Podsmażane mięso z suszonymi pomidorami
Wieprzowina to najbardziej popularne mięso w Polsce. Można z niej przygotować wiele smacznych potraw, począwszy od tradycyjnych już na naszych stołach kotletów, aż po wspaniałe pieczenie na szczególne okazje. Proponuję Wam dzisiaj podsmażaną szynkę w suszonych pomidorach – danie, które smakiem i wyglądem przełamie obiadową rutynę, a nie wymaga wiele wysiłku. Właściwie to wcale go nie wymaga. Będzie wspaniale prezentować się na talerzu i apetycznie pachnieć, a smakować na pewno wszystkim.
Składniki (2 porcje):
– 160 g szynki wieprzowej,
– 4 suszone pomidory z oleju,
– 2 łyżki oleju z zalewy pomidorowej,
– 1/2 cebuli białej,
– zioła prowansalskie,
– czubata łyżeczka koncentratu pomidorowego,
– łyżka sosu sojowego.
– 2 łyżki octu winnego (z czerwonego wina).
Przygotowanie:
Mięso umyć i pokroić na kawałki. Cebulę posiekać na drobno. Na patelni rozgrzać olej i zeszklić cebulkę. Wrzucić mięso i obsmażać przez kilka minut. Następnie przykryć i dusić przez 5 minut. Dodać dwie łyżki octu winnego z czerwonego wina i łyżkę sosu sojowego. Rozprowadzić czubatą łyżeczkę koncentratu pomidorowego. Pomidory pokroić na małe kawałki i dorzucić do mięsa. Doprawić ziołami prowansalskimi. Dusić przez kolejne 5 minut, a pod koniec odkryć, aby nadmiar wody odparował.
Co ciekawego Wy przygotowujecie z mięsa wieprzowego?