Paszteciki

27 listopada 2009, dodał: KATE
Artykuł zewnętrzny

Składniki:

  • 50 dag mąki
  • 25 dag margaryny
  • 5 dag drożdży
  • 1/2 szkl. mleka
  • 2 jajka
  • po 50 dag kapusty świeżej i kwaszonej
  • 10 szt.  suszonych grzybów
  • 2 -3 cebule
  • olej, sól, pieprz

Wykonanie:
Farsz: Grzyby namoczyć, ugotować i pokroić. Cebulę zeszklić na oleju, dodać grzyby i pokrojoną kiszoną kapustę, dusić 45 min. po 30 min. dodać świeżą kapustę. Przyprawić.
Ciasto: drożdże rozetrzeć z mlekiem i 2 łyżkami mąki, a kiedy zaczną rosnąć, dodać 1 jajko, wlać do posiekanej masłem mąki. Wyrobić ciasto, rozwałkować, wykrawać prostokąty, na środku układać farsz. Zwinąć, odstawić do wyrośnięcia, posmarować jajkiem. Upiec na rumiano w temp. 200C.