Pączki ziemniaczane

18 marca 2011, dodał: czekoladka
Artykuł zewnętrzny

składniki:

  • 1 kg surowych ziemniaków,
  • 1/2 kg ziemniaków ugotowanych,
  • 4 łyżki kaszy manny,
  • sól,
  • 10 dag świeżego boczku,
  • 3 duże cebule.

Ziemniaki zetrzeć na tarce o małych oczkach. Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę i dodać so strtych. Dodać kaszę oraz szczyptę soli. Dobrze połączyć. Formować kulki wielkości małych pączków. Gotować ok 20 min na małym ogniu, w osolonej wodzie. Boczek pokroić w kostkę, podsmażyć. Dodać pokrojoną w piórka cebulę. Polać pączki.

Pączki te można także robić z farszem, np. mięsnym lub kapuściano-grzybowym, identycznym jak do pierogów. Pyszne są również podane z twarogiem, z rozpuszczonym masełkiem, a mój synek lubi je ze śmietaną i z cukrem.

file1300458339



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

2 komentarzy do Pączki ziemniaczane

  1. avatar calibra pisze:

    A u mnie w domu nazywaliśmy to po prostu kluskami ziemniaczanymi – kartacze w moich rejonach mają konkretnie robione ciasto i nadzienie. Ale z drugiej strony co dom, to inna nazwa, a jedzonko tak samo pyszne :)

  2. avatar Justyna pisze:

    ja to danie znam jako kartacze (inaczej cepeliny), a pączki z ziemniakami mój tata kiedyś robił, ale wyglądały jak normalne pączki i smakowały bardzo podobnie

Dodaj komentarz