Papier ryżowy – różne przepisy na dania
Znacie papier ryżowy? Jadłyście kiedyś? Używacie go w kuchni? Jeżeli nie, to warto spróbować czegoś nowego i przygotować dania z takim papierem. Przygotowaliśmy kilka ciekawych przepisów, może przypadną Wam do smaku.
Co to jest?
Należałoby zacząć od wyjaśnienia tego dziwnego produktu. Jest on bardzo popularny w kuchni chińskiej i wietnamskiej. Oczywiście pomimo, że nazywany jest papierem, to bez obaw można go spożywać. Robi się go z masy rozmoczonych ziaren ryżowych, którą następnie rozprowadza się na tkaninie za pomocą pary wodnej. Kiedy ciasno się już zetnie jest wystawiane na promienie słoneczne ułożone na macie bambusowej, w celu wysuszenia. Najbardziej popularne użycie papieru ryżowego to produkcja sajgonek.
Krewetki
Co kupić?
- 16 liści karbowanej sałaty
- 16 dużych gotowanych krewetek
- strąk papryki czerwonej i żółtej
- 16 azjatyckich placków z papieru ryżowego
- 4 gałązki świeżej mięty
- 4 łyżki sosu nuoc-mam
- 4 łyżki wody
- łyżka octu ryżowego
- łyżka miodu
- mała ostra papryczka, posiekana
- ząbek czosnku, posiekany
- 1/2 korzenia tartej marchewki
Przygotowanie:
Z sałaty wyrywamy liście, myjemy je i suszymy. Krewetki należy obrać tak, aby pozostał ogonek. Paprykę pozbawioną gniazd pokrój w cienkie paski. Placki ryżowe zamocz w wodzie przez 1-2 minuty, aż zmiękną. Następnie odkładaj je na ścierkę i kiedy wyschną, to złóż je na pół. Na to połóż kilka liści sałaty, 4 listki mięty, krewetkę oraz kilka pasków papryki. Następnie zawiń papier tak, aby wystawał tylko ogonek krewetki oraz papryka.
Produkty na sos łączymy w miseczce i polewamy nim roladki tuż przed podaniem.
Niecodzienne gołąbki
Co kupić?
- 40 dkg ryżu
- pół papryki czerwonej
- sos sojowy
- 1 cebula
- 1 pierś z kurczaka
- Vegeta
- pieprz
- papier ryżowy
Przygotowanie:
Ryż gotujemy jak zwykle po czym odstawiamy pod przykryciem na 10 minut. Pierś oraz paprykę kroimy w kostkę i smażymy, aż do miękkości. Następnie dodajemy do patelni pokrojoną cebulę. Dodaj do tego Vegetę oraz przyprawy dla smaku. Papier smarujemy delikatnie wodą, aby się nie łamał. Układamy na nim ryż oraz farsz i zawijamy w ruloniki.
Sakiewki z niespodzianką
Co kupić?
- pierś z kurczaka
- 2 ogórki kiszone
- marchewka
- szczypiorek
- opakowanie papieru ryżowego
- 2-3 łyżki majonezu
- sól,pieprz
Przygotowanie:
Kurczaka z marchewką gotujemy, a po wystudzeniu kroimy w kosteczkę. Część szczypiorku siekamy, a pozostałą część odkładamy, ponieważ będzie nam potrzebna do wiązania sakiewek. Do farszu dodajemy majonez oraz przyprawy. Papier ryżowy zwilżamy wodą, aby zmiękł i kładziemy na środek nasz farsz. Górę obwiązujemy szczypiorkiem.
Prażynki
Co kupić?
- papier ryżowy
- Olej rzepakowy
- Sól morska
Przygotowanie:
Papier ryżowy należy pociąć na małe kawałeczki. Następnie smażymy je przez kilka sekund na rozgrzanym oleju. Odkładaj je na ręcznik papierowy, aby odsączyć od tłuszczu. Posyp przyprawami i gotowe.
Smażone banany
Co kupić?
- 6 płatów papieru ryżowego
- 2 banany
- olej do smażenia
- melasa buraczana / czekolada / ulubiony sos
- cynamon
Przygotowanie:
Rozgrzewamy dużą ilość oleju na patelni. Na papierze ryżowym, wcześniej namoczonym układamy kawałki bananów i posypujemy je cynamonem lub cukrem. Zawijamy podobnie jak sajgonki. Smażymy do zarumienienia, odtłuszczamy na ręczniku papierowym i przed podaniem polewamy melasą buraczaną lub tym co lubicie.
Na słodko
Co kupić?
- 6 krążków papieru ryżowego
- 50 g orzechów – włoskie, laskowe lub migdały
- 40 g marcepanu
- 1 łyżeczka miodu
- 1 małe jabłko
- olej do głębokiego smażenia
- cukier puder
Przygotowanie:
Orzechy należy zmielić za pomocą blendera. Następnie wymieszać je z miodem oraz marcepanem. Do masy dodaj starte na małych oczkach jabłko. Krążki standardowo namocz w wodzie i na środek ułóż w kształt trójkąta masę marcepanową. Usmaż je na głębokim oleju do zarumienienia. Podawaj na ciepło z cukrem pudrem.
zobacz również:
Wegetariańskie przepisy na obiad i kolacje
Bazylia – co przyprawiać i przepisy na dania z bazylią
Kasza pęczak – przepisy na smaczne dania
Smaczne Inspiracje