Suflety słodkie i wytrawne – przepisy

14 stycznia 2019, dodał: Marta Dasińska
Artykuł zewnętrzny

 

Suflet to bardzo kapryśne zjawisko. Jest łatwy do przygotowania, ale równie łatwo nie wychodzi. Podobno należy zjeść go w 2 dwie minuty po wyjęciu z piekarnika.

Przygotowuje się je zazwyczaj w indywidualnych kokilkach, dzięki czemu szanse na to, że opadną są dużo mniejsze niż w przypadku jednego dużego sufletu. Jest to danie, które zależy od wykorzystanych dodatków – dlatego rozróżniamy suflety słodkie oraz wytrawne, z serem ziemniakami czy warzywami.

Czekoladowy suflet

Składniki:
– 5 łyżek czekolady w proszku
– 4 jajka
– 1/2 szklanki cukru
– 15 dag mąki
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– tłuszcz do smarowania
Przygotowanie:
Oddzielić żółtka od białek, utrzeć z cukrami na gładką masę. Wymieszać przesianą mąkę z czekoladą i proszkiem do pieczenia. Stopniowo dodawać do utartych jajek. Białka ubić na sztywną pianę, dodać do ciasta i delikatnie wymieszać. Do wysmarowanego tłuszczem naczynia żaroodpornego wlać ciasto. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 st. C i piec ok. 30 minut. Suflet podawać na ciepło, natychmiast po upieczeniu.

Suflet cytrynowy

Składniki:
– 150ml mleka
– 100 ml śmietany kremówki
– miękkie masło (do dwukrotnego smarowania foremek)
– 100 g cukru pudru
– 15 g mąki pszennej
– 10 g mąki kukurydzianej
– 3 żółtka
– 4 białka
– skórka starta z jednej cytryny (odrobinę do dekoracji)
– sok z 1 cytryny dużej
Przygotowanie:
Pędzelkiem nakładać masło na dno i brzegi foremek, obsypać cukrem pudrem i wstawić do lodówki na kilka minut. Do rondla wlać śmietanę i mleko, gotować na średnim ogniu, ale na granicy wrzenia zdjąć i pozostawić do ostudzenia. W misce zmiksować żółtka z połową cukru pudru (50 g) na gładką, gęstą masę. Dodać mąki – pszenną i kukurydzianą. Dokładnie wymieszać. Stopniowo dolewać wystudzoną śmietankę z mlekiem. Przelać znów do rondla i podgrzewać na małym ogniu, właściwie bez przerwy mieszając. Trwa to około 5 minut, aż masa zgęstnieje. Zdjąć z ognia i pozostawić do ostudzenia. Nastawić piekarnik na 200 st. C. W misce ubić białka na sztywną pianę. Powoli dodawać cukier puder (50g) i miksować aż piana będzie gęsta, gładka i błyszcząca. Dodać 1 łyżeczkę soku z cytryny i wymieszać. Do masy z żółtek wlać sok z cytryny i dodać skórkę, wymieszać aż masa trochę się rozrzedzi. Dodać 2 łyżki piany z białek i zmiksować. Dodać resztę piany i wymieszać całość drewnianą łyżką aż otrzymamy gładki, lekko spieniony krem. Foremki napełnić ciastem do samej góry. Wstawić do piekarnika. Piec około 15-17 min. Wyjąć ostrożnie z piekarnika, posypać cukrem pudrem. Od razu podawać, suflety po kilku minutach zaczynają opadać.

Suflet pomarańczowy

Składniki:
– 1 duża pomarańcza
– 4 jajka
– 1/2 szklanki cukru
– 1 łyżeczka cukru waniliowego
– 1 łyżka mąki
– masło i bułka tarta

Przygotowanie: Pomarańczę sparzyć i nieobraną, zalaną woda gotować około 15 min. Przetrzeć przez sito. Żółtka utrzeć z cukrami, dodać przecier pomarańczowy i mąkę. Foremki do sufletów wysmarować masłem i posypać bułką tartą, piekarnik nagrzać do 180 st. C. Białka ubić i delikatnie wymieszać z pomarańczowo-żółtkową masą. Masę delikatnie przełożyć do naczyń. Piec 20 min. w 180 st. C. Podawać zaraz po przygotowaniu.

Suflet malinowy

Składniki:
– 300 g mrożonych malin
– pół szklanki + 2 łyżki cukru pudru
– 4 białka jajek
– szczypta sody
– łyżka mąki
– łyżka miękkiego masła + do wysmarowania
– 1-2 łyżki likieru jajecznego lub adwokatu lub dowolnego likieru owocowego (np. pomarańczowego)
Przygotowanie:
Maliny wrzucić do rondelka, dodać do nich pół szklanki cukru pudru i gotować na małym ogniu, co jakiś czas mieszając, do momentu aż większość owoców całkowicie rozpadnie się – trwa to ok. 10 min. Dodać likier i wymieszać. Z mikstury odlać 3-4 łyżki na sos. Łyżkę mąki rozetrzeć z łyżką miękkiego masła i dodać do malin w rondelku. Wymieszać na małym ogniu, aż maliny zgęstnieją. Zestawić z ognia i odstawić w chłodne miejsce do przestygnięcia. W tym czasie wysmarować 4-5 małych kokilek miękkim masłem oraz wysypać cukrem pudrem lub drobnym cukrem kryształem. Wstawić naczynia do lodówki. Piekarnik nagrzać do 180 st. C. Ubić na sztywno pianę z białek ze szczyptą sody, a gdy białka się ubiją dodać 2 łyżki cukru pudru i ubijać jeszcze chwileczkę. Połączyć białka z przestudzonymi malinami, nakładając po troszkę piany i mieszając delikatnie łyżką. Nakładać masę do przygotowanych wcześniej naczyń. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 12 min. Podawać gorące.

Suflet z jabłkami

Składniki:
– 4 jabłka
– 5 żółtek
– 50 g mąki
– 2 białka
– 50 masła
– 50 g cukru pudru
– olejek waniliowy
Przygotowanie:
Jabłka umyć i obrać ze skórki. Zetrzeć na tarce o dużych oczkach, dodać przesianą mąkę oraz utarte masło z cukrem pudrem i żółtkami. Wszystko dokładnie wymieszać. Ubić pianę z białek. Przełożyć ciasto do kokilek, na wierzch ułożyć ubitą pianę z białek i zapiec – około 20 min. w 180 st. C.

Suflet kawowy

Składniki:
– 125 ml mleka 3.2 proc.
– 50 g gorzkiej czekolady
– 20 g masła
– 20 g mąki pszennej
– 20 ml likieru kawowego
– łyżeczka kawy rozpuszczalnej
– 3 białka
– 2 żółtka
– tłuszcz i cukier do foremek
Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do temperatury 200 st. C. Mleko podgrzać i dodać pokruszoną czekoladę. Wymieszać, aż się rozpuści. W drugim garnku stopić masło, dodać mąkę, wymieszać i rozprowadzić mlekiem z czekoladą. Dodać likier i kawę rozpuszczalną. Cały czas mieszając, zagotować masę. Od razu po zagotowaniu dodać jedno białko i wymieszać, odstawić do wystygnięcia. Ostudzoną masę ucierać, stopniowo dodając żółtka. Z pozostałych białek ubić sztywną pianę i ostrożnie wymieszać z masą. Natłuścić foremki i obsypać cukrem. Napełnić je masą, ale nie do pełna. Foremki wstawić na głęboką blachę z wodą – powinny być do połowy zanurzone. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C i piec przez blisko 20 min. Podawać na ciepło w foremkach.

Suflet bananowy

Składniki:
– 50 g mlecznej czekolady
– 2 jaja
– 2 dojrzałe banany
– 4 łyżki cukru
– 1 łyżka mleka
– 10 g mąki kukurydzianej
– pół laski wanilii
Przygotowanie:
Banany obrać i wrzucić do blendera, zmiksować gładko razem z żółtkami, mlekiem, ziarenkami wanilii, cukrem. Czekoladę posiekać na dość drobną kostkę. Białka ubić na sztywno w metalowej misie. Do ubitej piany dodać masę bananową i czekoladę. Wszystko wymieszać delikatnie by piana nie opadła. Przełożyć do 4 kokilek posmarowanych masłem i oprószonych odrobiną cukru kryształu. Piec 7 min. w 195 st. C, włączyć termoobieg i piec jeszcze 7 min. Oprószyć cukrem pudrem.

Suflet ziołowy

Składniki:
– 40 g masła solonego
– 50 g przesianej mąki
– 250 ml mleka
– 5 jajek
– 1 pęczek mieszanych ziół
– 100 g startego ementalera
– 25 g startego parmezanu
– gałka muszkatołowa
– sól, pieprz
– masło do wysmarowania foremek
Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do 180 st. Rozpuścić masło i dodać mąkę (cały czas mieszając, żeby nie powstały grudki). Wlewać stopniowo mleko. Mieszać całość, aż na powierzchni zrobią się malutkie wulkany. Tak powstanie gęsty beszamel. Rozdzielić białka od żółtek. Żółtka dodać do beszamelu, energicznie wymieszać. Posiekać zioła i dodać ser, doprawić gałką muszkatołową i pieprzem do smaku, wymieszać. Ubić białka, dodać do masy. Nałożyć do wysmarowanych masłem i oprószonych mąką foremek (do 3/4 wysokości). Piec, aż suflet urośnie ponad foremki i zarumieni się na górze, ok. 20 min. Podawać natychmiast.

Suflet serowy

Składniki:
– 70 g masła
– 50 g mąki
– 500 ml mleka
– mała cebula
– 1 gwiazdka anyżu
– 1 liść laurowy
– łyżeczka ziaren gorczycy
– 3-4 goździki
– łyżeczka musztardy
– łyżka sosu Worcestershire
– 100 g sera Gruyere
– 100 g sera Cheddar
– 80 g parmezanu
– 6 jajek
– łyżeczka soku z cytryny
– sól, pieprz
Przygotowanie:
50g miękkiego masła i mąką zagnieść razem i włożyć do zamrażalnika na pół godziny. Cebulę posiekać w drobną kostkę, a przyprawy (liść laurowy, gorczycę, anyż i goździki ) utrzeć w moździerzu. Mleko wraz z cebulą i przyprawami doprowadzić w garnku do wrzenia i gotować ciągle mieszając 5 min. Zdjąć z ognia, odczekać aż ostygnie i przecedzić płyn przez sitko do większego garnka. Postawić ponownie na ogień i stopniowo dodawać pokruszony „beurre manie” nieustannie mieszając. Doprowadzić do wrzenia, posolić i gotować 2-3 min. na wolnym ogniu, aż utworzy beszamel. W międzyczasie rozgrzać piekarnik do 200-210 st. C, a foremki do sufletów wysmarować dokładnie pozostałym masłem i włożyć na kilka chwil do lodówki. Ostudzić, dodać żółtka i starte na grubej tarce sery. Całość wymieszać dokładnie, dodając musztardę i sos Worchestershire. Doprawić świeżo zmielonym pieprzem i solą. W osobnym naczyniu ubić białka na sztywną pianę razem z łyżeczką soku z cytryny i dodać do masy żółtkowo-serowo-beszamelowej. Masę przełożyć do foremek (do 3/4 wysokości ) i wstawić do piekarnika na 10 min., następnie zmniejszyć temperaturę do 180 st. C i piec kolejne 20 min. Podawać od razu po wyjęciu.

Suflet ze szparagów

Składniki:
– 50 dag szparagów
– 5 dag sera żółtego
– 6 łyżek mleka
– 2 jajka
– do smaku sól
– koperek
Przygotowanie:
Szparagi oczyścić z włókien, opłukać, pokroić na kawałki. Zalać wrzącą wodą, ugotować do miękkości, dodając sól po 5 min. gotowania. Odcedzić, włożyć do żaroodpornego naczynia. Zetrzeć ser, wymieszać z mlekiem i żółtkami, posolić do smaku. Sosem polać szparagi. Ubić sztywną pianę z białek, położyć na wierzchu szparagów. Naczynie wstawić do średnio nagrzanego piekarnia, zapiekać. Podawać posypane koperkiem.

Suflet z pieczarkami

Składniki:
– 1,5 szklanki pieczarek
– 1 szklanka mleka
– 2 ząbki czosnku
– 2 łyżki sproszkowanego majeranku
– 2 jajka
– 2 łyżki mąki
– 2 łyżki soku z cytryny lub limonki
– sól, pieprz.
Przygotowanie:
Na rozgrzanej patelni podsmażyć polane sokiem z limonki pokrojone w kostkę grzyby i sprasowany czosnek. Po ok. 4-5 min. przełożyć składniki do większej miski. Pieczarki przyprawić majerankiem i wymieszać. W rondelku rozgrzać oliwę. Dodać mąkę smażąc ją przed minutę. Garnek zdjąć z ognia i powoli, mieszając, wlać mleko. Garnek postawić z powrotem na ogniu. Doprowadzić do wrzenia, a następnie gotować, stale mieszając, kolejne parę minut aż sos do grzybów zgęstnieje. Pieczarki polać sosem. Wbić żółtka. Suflety przyprawić solą i pieprzem. Z białek ubić sztywną pianę i dodać ją do sufletów. Całość dokładnie wymieszać. Masę przełożyć do wysmarowanych masłem form do sufletów. Piec w piekarniku rozgrzanym do ok. 190-200 st. C przez 8-15 min. Wyjąć dopiero, gdy suflety urosną i zarumienią się, a włożona wykałaczka pozostanie bez śladów grudek.

Suflet ziemniaczany

Składniki:
– 300 g ziemniaków
– 3 jajka
– 50 g szynki
– 25 g parmezanu
– 60 g masła
– sól, biały pieprz
– gałka muszkatołowa
Przygotowanie:
Ziemniaki umyć i ugotować w mundurkach. Po ugotowaniu należy je obrać i jeszcze cieple przecisnąć przez praskę. Dodać 50 g masła, żółtka, pokrojoną w kostkę szynkę i starty drobno parmezan. Doprawić solą, pieprzem i gałką. Białka ubić na pianę. Ubite białka połączyć z masą ziemniaczaną. Najpierw dodać 1/3 piany, delikatnie wymieszać, a następnie resztę. Delikatnie połączyć. Foremki do sufletów dokładnie wysmarować pozostałym masłem i wypełnić je ciastem. Ciasto nakładać dokładnie na środek foremek. Piec w 180 st. C przez 20-25 min.

Suflet z pieczonej dyni

Składniki:
– 200 g dyni
– 10 białek
– przyprawa uniwersalna Delikat – 1 łyżka
– pieprz cayenne
– 20 g masła
– 100 g startego sera gruyer
– 20 g mąki
– miękkie masło do wysmarowania foremek
– 250 ml mleka
– sól
– 6 żółtek
– 40 ml oliwy
Przygotowanie:
Foremki wysmarować miękkim masłem i wysypać mąką. Dynię skropić oliwą i upiec w 140 st. przez 40 min. Dynię obrać ze skórki i przetrzeć przez sito na gładkie puree. Masło (20 g) rozpuścić w rondlu, dodać mąkę i chwilę zasmażać. Następnie wlać mleko, energicznie wymieszać i zagotować. Do sosu dodać puree z dyni, przyprawę, żółtka i stary ser. Wszystko delikatnie wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Następnie delikatnie, lecz szybko i sprawnie połączyć masę serowo-dyniową z pianą. Przełożyć masę sufletową do foremek. Piec we wcześniej rozgrzanym do 200 st. C piekarniku przez 6-8 min. Podawać natychmiast po wyjęciu z piekarnika.

zobacz również:

  1. Jak zrobić grzaniec z wina i jakie stosować przyprawy?

  2. Tarty wytrawne i na słodko – różne przepisy

  3. Kalafior na różne sposoby – pomysłowe dania

  4. Ziemniaki na różne sposoby do mięs i grilla