Sałatka z kaparami, ziemniakami i kurczakiem

18 marca 2011, dodał: Sarenka
Artykuł zewnętrzny

składniki:

  • pierś kurczaka podwójna,
  • pieczarki świeże – 125g,
  • cebula czerwona – 1 duża,
  • kukurydza – puszka,
  • groszek – puszka,
  • ogórek konserwowy – 2 większe sztuki.
  • keczup łagodny lub pikantny,
  • ziemniaczki sałatkowe z puszki lub ugotowane i obrane – ok 400g po odsączeniu,
  • kapary konserwowe – kilka łyżek,
  • majonez – 6 łyżek,
  • jogurt naturalny gesty – 4 łyżki,
  • sok z cytryny – łyżeczka,
  • pieprz świeżo zmielony,
  • ząbek czosnku (niekoniecznie),
  • sól, pieprz,
  • maggi, sól, pieprz, papryka czerwona słodka, czosnek granulowany, kolendra mielona – lub inny, ulubiony zestaw przypraw do piersi kurczaka.

wykonanie

Piersi kurczaka pokroić drobno i dobrze przyprawić. Podsmażyć na suchej patelni. Na tej samej patelni, na której smażyło się mięso, podsmażyć drobno pokrojone pieczarki, które lekko posolić i posypać pieprzem ziołowym. Warzywa z puszki odsączyć z zalewy, ogórek drobno pokroić. Majonez wymieszać z jogurtem, dodać sok z cytryny i ewentualnie zmiażdżony czosnek. Ziemniaki pokroić w pól plastry. Cebule pokroić w drobna kosteczkę. W dużej, przezroczystej salaterce układać kolejno warstwami: piersi z kurczaka, pieczarki, cebule, keczup, kukurydze, groszek, ogórek konserwowy, majonez, ziemniaki, które posypujemy świeżo zmielonym pieprzem, odsączone kapary i znowu ziemniaki, posypane pieprzem. Przetrzymywać pod przykryciem w lodówce.

file1300441929



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz