowy, olej kokosowy oraz mąkę ziemniaczaną. Dorzucić ugotowaną kaszę i ryż. Za pomocą łyżki, umieścić na papierze do pieczenia 20 porcji powstałej masy. Odczekać aż wszystko ostygnie (wtedy masa będzie bardziej zwarta), a następnie za pomocą dłoni uformować kotlety. Umieścić je na 25 min. w rozgrzanym do 170 st. C piekarniku.
Bitki wołowe z pieczarkami
Składniki:
– 80 dag udźca wołowego
– 1/2 kg pieczarek
– 40 dag cebuli
– 2 kostki bulionowe
– natka pietruszki
– 3 łyżki mąki
– olej do smażenia
– 2 łyżki śmietany
– liść laurowy
– ziele angielskie
Przygotowanie:
Wołowinę podzielić na mniejsze kawałki, rozbić tłuczkiem na klasyczne bitki. Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć bitki oprószone mąką. Kiedy mięso będzie złociste, przełożyć je do rondla. Na tej samej patelni usmażyć pieczarki pokrojone w cząstki oraz cebulę pokrojoną w piórka. Całość smażyć kilka min. Dodać do mięsa. Do rondla wlać bulion, dodać przyprawy i dusić mięso ok. 20 min. na średnim ogniu. Sos zaprawić śmietaną i wlać do mięsa. Całość dokładnie wymieszać i gotować, aż sos zgęstnieje, a mięso będzie zupełnie miękkie. Pod sam koniec gotowania dodać posiekaną natkę pietruszki.
Kotlety mielone z pieczarkami
Składniki:
– 300 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
– przyprawa do mięsa mielonego
– 1 jajko
– 1 kajzerka
– 10 pieczarek
– natka pietruszki
– 7 łyżek bułki tartej
– pieprz czarny
– olej
– 50 g sera żółtego w kawałku
Przygotowanie:
Kajzerkę namoczyć w mleku, natkę posiekać. Mięso przełożyć do miski i połączyć z odciśniętą kajzerką oraz jajkiem. Doprawić przyprawą do mięsa mielonego i wyrobić jednolitą masę. Pieczarki oraz ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju i przesmażyć starte pieczarki. Doprawić do smaku pieprzem, wystudzić, a następnie doda starty ser, pietruszkę, 1 łyżkę tartej bułki i wymieszać. Mięso podzielić na cztery części, na każdą z nich nałożyć porcję pieczarek. Farsz okleić dokładnie mięsem i uformować kotlety. Kotlety obtoczyć w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor po 6-8 min. z każdej strony, w zależności od wielkości.
Bigos z pieczarkami vege
Składniki:
– 1 kg białej kapusty
– 1 kg kiszonej kapusty
– 1 jabłko
– 1 szklanka soczewicy
– garść suszonych śliwek
– 1 cebula
– 3 ząbki czosnku
– 1/2 kg pieczarek
– 3 łyżki przecieru pomidorowego
– 1/2 l bulionu warzywnego
– kilka ziaren ziela angielskiego
– kilka liści laurowych
– 3-4 goździki
– 1 łyżeczka tymianku
– kilka ziaren gorczycy
– sól, pieprz
Przygotowanie:
W dużym garnku blanszować pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek, na sporej ilości oleju. Dodać poszatkowaną białą i kiszoną kapustę oraz starte na tarce o grubych oczkach jabłko. Zalać 1/2 l bulionu warzywnego i gotować na wolnym ogniu. Dodać śliwki, przyprawy oraz przecier pomidorowy. Na koniec dodać soczewicę i pokrojone w plasterki lub kostkę pieczarki. Gotować bigos, aż składniki będą miękkie. Na koniec doprawić do smaku.
Leczo pieczarkowe
Składniki:
– 3 duże papryki w różnych kolorach
– 2 cebule
– 3 ząbki czosnku
– 4 średnie pomidory
– 1/2 kg pieczarek
– 1/2 kg wędzonej kiełbasy
– mała wiązka natki pietruszki
– 200 ml passaty pomidorowej
– 1 łyżeczka oregano
– 2 łyżeczki słodkiej papryki
– 1 łyżeczka papryki wędzonej
– 1/2 łyżeczki chili
– 1 łyżeczka pieprzu
– 2 łyżeczki soli
– 2-3 łyżki oleju rzepakowego lub smalcu
Przygotowanie:
Cebulę i czosnek obrać, drobno pokroić i podsmażyć na oleju. Następnie dodać pokrojone w ćwiartki pieczarki i smażyć ok. 5 min. Kiełbasę pokroić w półplasterki i smażyć razem z pieczarkami ok. 7 min. Do kiełbasy dodać obrane ze skóry i pokrojone w kostkę pomidory. Smażyć 10 min. Następnie dodać paprykę pokrojoną w większą kostkę i passatę pomidorową oraz przyprawy i smażyć ok. 7 min, aż papryka będzie odpowiednio miękka. Na koniec leczo wymieszać z posiekaną pietruszką i już nie gotować. Podawać ze świeżym pieczywem.
Makaron ze szpinakiem i pieczarkami
Składniki:
400 g makaronu wstążki
– 1/2 kg pieczarek
– 1 puszka czerwonej fasolki
– 400 g mrożonego szpinaku (może być świeży)
– 100 g sera żółtego
– 1 cebula
– olej do smażenia
– świeżo mielony czarny pieprz
– świeżo mielona sól morska
– natka pietruszki do dekoracji
Przygotowanie:
Makron ugotować według przepisu na opakowaniu. Cebulę obrać i pokroić w piórka, delikatnie zrumienić na oleju. Pieczarki pokroić w plasterki i dodać do cebuli, podsmażyć i doprawić do smaku. Następnie dodać szpinak. Smażyć i dodać odcedzoną fasolkę. Po wymieszaniu dodać ser. Po rozpuszczeniu sera dodać ugotowany makaron. Całość chwilkę podgrzewać. Doprawić.
Przygotowanie:
Makaron spaghetti ugotować zgodnie z instrukcjami na opakowaniu. Zostawić pół szklanki wody z gotowania makaronu. W dużej patelni podgrzać oliwę z oliwek, dodać szalotkę i smażyć do jasnobrązowego koloru, ok. 5 min. Dodać czosnek i smażyć jeszcze przez 1 min.. Dodać pieczarki i smażyć ok. 8 do 10 min. Dodać wino, pomidory i posiekaną natkę pietruszki. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Gotować do konsystencji gęstego sosu, około 5 min. Przenieś makaron spaghetti na patelnię z sosem pomidorowym, dolać wodę, jeśli sos jest zbyt gęsty. Doprawić.
Kurczak balsamiczny z pieczarkami
Składniki:
– 1 kg piersi z kurczaka
– 1 łyżka oliwy z oliwek
– 1/4 szklanki mąki uniwersalnej
– 1 łyżka stołowa margaryny
– pieczarki
– czarny pieprz
– ocet balsamiczny (ok. 1/3 szklanki)
– 1/2 szklanki rosołu drobiowego
Przygotowanie:
Umieścić pierś z kurczaka w plastikowym worku i ubić tłuczkiem. Rozgrzać oliwę z oliwek, obtoczyć kurczaka w mące i smażyć ok. 5 min. z każdej strony. Zdjąć na talerz. Rozpuścić margarynę, dodać pieczarki, posypać pieprzem i smażyć ok. 5 min. Dodać ocet balsamiczny i gotować ok. 3 min. Dodać bulion z kurczaka i gotować jeszcze przez 2 min. Dodać pierś z kurczaka i gotować na wolnym ogniu przez 5 min.
Risotto z grzybami
Składniki:
– 4 gałązki pietruszki
– 90 g parmezanu
– 250 g pieczarek
– 1 szalotka
– 3 ząbki czosnku
– 60 g zimnego masła
– 400 g ryżu arborio
– 1,2 l bulionu drobiowego lub warzywnego
– 5 gałązek tymianku
– sól i pieprz
– szczypta mielonego chili
– sok z ½ cytryny
Przygotowanie:
Natkę umyć, otrząsnąć z wody, pokroić. Utrzeć parmezan, oczyszczone grzyby pokroić. Obrane szalotkę i czosnek drobno poszatkować, dodać 2 łyżki masła i podsmażać rozdrobnione składniki ok. 2 min. Dodać ryż i smażyć 1 min. Ryż z cebulą i czosnkiem rozprowadzić bulionem, gotować 10 min. Tymianek umyć i osuszyć, oberwać listki. Do ryżu dodać grzyby, pietruszkę i listki tymianku. Gotować 8 min., przyprawić solą, pieprzem, chili i sokiem z cytryny. Dodać starty parmezan i pozostałe masło. Risotto wymieszać i podawać.
Przygotowanie:
W garnku roztopić połowę masła, dodać pokrojoną w kosteczkę cebulę i czosnek i zeszklić je od czasu do czasu mieszając. Pieczarki dokładnie umyć, pokroić na grube plasterki, dodać do przesmażonej cebuli i czosnku, smażyć dopóki woda z pieczarek nie odparuje. Dodać bulion oraz suszone zioła, zagotować, zmniejszyć ogień, przykryć i gotować na wolnym ogniu przez ok. 20 min. Zupę zblendować na gładki krem, następnie dodać śmietankę, sól i pieprz do smaku. Zupa pieczarkowa smakuje najlepiej podana z kleksem kwaśnej śmietany lub z grzankami.