Papier ryżowy – różne przepisy na dania

19 września 2017, dodał: Katarzyna Lewandowska
Artykuł zewnętrzny

Znacie papier ryżowy? Jadłyście kiedyś? Używacie go w kuchni? Jeżeli nie, to warto spróbować czegoś nowego i przygotować dania z takim papierem. Przygotowaliśmy kilka ciekawych przepisów, może przypadną Wam do smaku.

papier1

Co to jest?

Należałoby zacząć od wyjaśnienia tego dziwnego produktu. Jest on bardzo popularny w kuchni chińskiej i wietnamskiej. Oczywiście pomimo, że nazywany jest papierem, to bez obaw można go spożywać. Robi się go z masy rozmoczonych ziaren ryżowych, którą następnie rozprowadza się na tkaninie za pomocą pary wodnej. Kiedy ciasno się już zetnie jest wystawiane na promienie słoneczne ułożone na macie bambusowej, w celu wysuszenia. Najbardziej popularne użycie papieru ryżowego to produkcja sajgonek.

ppaier2

Krewetki

Co kupić?

  • 16 liści karbowanej sałaty
  • 16 dużych gotowanych krewetek
  • strąk papryki czerwonej i żółtej
  • 16 azjatyckich placków z papieru ryżowego
  • 4 gałązki świeżej mięty
  • 4 łyżki sosu nuoc-mam
  • 4 łyżki wody
  • łyżka octu ryżowego
  • łyżka miodu
  • mała ostra papryczka, posiekana
  • ząbek czosnku, posiekany
  • 1/2 korzenia tartej marchewki

Przygotowanie:

Z sałaty wyrywamy liście, myjemy je i suszymy. Krewetki należy obrać tak, aby pozostał ogonek.  Paprykę pozbawioną gniazd pokrój w cienkie paski. Placki ryżowe zamocz w wodzie przez 1-2 minuty, aż zmiękną. Następnie odkładaj je na ścierkę i kiedy wyschną, to złóż je na pół. Na to połóż kilka liści sałaty, 4 listki mięty, krewetkę oraz kilka pasków papryki. Następnie zawiń papier tak, aby wystawał tylko ogonek krewetki oraz papryka.

Produkty na sos łączymy w miseczce i polewamy nim roladki tuż przed podaniem.

papier3

Niecodzienne gołąbki

Co kupić?

  • 40 dkg ryżu
  • pół papryki czerwonej
  • sos sojowy
  • 1 cebula
  • 1 pierś z kurczaka
  • Vegeta
  • pieprz
  • papier ryżowy

Przygotowanie:

Ryż gotujemy jak zwykle po czym odstawiamy pod przykryciem na 10 minut. Pierś oraz paprykę kroimy w kostkę i smażymy, aż do miękkości. Następnie dodajemy do patelni  pokrojoną cebulę. Dodaj do tego Vegetę oraz przyprawy dla smaku. Papier smarujemy delikatnie wodą, aby się nie łamał. Układamy na nim ryż oraz farsz i zawijamy w ruloniki.

papier4

Sakiewki z niespodzianką

Co kupić? 

  • pierś z kurczaka
  • 2 ogórki kiszone
  • marchewka
  • szczypiorek
  • opakowanie papieru ryżowego
  • 2-3 łyżki majonezu
  • sól,pieprz

Przygotowanie:

Kurczaka z marchewką gotujemy, a po wystudzeniu kroimy w kosteczkę. Część szczypiorku siekamy, a pozostałą część odkładamy, ponieważ będzie nam potrzebna do wiązania sakiewek. Do farszu dodajemy majonez oraz przyprawy. Papier ryżowy zwilżamy wodą, aby zmiękł i kładziemy na środek nasz farsz. Górę obwiązujemy szczypiorkiem.

papier5

Prażynki

Co kupić?

  • papier ryżowy
  • Olej rzepakowy
  • Sól morska

Przygotowanie:

Papier ryżowy należy pociąć na małe kawałeczki. Następnie smażymy je przez kilka sekund na rozgrzanym oleju.  Odkładaj je na ręcznik papierowy, aby odsączyć od tłuszczu. Posyp przyprawami i gotowe.

papier6

Smażone banany

Co kupić?

  • 6 płatów papieru ryżowego
  • 2 banany
  • olej do smażenia
  • melasa buraczana / czekolada / ulubiony sos
  • cynamon

Przygotowanie:

Rozgrzewamy dużą ilość oleju na patelni. Na papierze ryżowym, wcześniej namoczonym układamy kawałki bananów i posypujemy je cynamonem lub cukrem. Zawijamy podobnie jak sajgonki. Smażymy do zarumienienia, odtłuszczamy na ręczniku papierowym i przed podaniem polewamy melasą buraczaną lub tym co lubicie.

papier7

Na słodko

Co kupić?

  • 6 krążków papieru ryżowego
  •  50 g orzechów – włoskie, laskowe lub migdały
  •  40 g marcepanu
  •  1 łyżeczka miodu
  •  1 małe jabłko
  • olej do głębokiego smażenia
  • cukier puder

Przygotowanie:

Orzechy należy zmielić za pomocą blendera. Następnie wymieszać je z miodem oraz marcepanem. Do masy dodaj starte na małych oczkach jabłko. Krążki standardowo namocz w wodzie i na środek ułóż w kształt trójkąta masę marcepanową.  Usmaż je na głębokim oleju do zarumienienia. Podawaj na ciepło z cukrem pudrem.

papier8

 

zobacz również:

Wegetariańskie przepisy na obiad i kolacje

Bazylia – co przyprawiać i przepisy na dania z bazylią

Kasza pęczak – przepisy na smaczne dania

Smaczne Inspiracje

 

 



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz