Pomysły na lekkie przekąski

4 sierpnia 2011, dodał: katarzyna.kucharska.belle
Artykuł zewnętrzny

okolicach południa zaczynamy odczuwać niewielki głód. Nie mając ochoty na pełny obiad przedstawiam Wam kilka sprawdzonych, zdrowych i sycących przekąsek okołopołudniowych.

Bruschetta z pomidorami i oliwkami:

  • 2–3 duże pomidory
  • 1–2 ząbki czosnku
  • garść orzeszków piniowych lub pestek dyni
  • kilka oliwek
  • 8 kromek ciabaty lub pszennego chleba
  • 2 łyżki oliwy
  • 2–3 gałązki świeżego tymianku
  • sól i pieprz,

Pomidory parzymy, obieramy, usuwamy pestki i sok. Miąższ kroimy w drobną kostkę. Czosnek obieramy, siekamy lub przepuszczamy przez praskę. Orzeszki czy pestki prażymy na suchej patelni. Pomidory mieszamy z czosnkiem, orzeszkami i oliwkami. Kromki pieczywa kropimy oliwą. Grillujemy albo podsmażamy na patelni. Obkładamy je pomidorami z dodatkami. Oprószamy solą, pieprzem, ozdabiamy tymiankiem.

Gotowy przepis na to danie: BRUSCHETTA

Mozzarella z pomidorami:

  • ser mozzarella
  • 4 pomidory
  • 8 liści sałaty
  • 6 łyżek oliwy z pestek winogron (może być z oliwek)
  • 2 łyżki octu winnego, bądź jabłkowego
  • świeżo siekana bazylia
  • świeżo mielony pieprz,

Liście sałaty myjemy i układamy na talerzu. Skrapiamy ją oliwą i octem. Ser wyjmujemy z solanki, kroimy na plastry i układamy na liściach sałaty. Kropimy go octem i oliwą, doprawiamy pieprzem. Pomidory także kroimy na plastry i układamy na plastrach z sera. Całość jeszcze raz doprawiamy octem i oliwą. Doprawiamy bazylią i pieprzem dla smaku. Taka porcja starczy dla całej rodziny. Jeśli chcesz przyrządzić tę przekąskę tylko dla siebie oto przepis: SAŁATKA CAPRESE

Zobacz również:

  • Jak schudłam bez żadnej diety?
  • Co nas tuczy?
  • 10 zdrowych przekąsek
  • Jak wytrwać na diecie?