Pieczone ziemniaki z boczkiem i z sakiewkami warzywnymi

12 kwietnia 2011, dodał: Dobika
Artykuł zewnętrzny

Pyszne danie,które z pewnością zasmakuje całej rodzinie! Ziemniaki z boczkiem zapiekamy w folii bez użycia tłuszczu,a warzywne sakiewki też są duszone,przez co zachowują piękny kolor i wszystkie witaminy:-)

Składniki:

  • 10 średnich kształtnych ziemniaków
  • 10 plasterków surowego boczku
  • 6 marchewek
  • 2 cebule
  • 1 seler
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 100g wędzonego boczku
  • 1 łyżeczka imbiru w proszku
  • sól, pieprz czarny i pieprz cayenne

Przygotowanie:

Piekarnik włączyć na 200C.
W tym czasie dokładnie wyszorować i umyć ziemniaki (nie obierać ze skórki!), każdy ziemniak przekroić na pół, do środka włożyć plaster świeżego boczku, posypać pieprzem i solą  – tak przygotowane ziemniaki owijać folią aluminiowa i układać na blasze.
Marchewkę obrać i pokroić w plasterki. Cebulę oczyścić i pokroić w kostkę. Seler oczyścić i pokroić w drobną kostkę. Wędzony boczek pokroić w kostkę,natkę pietruszki posiekać  – wszystkie warzywa wymieszać z boczkiem, doprawić imbirem, solą, pieprzem czarnym i cayenne, dokładnie wymieszać. Z pergaminowego papieru wykroić dwa kwadraty, na środek każdego wyłożyć warzywa z boczkiem i szczelnie zawinąć. Ziemniaki i sakiewki warzywne wstawić do nagrzanego piekarnika – piec 25-30min.(można przekłuć ziemniak, by sprawdzić czy już miękki).
Podawać na półmisku pieczone ziemniaki w folii i sakiewki z warzywami – nakładać sobie porcje przy stole!
Bardzo efektowne danie, które szybko się przyrządza i wyśmienicie smakuje!!! Zdrowe, pyszne i kolorowe:-)