Pieczone ziemniaki z mozarellą i pomidorami
Niektóre dania mają do siebie to, że są banalnie proste, a jednocześnie smakują fantastycznie Są takie smaki, których nie zastąpi nawet najbardziej wymyślna i skomplikowana potrawa. Jednym z takich specjałów są ziemniaki z piekarnika, z soczystymi pomidorami, aromatycznym czosnkiem, ciągliwą mozarellą i świeżym rozmarynem. Nic dodać, nic ująć. No może tylko… dorzucić kilka oliwek. Smacznego!
Składniki:
- 8 małych ziemniaczków,
- mozarella biała (cały serek, około 220 g),
- dwa pomidory,
- dwa ząbki czosnku,
- 8 zielonych oliwek,
- długa gałązka rozmarynu,
- sól i pieprz,
- 1-2 łyżki oliwy.
Ziemniaki obieramy i myjemy. Kroimy na ćwiartki. Każdego pomidora kroimy na 6 cząstek. Czosnek szatkujemy w słupki. Blachę do pieczenia wykładamy dużym arkuszem papieru – wielkości dwóch blach. Układamy na nim ziemniaczki i każdego smarujemy pędzelkiem oliwą. Rozsypujemy na nich czosnek i wykładamy pomidory, skórkami do dołu. Na całości rozrzucamy przekrojone na pół zielone oliwki. Solimy i pieprzymy. Gałązkę rozmarynu dzielimy na trzy części i układamy na wierzchu. Przykrywamy papierem.
Pieczemy przez 30 minut w nagrzanym do 180 stopni piekarniku. Po tym czasie wyciągamy i układamy na wierzchu plastry białej mozarelli. Przykrywamy papierem i pieczemy jeszcze przez 15 minut. Podajemy na ciepło.
Czy Wy też znajdujecie przyjemność w jedzeniu prostych dań?