Piersi kurczaka z brzoskwiniami na parze
Artykuł zewnętrzny
Delikatne, bardzo aromatyczne danie.
Czas : 1 godzina + 2 godziny w lodówce
Składniki :
- 3 duże połówki piersi z kurczaka
- 3 połówki brzoskwini w syropie z puszki
- 2 łyżki oleju słonecznikowego
- 1 łyżka musztardy ( ostrej )
- 1 łyżka sosu sojowego
- ¼ łyżeczki pieprzu mielonego
- 2 czubate łyżeczki konfitury z żurawiny do mięs
- syrop z brzoskwiń cały z dużej puszki tak by zakrył mięso
Piersi z kurczaka wyporcjować usuwając chrząstki, skórki, wystające kawałki i przeciąć tak by utworzyła się kieszeń. Zmieszać olej, sos sojowy, konfiturę z żurawiny, musztardę, pieprz. Natrzeć mięso również w środku. W kieszeń włożyć połówkę brzoskwini. Spiąć wykałaczkami tak by owoc nie wypadł. Ułożyć w szklanym naczyniu, zalać syropem z brzoskwini. Przykryć i wstawić do lodówki na 2 godziny. Wyjąć z marynaty. Ułożyć w parowarze i gotować 45 minut.
Podawać z zieloną sałatą z owocowym dresingiem, można dodatkowo podać ryż lub pieczone ziemniaki.