Paszteciki
Artykuł zewnętrzny
Składniki:
- 50 dag mąki
- 25 dag margaryny
- 5 dag drożdży
- 1/2 szkl. mleka
- 2 jajka
- po 50 dag kapusty świeżej i kwaszonej
- 10 szt. suszonych grzybów
- 2 -3 cebule
- olej, sól, pieprz
Wykonanie:
Farsz: Grzyby namoczyć, ugotować i pokroić. Cebulę zeszklić na oleju, dodać grzyby i pokrojoną kiszoną kapustę, dusić 45 min. po 30 min. dodać świeżą kapustę. Przyprawić.
Ciasto: drożdże rozetrzeć z mlekiem i 2 łyżkami mąki, a kiedy zaczną rosnąć, dodać 1 jajko, wlać do posiekanej masłem mąki. Wyrobić ciasto, rozwałkować, wykrawać prostokąty, na środku układać farsz. Zwinąć, odstawić do wyrośnięcia, posmarować jajkiem. Upiec na rumiano w temp. 200C.