Piernik czekoladowy z miodem

19 października 2011, dodał: Grzelczak
Artykuł zewnętrzny

Ciasto:
200 g mąki pszennej
100 g mąki żytniej
1 pełna łyżka kakao
szczypta soli
2 łyżeczki proszku do pieczenia
po 1/2 łyżeczki bardzo drobno posiekanych goździków i jałowca
po szczypcie gałki muszkatołowej i czarnego pieprzu
1/2 łyżeczki cynamonu w proszku
100 g masła
180 g drobnego cukru
100 g płynnego miodu
3 jajka
5 łyżek mleka
120 g drobno posiekanej gorzkiej czekolady 70%
Polewa: 100 g gorzkiej czekolady, 50 g masła

Przygotowanie:

  • Podłużną formę o długości około 23 cm wysmarować masłem i oprószyć bułką tartą. Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
  • Obydwa rodzaje mąki przesiać do miski razem z kakao i wymieszać z solą, proszkiem do pieczenia oraz przyprawami.
  • Masło utrzeć mikserem z cukrem na puszysty krem. Zmniejszyć nieco obroty miksera i dodawać po łyżce miód, a następnie po jednym żółtku.
  • Masę wlać do miski z mąką i dodając mleko wymieszać wszystkie składniki. Następnie połączyć z czekoladą, a na końcu delikatnie z białkami ubitymi na sztywną pianę.
  • Ciasto przełożyć do przygotowanej formy, wyrównać powierzchnię i piec przez około 50 minut, aż wbity patyczek będzie suchy. Uważaj też aby nie przesuszyć ciasta oraz nie zrumienić go za bardzo, bo może być gorzkie na brzegach. Gdyby wierzch zanadto się rumienił, można go przykryć kawałkiem folii aluminiowej. Po całkowitym ostudzeniu zawinąć w lnianą ściereczkę i tak przechowywać (z każdym dniem piernik będzie nabierał aromatu i miękkości).
  • Przed podaniem polać polewą: połamaną na kostki czekoladę roztopić i wymieszać z pokrojonym na kawałki masłem.



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz