Pomysłowe śniadanie – super przepisy na oryginalne i kolorowe śniadania!
Pewnie wielu z nas doświadczyło tego momentu, kiedy to rano spieszymy się do pracy, szkoły, na uczelnię. Robimy wszystko szybko, czasem nawet pomijamy śniadanie, które jest najważniejszym posiłkiem dnia. W weekendy mamy więcej czasu, ale nie chce nam się spędzać go na robieniu wykwintnego śniadania, więc stawiamy na tosty z serem lub szynką. Jednak poranne posiłki wcale nie muszą być nudne i monotonne oraz nie wymagają wiele czasu na przygotowanie.
OWSIANKA Z BANANEM
Składniki (na 2 porcje):
– 2 szklanki płatków owsianych
– 200 ml mleka
– jeden mały banan
– 6 łyżek ciemnej czekolady, najlepiej takiej 70% (może być taka w chipsach albo pokrojona na małe kawałki)
– 100 g naturalnego jogurtu
– 2 łyżki masła orzechowego
Przygotowanie:
1) Mleko i płatki owsiane dodajemy do szklanego lub innego pojemnika z pokrywką.
2) W misce rozcieramy banana za pomocą widelca. Do płatków dodajemy banana i czekoladę w kawałkach.
3) Zakładamy pokrywkę na pojemnik i wkładamy go do lodówki do następnego dnia.
4) Rano, po wyjęciu owsianki dodajemy jogurt i mieszamy. Na wierzch dodajemy masło orzechowe.
KOLOROWA JAJECZNICA
Składniki (na 1 porcję):
– 3 jajka
– 1/4 czerwonej papryki
– 1/4 żółtej papryki
– pół cebuli
– dwie parówki
– ząbek czosnku
– plasterek sera żółtego
– dwa strączki szczypiorku
Przygotowanie:
1) Paprykę, pół cebuli i parówki kroimy w kosteczkę. Ząbek czosnku kroimy na cienkie plasterki. Dwa strączki szczypiorku kroimy na małe kawałki (będzie on nam potrzebny później).
2) Na patelni rozgrzewamy olej i dodajemy najpierw cebulę, czosnek i paprykę. Po około 5-7 minutach dodajemy parówki i smażymy do zarumienienia się parówek. W międzyczasie kroimy ser żółty na plasterki albo kostkę, według własnego uznania.
3) Dodajemy jajka i mieszamy. Po chwili dodajemy ser żółty i szczypiorek. Jajecznicę doprawiamy pieprzem i solą do smaku i smażymy do momentu, który najbardziej lubimy.
MINI NALEŚNIKI
Składniki (na 4 porcje):
– 2 jajka
– 250 ml mleka
– 300 g mąki
– 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
– pół łyżeczki soli
– 50 g roztopionego masła
- Opcjonalnie (do podawania z mini naleśnikami):
– 2 łyżki syropu klonowego, cukru lub miodu
– 4 łyżeczki masła
Przygotowanie:
1) W misce mieszamy jajka i mleko.
2) W drugiej misce mieszamy mąkę, proszek do pieczenia i sól (wszystkie suche składniki) do momentu uzyskania gładkiej masy.
3) Suche składniki mieszamy z mokrymi i dodajemy rozpuszczone masło. Powstałe ciasto na naleśniki odstawiamy na 20-30 minut.
4) Ciasto wlewamy do butelki dozującej (można dostać ją w Ikei). Jeśli nie mamy takiej butelki, butelka po ketchupie również się nada.
5) Naleśniki smażymy na średnim ogniu. Na patelni staramy się zrobić naleśniki wielkości 5 groszy. Gdy po jednej stronie będą już usmażone, delikatnie przewracamy je na drugą stronę.
6) Świeżo upieczone naleśniki możemy podawać z syropem klonowym, czy masłem.
SZAKSZUKA
4 jajka
1 kiełbasa
1/2 cebuli
1 duży ząbek czosnku
4 pomidory
Oliwa z oliwek
Sól, pieprz
Świeża bazylia
Rozgrzej oliwę i zeszklij na niej posiekaną w kostkę cebulę z czosnkiem. Dorzuć pokrojoną w kostkę kiełbasę i smaż przez 3 minuty. Pomidory sparz we wrzątku i obierz ze skórki. Posiekaj w kostkę. Do cebuli z kiełbasą i czosnkiem dodaj pomidory – smaż wszystko przez chwilę aż odparuje nadmiar wody. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Na pomidory wybij jajka i smaż aż zetnie się białko. Gotową potrawę oprósz świeżą bazylią i pieprzem. Podawaj z grzankami. Smacznego!
TOSTY PO FRANCUSKU Z BAKALIAMI
Co kupić?
- 1/2 szklanki kandyzowanych owoców cytrusowych
- 3 łyżki rodzynek
- 1/2 szklanki orzechów włoskich
- 1/3 szklanki + 2 łyżeczki porto
- 1 bochenek chleba
- 12 jaj
- 1 szklanka śmietanki
- masło
- syrop klonowy
- 1/2 szklanki orzechów piniowych
Przygotowanie:
Wymieszaj owoce kandyzowane, rodzynki, orzechy pinii, orzechy włoskie i porto w małej misce. Pozostaw je na kilka godzin. Wymieszaj trzepaczką razem jajka i śmietankę w dużej misce. Pokrój chleb, na środku każdej kromki połóż kandyzowane owoce i orzechy. Namocz w jajkach i umieścić w wysmarowanej, rozgrzanej patelni. Piecz od 1 do 2 minut, na złoty kolor z każdej strony. Podawaj na gorąco z syropem klonowym.
SHAKE ŚNIADANIOWY
Składniki (na 4 porcje):
– 400 g mrożonych malin
– 2 banany
– 200 ml soku jabłkowego
– 600 ml mleka
– 200 g musli
Przygotowanie:
1) Maliny, banana, sok, mleko i musli wkładamy do blendera i blendujemy aż składniki dobrze się wymieszają.
2) Mieszaninę wlewamy do szklanki, posypujemy dodatkowym musli i podajemy.
3) Jeśli chcemy by nasz shake był bardziej gęsty możemy dodać kilka kulek lodów waniliowych.
zobacz również:
Poranny koktajl na śniadanie na bazie awokado
10 pomysłów na wegańskie śniadanie
Co jeść na śniadanie – porady dietetyka i zaskakujące fakty!
Pomysł na słodkie francuskie śniadanie
Smaczne placuszki – pomysły na zdrowe śniadanie