Paluszki jaglano-gryczane
ze słonecznikiem albo z siemieniem lnianym i słonecznikiem albo z solą
- 200 g mąki jaglanej
- 100 g mąki gryczanej
- 50 g masła
- szczypta soli
- 0,2 l wody przegotowanej
1. Wszystkie składniki ciasta mieszamy i wyrabiamy jednolitą masę, podatną na wałkowanie. W razie gdyby ciasto było za rzadkie dodajemy więcej mąki gryczanej – możemy włożyć ciasto do lodówki na 15-20 minut
2. Wałkujemy ciasto (najlepiej od razu na papierze do pieczenia) albo robimy w dłoniach ruloniki, które układając na blasze spłaszczamy albo zakręcamy. Posypujemy słonecznikiem albo siemieniem lnianym i słonecznikiem albo solą
3. Paluszki pieczemy w piekarniku z termoobiegiem w 180 stopniach C przez 7 minut
Autorka przepisu, www.zyjezebyjesc.pl, prowadzi bloga pod tą samą nazwą. Proponuje dania klasyczne i nowatorskie, idealnie oddającej jej motto życiowe „Pamiętaj zdrowo nie znaczy katorżniczo, bo życie jest, między innymi po to, żeby jeść”