Zapiekanka z ziemniakami i pieczarkami

12 kwietnia 2011, dodał: gkonkurs
Artykuł zewnętrzny

Składniki

  • 10 ugotowanych ziemniaków
  • 100 g pieczarek
  • 40 g żółtego sera
  • 2 plasterki szynki
  • 2,5 łyżki oliwy
  • 3 jajka
  • 150 g śmietany 18%
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 cebulka
  • sól i pieprz

Przygotowanie

Ugotowane ziemniaki kroję w plasterki, pieczarki również. Cebulę w cieniutkie plasterki lub drobną kostkę, czosnek drobno. Wędlinę w paseczki.W miseczce mieszam śmietanę z oliwa i jajkami, dodaję starty ser żółty, sól i pieprz.

Do żaroodpornego naczynia wlewam kroplę oliwy, smaruję a potem układam ziemniaki, pieczarki, cebulę, czosnek, polewam częścią sosu i znów ziemniaki, cebula, czosnek, pieczarki i wędlina, wlewam sos do końca.

Wstawiam do nagrzanego do 200 C piekarnika, piekę około 20-30 minut (bez przykrycia). Smacznego



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz