Piersi kurczaka z brzoskwiniami na parze

5 maja 2011, dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny

Delikatne, bardzo aromatyczne danie.

Czas : 1 godzina + 2 godziny w lodówce

Składniki :

  • 3 duże połówki piersi z kurczaka
  • 3 połówki brzoskwini w syropie  z puszki
  • 2 łyżki oleju słonecznikowego
  • 1 łyżka musztardy ( ostrej )
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • ¼ łyżeczki pieprzu mielonego
  • 2 czubate łyżeczki konfitury z żurawiny do mięs
  • syrop z brzoskwiń  cały z dużej puszki tak by zakrył mięso

Piersi z kurczaka wyporcjować usuwając chrząstki, skórki, wystające kawałki  i przeciąć tak by utworzyła się  kieszeń. Zmieszać olej, sos sojowy, konfiturę z żurawiny, musztardę, pieprz. Natrzeć mięso również w środku. W  kieszeń włożyć połówkę brzoskwini. Spiąć wykałaczkami tak by owoc nie wypadł. Ułożyć w szklanym naczyniu, zalać syropem z brzoskwini. Przykryć i wstawić do lodówki na 2 godziny. Wyjąć z marynaty. Ułożyć w parowarze i gotować 45 minut.
Podawać z zieloną sałatą z owocowym dresingiem,  można dodatkowo podać ryż lub pieczone ziemniaki.