Polędwiczki wieprzowe na obiad – różne przepisy
Polędwiczki wieprzowe to mięso szlachetne i niezwykle delikatne. Są najlepszą częścią półtuszy wieprzowej – jest to mięsień biegnący wzdłuż grzbietu zwierzęcia. Sposobów na przyrządzenie polędwiczek wieprzowych jest wiele. Można je dusić, smażyć lub grillować. Podawać z ziemniakami, sosami, grzybami, surówkami, warzywami duszonymi czy nawet owocami – jabłkami, pomarańczami albo śliwkami. Można dodawać je do świeżych sałatek, upiec w cieście francuskim, faszerować czy zrobić z nich roladki. Delikatne mięso nie wymaga specjalnego przygotowania przed przyrządzeniem.
Polędwiczki pieczone z sosem miodowym
Składniki:
– 2 polędwiczki wieprzowe po 500 g każda
– 1 i 1/2 łyżki oliwy z oliwek (lub masła)
– 3 ząbki czosnku, bardzo drobno posiekane
Marynata przyprawowa:
– 1/2 łyżeczki czosnku w proszku
– 1/2 łyżeczki papryki
– 1/2 łyżeczki soli
– 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu
Sos:
– 3 łyżki octu jabłkowego
– 1 i 1/2 łyżki sosu sojowego, lekkiego lub uniwersalnego
– 1/2 szklanki miodu (lub syropu klonowego)
Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do 180 st. C. Wymieszać przyprawy i posypać wieprzowinę. Rozgrzać olej na dużej patelni do pieczenia i obsmażyć mięso na złoty kolor. Dodać czosnek i obsmażyć. Przełożyć do piekarnika. Piec 15-18 min. lub do osiągnięcia temperatury wewnętrznej 68 st. C. Wyjąć na talerz, przykryć luźno folią i odstawić na 5 min. Składniki sosu dodać do patelni, gotować na wolnym ogniu przez 3 min., aż płyn przyjmie postać rzadkiego syropu. Mięso włożyć do sosu. Pokroić na grube plastry.
Polędwiczka grillowana z sosem ziołowym
Składniki:
– 2 łyżki stołowe brązowego cukru
– 2 łyżeczki wędzonej papryki
– 1 łyżeczka kminku mielonego
– skórka z 1 cytryny
– 1 łyżeczka soli
– 2 łyżki stołowe oliwy z oliwek
– 675 g polędwicy wieprzowej
Sos ziołowy:
– 60 ml oliwy extra vergine
– 3 łyżki czerwonego octu winnego
– 10 g drobno posiekanej pietruszki
– 2 cebule dymki, drobno posiekane
– 2 łyżki stołowe świeżych liści oregano
– 2 ząbki czosnku, rozgniecione
– 1/2 łyżeczki pokruszonych płatków chili
– sól
– świeżo zmielony czarny pieprz
Przygotowanie:
W małej misce wymieszać brązowy cukier, paprykę, kminek i sól. Dodać oliwę z oliwek, aby uzyskać pastę. Rozłożyć pastę na całej polędwicy. Podgrzać grill lub patelnię grillową. Grillować wieprzowinę, obracając szczypcami, ok. 20 min. Przygotować sos ziołowy: w średniej misce wymieszać wszystkie składniki i doprawić solą i pieprzem. Odstawić na 10 min., a następnie pokroić i podawać z sosem ziołowym.
Pieczeń z polędwicy wieprzowej
Składniki:
– 2 polędwiczki wieprzowe
– 2 łyżki oliwy z oliwek, podzielone
– 1 łyżeczka słodkiej papryki
– 1 łyżeczka czosnku w proszku
– 1/2 łyżeczki cebuli w proszku
– 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
– 1/2 łyżeczki suszonego rozmarynu
– sól i świeżo zmielony pieprz do smaku
– 4 ząbki czosnku, posiekane
– 1/4 szklanki miodu
– 1 łyżka sosu Sriracha (lub dowolny ostry sos)
– 3 łyżki sosu sojowego (lub kokosowego)
– 1 łyżka musztardy dijon
Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do 190 st. C. Naczynie do pieczenia wyłożyć folią aluminiową lub papierem do pieczenia i odstawić. Osuszyć polędwiczki wieprzowe ręcznikami papierowymi. W małej misce wymieszać paprykę, czosnek w proszku, cebulę w proszku, tymianek, rozmaryn, sól i pieprz. Natrzeć mięso mieszanką przypraw. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oliwy z oliwek i obsmażyć polędwiczki wieprzowe, aż się zrumienią ze wszystkich stron (ok. 3 do 5 min. na stronę). Polędwiczki przełożyć do przygotowanego naczynia do pieczenia. W misce wymieszać czosnek, miód, sos sojowy, musztardę, Sriracha i olej, ubijać aż składniki dobrze się połączą. Posmarować polędwiczki wieprzowe. Piec polędwiczki przez 15 min., a następnie wyjąć z piekarnika. Rozłożyć kawałek folii na polędwiczkach wieprzowych, aby wierzch się nie przypalił. Wstawić z powrotem do piekarnika i piec jeszcze przez 15 min. lub do momentu, gdy wewnętrzna temperatura osiągnie 62 st. C. Wyjąć formę do pieczenia z piekarnika i luźno przykryć mięso folią, odstawić na 10 min. Pieczone polędwiczki wieprzowe pokroić w plastry i podawać udekorowane rozmarynem, plasterkami pomarańczy i polane polewą.
Polędwiczki faszerowane pieczarkami
Składniki:
– 4 łyżki oliwy z oliwek
– 2 plastry pokrojonego boczku
– 200 g pieczarek brązowych cienko pokrojonych
– 1/3 szklanki posiekanej cebuli (z 1/2 małej cebuli)
– 1 i 1/2 łyżeczki soli morskiej
– 1/2 łyżeczki pieprzu
– 1 mielony ząbek czosnku
– 1/4 szklanki posiekanej świeżej natki pietruszki i więcej do dekoracji
– 675 g polędwicy wieprzowej
Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do 190 st. C. Na dużej patelni nadającej się do pieczenia w piekarniku dodać 2 łyżki oleju z posiekanym boczkiem i smażyć, aż się zrumieni (3-4 min.). Dodać pokrojone w plasterki pieczarki i posiekaną cebulę i podsmażać przez 5 min. lub do miękkości. Doprawić 1/2 łyżeczki soli, 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu, posiekaną natką pietruszki i mielonym czosnkiem. Smażyć jeszcze 1 min., ciągle mieszając, a następnie przenieść na talerz. Z mięsa usunąć błonę. Zrobić nacięcie na niemal całej długości polędwicy. Otworzyć polędwicę jak książkę, przykryć folią i ubić płaską stroną młotka bez rozdzierania mięsa. Rozłożyć mieszankę grzybową równomiernie na powierzchni polędwicy, pozostawiając 1 cm na brzegach. Zrolować mocno zaczynając od dłuższego końca i zabezpieczyć końce 6-7 wykałaczkami. Całość doprawić 1 łyżeczką soli i 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu. Podgrzać patelnię i dodać 2 łyżki oleju. Gdy olej będzie gorący, umieścić polędwicę na patelni (wykałaczkami do dołu) i smażyć ok. 2 min. z każdej strony (łącznie 6-8 min.). Przełożyć patelnię z polędwicą do piekarnika i piec przez 18-20 min. Przełożyć na deskę do krojenia i po 10 min. pokroić w krążki.
Polędwiczki w sosie pomarańczowym
Składniki:
– 1 łyżka oleju roślinnego
– 2 polędwiczki wieprzowe
– sól i pieprz
– 2 łyżki niesolonego masła
– 1 średnia szalotka, drobno posiekana (około 2 łyżki stołowe)
– 1 łyżeczka startego świeżego imbiru
– ¾ szklanki soku pomarańczowego
– 1 łyżeczka drobno posiekanego świeżego tymianku lub 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do 180 st. C. Wyłożyć blachę do pieczenia z krawędzią grubą folią. Rozgrzać olej na dużej patelni na średnim ogniu. Wieprzowinę posypać solą i pieprzem, włożyć na patelnię i zrumienić ze wszystkich stron (6 do 8 min.). Umieścić mięso na blasze do pieczenia, piec od 15 do 18 min. Mięso wyjąć na deskę do krojenia i odstawić na 5 do 10 min. Podgrzać 1 łyżkę masła na patelni, dodać szalotkę i imbir. Smażyć, aż zmiękną, ok. 3 min. Dodać sok pomarańczowy, doprowadzić do wrzenia. Wymieszać z tymiankiem. Dusić, aż sos zgęstnieje, ok. 5 min. Zdjąć z ognia, dodać 1 łyżkę masła, doprawić solą i pieprzem. Pokroić wieprzowinę i podawać z sosem z patelni.
Polędwiczka grillowana miodowo-sezamowa
Składniki:
– 0,5 kg polędwicy wieprzowej
– 2 łyżki pokrojonej zielonej cebuli
– 1 łyżka prażonych nasion sezamu
Przyprawy:
– 1 łyżeczka soli koszernej
– 1/2 łyżeczki gruboziarnistego pieprzu
– 1/2 łyżeczki czosnku w proszku
– 1/4 łyżeczki mielonego cynamonu
Sos miodowo-sezamowy:
– 1/2 szklanki miodu
– 1/4 szklanki sosu sojowego
– 2 łyżki oliwy z oliwek
– 1 łyżka sosu hoisin
– 1 łyżka mielonej cebuli
– 1 łyżeczka mielonego czosnku
– 1/2 łyżeczki oleju sezamowego
– 1/4 łyżeczki rozgniecionej czerwonej papryki, opcjonalnie
– 1/4 szklanki zimnej wody
– 2 łyżki skrobi kukurydzianej
Przygotowanie:
Wymieszać sól koszerną, grubo mielony pieprz, czosnek w proszku i mielony cynamon. Natrzeć mieszanką przypraw polędwicę wieprzową. Przełożyć polędwicę na patelnię, przykryć i wstawić do lodówki na 30 min. Miód, sos sojowy, oliwę z oliwek, sos hoisin, mieloną cebulę, mielony czosnek, olej sezamowy i pokruszoną czerwoną paprykę włożyć do rondla, wymieszać i zagotować na średnim ogniu często mieszając. W małej misce wymieszać zimną wodę i skrobię kukurydzianą, a następnie powoli wymieszać z sosem. Gotować, ciągle mieszając, aż sos zgęstnieje. 1/4 filiżanki sosu przełożyć do małej miski, aby przyrządzić na grillu, a resztę odstawić na bok. Wyjąć polędwicę wieprzową z lodówki i pokroić na grube plastry. Posmarować ruszty do grilla olejem roślinnym, a następnie piec medaliony z polędwicy wieprzowej na dużym ogniu przez 3 min. z każdej strony. Posmarować polędwicę wieprzową sosem (1/4 szklanki) i grillować przez dodatkową 1 min. z każdej strony, aby sos się skarmelizował. Przed podaniem polać polędwicę wieprzową pozostałym sosem i posypać prażonym sezamem i pokrojoną w plasterki zieloną cebulą.
Polędwiczka faszerowana pesto szpinakowym
Składniki:
– 1 polędwiczka wieprzowa (około 1,2 kg)
– 2 opakowania serka śmietankowego
– 1 szklanka pieczonej czerwonej papryki
– 1 szklanka boczku ugotowanego, pokruszonego
– 2 opakowania przyprawy do pesto
– 1 szklanka świeżych liści szpinaku (do smaku)
– 3 łyżki oliwy z oliwek
– sól i pieprz do smaku
– papryka do smaku
Przygotowanie:
Dużą polędwicę podzielić na pół. Każdą z połówek przekroić ponownie prawie na pół i spróbować rozłożyć ją na płasko. Rozsmarować na niej serek śmietankowy. Ułożyć pieczoną czerwoną paprykę na twarożku, a następnie posypać pokruszonym boczkiem. Równomiernie posypać suszoną przyprawą pesto i rozłożyć liście szpinaku na wierzchu. Zwinąć wieprzowinę i zawiązać 3 lub 4 kawałkami sznurka kuchennego. Następnie całą wieprzowinę natrzeć oliwą, papryką, solą i pieprzem i ułożyć na natłuszczonej blasze do pieczenia. Piec w temperaturze 160 st. C ok. 60-90 min. Po upieczeniu pokroić i podawać.
Polędwiczka faszerowana bakaliami
Składniki:
– 1 szklanka suszonej żurawiny
– 1 szklanka posiekanych suszonych moreli
– 3 łyżki wody
– 2 łyżeczki suszonego rozmarynu, rozgniecione
– 1/2 łyżeczki soli
– 1/4 łyżeczki pieprzu
– 2 polędwiczki wieprzowe (ok. 0,5 kg każda)
Przygotowanie:
W małym rondelku połącz sześć pierwszych składników. Doprowadzić do wrzenia. Zredukować, gotować na wolnym ogniu pod przykryciem, aż owoce zmiękną, ok. 10 min. Wystudzić. Rozgrzać piekarnik do 180 st. C. Zrobić wzdłużnie nacięcie na środku każdej polędwicy, otworzyć polędwiczki, na płasko, przykryć folią, lekko ubić tłuczkiem. Zdjąć folię, rozprowadzić mieszankę owoców na mięsie, zwinąć, zaczynając od dłuższego boku, zawiązać sznurkiem kuchennym. Wyłożyć płytką patelnię grubą folią. Umieścić mięso na ruszcie na przygotowanej patelni. Piec bez przykrycia ok. 30-35 min. Odstawić na 5-10 min. przed pokrojeniem.
Polędwiczka nadziewana jabłkami
Składniki:
– 1 polędwiczka wieprzowa duża
– koszerna sól i czarny pieprz do smaku
– 1 torebka ryżu, przygotowanego zgodnie z instrukcją na opakowaniu
– 3 jabłka
– 1 cebula kopru włoskiego
– 1 duży czosnek główkowy
– 12 liści szałwii
– 2 gałązki rozmarynu
– 1 łyżka octu balsamicznego
– 8-10 plasterków prosciutto
– 1 duża biała cebula
– 2 łodygi selera
– 2 łyżki oleju
Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do 180 st. C. Wykonać wzdłużne nacięcie pośrodku mięsa i otworzyć jak książkę. W razie potrzeby ubić mięso na równą grubość. Lekko ponacinać. Wymieszać ugotowany drobny ryż, 1 obrane, wydrążone i posiekane jabłko, 1/3 szklanki posiekanego kopru włoskiego, 3 mielone ząbki czosnku, 4 liście posiekanej szałwii, 1 gałązkę posiekanego rozmarynu, ocet balsamiczny oraz sól i pieprz w średniej wielkości misce. Odłożyć na bok. Na papierze pergaminowym ułożyć 8-10 plasterków prosciutto tak, aby lekko się nakładały i tworzyły wystarczająco dużą powierzchnię, aby przykryć mięso. Na wierzch ułożyć liście szałwii. Położyć mięso nacięciami do góry na szynkę prosciutto. Doprawić wieprzowinę solą i pieprzem. Na mięso położyć farsz ryżowy i delikatnie docisnąć. Zrolować wszystko i związać za pomocą sznurka rzeźniczego. Pozostałą gałązkę rozmarynu włożyć za sznurek na mięsie. Pozostałe jabłka, cebulę, cebulę i seler drobno posiekać i ułożyć w naczyniu do pieczenia. Dodać pozostałe całe ząbki czosnku i wymieszać z oliwą. Polędwiczkę ułożyć na mieszance jabłkowo-warzywnej. Piec ok. 40 min.
Polędwiczki przekładane
Składniki:
– 250 g polędwiczki wieprzowej
– 1 opakowanie Knorr Fix Schab
– 100 g pieczarek
– 1 cebula
– 50 g startego żółtego sera
– 5 łyżek oleju
– 150 ml śmietany
– 100 ml wody
Przygotowanie:
Pokroić mięso w grube plastry, pieczarki i cebulę w kostkę. Podsmażyć warzywa na patelni i nafaszerować nimi polędwiczki. Gotowe mięso ułożyć w żaroodpornym naczyniu. Wymieszać dokładnie Fix Knorr ze śmietaną oraz wodą i zalać nim mięso. Następnie posypać je startym serem. Piec pod przykryciem przez 25 min. w 200 st. C. Na 10 min. przed końcem pieczenia odkryć danie, aby zapiec ser.
Polędwiczki w sosie
Składniki:
– 1 polędwiczka wieprzowa
– 200 g kurek
– 1 łyżka masła
– 1 średnia cebula
– 200 ml śmietanki kremówki
– 1 płaska łyżka mąki pszennej rozrobiona w 200 ml ciepłej wody
– natka pietruszki
– sól, pieprz
– olej
Przygotowanie:
Polędwiczkę oczyścić z błon, przekroić na dwa kawałki, natrzeć solą i pieprzem, odłożyć na min. 1 godz. W tym czasie przesmażyć na maśle oczyszczone kurki razem z drobno posiekaną cebulą. Wlać śmietankę oraz rozczyn wody z mąką, dokładnie wymieszać, zagotować, doprawić solą i pieprzem, gotować ok. 5 min. Sos należy często mieszać. Na koniec dodać posiekaną natkę. Polędwiczkę usmażyć na oleju pod przykryciem z obu stron po 5 min., wyłączyć ogień i zostawić na patelni bez odkrywania na kolejne 5 min., aby ciepło rozeszło się we wnętrzu mięsa. Mięso pokroić w grube plastry, już na talerzach polać sosem i podawać.
Polędwiczki faszerowane suszonymi pomidorami
Składniki:
– 2 polędwiczki wieprzowe
– szczypta suszonego oregano
– przyprawa do mięs
– olej do smażenia
– szklanka śmietany UHT 30%
– mały słoik suszonych pomidorów
– 200 g szpinaku
Przygotowanie:
Polędwiczki oczyścić z błon, na środku przekroić je na pół. W każdej części mięsa zrobić nacięcie cienkim nożem. Powinny powstać cztery porcje mięsa. Każdy z kawałków doprawić przyprawą do mięs, aby mięso było aromatyczne. Pomidory pokroić na niewielkie kawałki i wymieszać razem ze szpinakiem. Polędwiczki nafaszerować przygotowanym nadzieniem. Mięso smażyć na patelni z każdej ze stron, potem ułożyć je w naczyniu żaroodpornym. Piec 20 min. w temp. 160°C.
Na tej samej patelni podsmażyć oregano. Następnie wlać do niego śmietankę i gotować do zagęszczenia. Pokrojone w plastry mięso podawać z sosem.
zobacz również:
Jakie mięso jest najzdrowsze – wołowina czy wieprzowina, a może drób?
Kotlety mielone – różne przepisy i pomysły na mięso mielone
Mięsne roladki na wiele sposobów – czym faszerować mięso?
Czerwone mięso – fakty i mity