Płonące lody Alaska

18 marca 2011, dodał: Alfa i Omega
Artykuł zewnętrzny

Najpierw trzeba upiec biszkopt, może być gotowy ze sklepu, wtedy najlepiej go skropić waniliową esencją, ja upiekłam klasyczny biszkopt :

składniki:

110 gram margaryny Kasia
łyżeczka proszku do pieczenia
100 gram mąki
jajko
3 żółtka
esencja waniliowa
100 gram cukru pudru

Żółtka utrzeć z cukrem, dodać margarynę, jajko, mąkę z proszkiem i esencję (pół buteleczki). Piec w temp. 180 stopni C około 20 minut w tortownicy o średnicy około 20 cm. Po wystudzeniu wygładzić ciasto, żeby było płaskie.

Teraz przygotować nadzienie i bezę

– 150 ml ulubionych lodów (czekoladowe, owocowe)
– dodatkowo moga też być owoce np. kilka malin, truskawki
– 4 białka
– pół szklanki cukru
– kilka kropel esencji waniliowej lub migdałowej
– 50 ml wódki czystej

wykonanie:

na gotowy biszkopt układać gałki lodów, całość włożyć do zamrażalnika na około 1,5 godziny. Teraz należy przygotować bezę, którą będziemy układać na lodach: ubić na sztywno piane z białek uważając, żeby do białek nie dostała się kropla żółtka. Pod koniec ubijania dodać cukier. Całość wymieszać.
Wyjąć biszkopt z lodami z zamrażalnika, pianę wyłożyć na lody, żeby całkowicie je przykryła. Wstawić całość do nagrzanego do 280 stopni piekarnika i piec około 20 minut do zrumienienia bezy. Tuż przed końcem pieczenia alkohol doprowadzić do wrzenia w garnuszku. Kiedy wyjmiemy już deser lodowy z piekarnika, wbić na wierzch połowę skorupki z jajka i wlać do niej gorący alkohol i podpalić. Efekt piorunujący!

Zobacz również:

  1. Przepisy na domowe lody
  2. Zimne napoje kawowe – dużo przepisów
  3. Jak zrobić gorącą czekoladę?
  4. Pyszne desery z zielonej herbaty