Pomysły na lekkie przekąski
okolicach południa zaczynamy odczuwać niewielki głód. Nie mając ochoty na pełny obiad przedstawiam Wam kilka sprawdzonych, zdrowych i sycących przekąsek okołopołudniowych.
Bruschetta z pomidorami i oliwkami:
- 2–3 duże pomidory
- 1–2 ząbki czosnku
- garść orzeszków piniowych lub pestek dyni
- kilka oliwek
- 8 kromek ciabaty lub pszennego chleba
- 2 łyżki oliwy
- 2–3 gałązki świeżego tymianku
- sól i pieprz,
Pomidory parzymy, obieramy, usuwamy pestki i sok. Miąższ kroimy w drobną kostkę. Czosnek obieramy, siekamy lub przepuszczamy przez praskę. Orzeszki czy pestki prażymy na suchej patelni. Pomidory mieszamy z czosnkiem, orzeszkami i oliwkami. Kromki pieczywa kropimy oliwą. Grillujemy albo podsmażamy na patelni. Obkładamy je pomidorami z dodatkami. Oprószamy solą, pieprzem, ozdabiamy tymiankiem.
Gotowy przepis na to danie: BRUSCHETTA
Mozzarella z pomidorami:
- ser mozzarella
- 4 pomidory
- 8 liści sałaty
- 6 łyżek oliwy z pestek winogron (może być z oliwek)
- 2 łyżki octu winnego, bądź jabłkowego
- świeżo siekana bazylia
- świeżo mielony pieprz,
Liście sałaty myjemy i układamy na talerzu. Skrapiamy ją oliwą i octem. Ser wyjmujemy z solanki, kroimy na plastry i układamy na liściach sałaty. Kropimy go octem i oliwą, doprawiamy pieprzem. Pomidory także kroimy na plastry i układamy na plastrach z sera. Całość jeszcze raz doprawiamy octem i oliwą. Doprawiamy bazylią i pieprzem dla smaku. Taka porcja starczy dla całej rodziny. Jeśli chcesz przyrządzić tę przekąskę tylko dla siebie oto przepis: SAŁATKA CAPRESE