Pasta z tuńczyka – różne pomysłowe przepisy na kanapkowe smarowidła
Lubicie kanapki posmarowane pyszną pastą? Sałatki z nietypowym dodatkiem ? Dodatkowo uwielbiacie tuńczyka w każdej postaci? W takim razie co powiecie na połączenie jednego i drugiego, aby wyszła pyszna pasta z tuńczyka? Oto kilka pomysłowych przepisów, jeżeli znudziły Wam się już standardowe pasty.
Z jajkiem i szczypiorkiem
2 łyżki majonezu
szczypiorek
puszka tuńczyka w sosie własnym w kawałkach
4 jajka
cebula dymka
sól, pieprz
Jajka ugotować na twardo i ostudzić. Tuńczyka osączyć z sosu, dodać do posiekanych jajek, dodać cebulę dymkę, majonez i przyprawić do smaku, całość zblendować. Na koniec posypać szczypiorkiem.
Na ostro
2 łyżki majonezu
0,5 łyżeczki soku z cytryny
2 łyżki posiekanego koperku
1 łyżka ketchupu
3 krople sosu tabasco
1 puszka tuńczyka
1 ogórek kiszony
Przygotowanie:
Tuńczyka należy odlać z zalewy i rozdrobnić widelcem. Ogórka pokrój w kosteczkę. Następnie wymieszaj razem majonez, koperek, tuńczyka oraz ogórek. Na koniec dodaj sos tabasco, ketchup oraz sok z cytryny. Smacznego!
Z kozim serem
100 gramów tuńczyka w oliwie
150 gramów naturalnego serka koziego
szczypiorek
1 limonka
sól
pieprz
Przygotowanie:
Tuńczyka wyciągnij i odstaw, aby obciekł z oliwy. Następnie podziel go na małe kawałeczki. Dodaj serek i 1-2 łyżeczki oliwy z puszki po tuńczyku. Pokrój drobno szczypiorek i dorzuć do miski. Całość wymieszaj, a na koniec dopraw solą i pieprzem dla smaku i wyciśnij sok z limonki.
Z twarogiem
100 g ogórków kiszonych
1 jajko na twardo
100 g półtłustego twarogu
120 g tuńczyka w sosie własnym
pół łyżeczki soli
pół łyżeczki pieprzu
mały pęczek szczypiorku
Z kurczakiem
2 pojedyncze piersi z kurczaka
włoszczyzna
liść laurowy
sól
pieprz
1 puszka tuńczyka w sosie własnym
1/2 małego słoiczka delikatnego majonezu
szczypiorek
Przygotowanie:
Pierś z kurczaka gotujemy do miękkości w garnku razem z liściem laurowym, włoszczyzną oraz przyprawami. Po 30 minutach wyjmujemy kurczaka, a resztę wyrzucamy, bo nam się już nie przyda, chyba, że ktoś ma ochotę na rosół.Tuńczyka należy odcedzić i przełożyć do miski. Kurczaka natomiast drobno posiekaj. Wszystko wymieszaj z majonezem i szczypiorkiem.
Z bakaliami
puszka tuńczyka w oleju
słodkie jabłko,
2 – 3 suszone morele i śliwki
łyżeczka rodzynek
pół łyżeczki koniaku
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka majonezu
sól
pieprz
pół cytryny
zielona pietruszka
Przygotowanie:
Jabłko zetrzyj na tarce o małych oczkach. Tuńczyka ucieramy wraz z sokiem cytryny, majonezem, utartym już jabłkiem oraz przyprawami. Rodzynki, śliwki oraz morele należy sparzyć, osuszyć, drobno pokroić i delikatnie skropić koniakiem. Wszystkie składniki wymieszaj z tuńczykiem i odstaw do lodówki. Przy podaniu udekoruj cytryną oraz pietruszką.
Z awokado
1 dojrzałe awokado
1 puszka tuńczyka w sosie własnym
2 jajka ugotowane na twardo
1 mała cebulka
sól
pieprz
1 łyżka majonezu
Przygotowanie:
Awokado należy obrać ze skóry, wyjąć pestkę, a następnie ucierać widelcem, do póki nie uzyskasz gładkiej masy. Tuńczyka standardowo należy odcedzić, rozdrobnić i pomieszać z awokado. Jajka ugotowane na twardo pokrój w drobną kostkę, a cebulę posiekaj. Całość dokładnie wymieszaj, przypraw solą i pieprzem dla smaku oraz dorzuć łyżkę majonezu.