Pikantne leczo z wieprzowiną

20 sierpnia 2009, dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny

Pikantne leczo z wieprzowiną wg Babcigramolki

:
Trochę bardziej pracochłonne niż takie z kiełbasą – ale za to pyszne .

Czas : 1,5 godziny

Składniki :

0,35 kg wieprzowiny od szynki
3 średnie cebule ( ok. 25 dag )
0,5 kg pomidorów
0,5 kg papryki ( ja wzięłam 4 papryki mniejsze w 4 kolorach )
2 małe papryczki chili ( świeże lub suszone lub mielone chilli )
0,30 dag pieczarek
sól
pieprz mielony
szczypta cukru
1 łyżka sosu sojowego ( lub maggi )
10 dag smalcu
1 łyżka oleju słonecznikowego
3 liście laurowe
4 ziela angielskie
1 szklanka wody

Mięso pokroić w średniej wielkości kostkę .Polać sosem sojowym, olejem. Posypać szczypta mielonego pieprzu i dobrze wymieszać . Zostawić na 10 minut.
Na patelni rozgrzać 1/3 smalcu i obsmażyć mięso na rumiano – mieszając. Przełożyć do średniego garnka .
Na patelnię dodać następne 1/3 smalcu i pokrojone w plasterki pieczarki. Smażyć na rumiano mieszając .
Dołożyć do garnka razem z pokrojoną w piórka cebulą , zielem angielskim, liściem laurowym , papryczkami chili , wodą i dusić na małym gazie 45 minut. Jeżeli trzeba dolać odrobinę wody .
W tym czasie sparzyć pomidory i zdjąć z nich skórkę , a potem pokroić w pół plasterki. Odstawić na bok .
Rozkroić papryki na pół , usunąć gniazda nasienne i pokroić w paseczki. Rozgrzać resztę smalcu i smażyć na małym gazie 20 minut – mieszając .
Przełożyć do miseczki a na patelnię dać pomidory i dusić je mieszając aż się rozgotują ( ok. 10 minut ) .
Gdy mięso jest już miękki dodać do niego paprykę i pomidory. Dusić jeszcze 10 minut. Doprawić solą , pieprzem , chilli i szczyptą cukru.

Dlaczego robię na smalcu zamiast na oleju ? To tak trochę z sentymentu do kuchni węgierskiej gdzie wbrew obiegowej opinii króluje smalec , a nie olej czy oliwa ( przynajmniej w tej tradycyjnej ).

 

nadesłane: Babciagramolka



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz