URODA I ZDROWIE

Paluszki jaglano-gryczane

8 marca 2015, dodał: www.zyjezebyjesc.pl

ze słonecznikiem albo z siemieniem lnianym i słonecznikiem albo z solą

 

  • 200 g mąki jaglanej
  • 100 g mąki gryczanej
  • 50 g masła
  • szczypta soli
  • 0,2 l wody przegotowanej

 

1. Wszystkie składniki ciasta mieszamy i wyrabiamy jednolitą masę, podatną na wałkowanie. W razie gdyby ciasto było za rzadkie dodajemy więcej mąki gryczanej – możemy włożyć ciasto do lodówki na 15-20 minut

2. Wałkujemy ciasto (najlepiej od razu na papierze do pieczenia) albo robimy w dłoniach ruloniki, które układając na blasze spłaszczamy albo zakręcamy. Posypujemy słonecznikiem albo siemieniem lnianym i słonecznikiem albo solą

3. Paluszki pieczemy w piekarniku z termoobiegiem w 180 stopniach C przez 7 minut

file1425804077

 

Autorka przepisu, www.zyjezebyjesc.pl, prowadzi bloga pod tą samą nazwą. Proponuje dania klasyczne i nowatorskie, idealnie oddającej jej motto życiowe „Pamiętaj zdrowo nie znaczy katorżniczo, bo życie jest, między innymi po to, żeby jeść”

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

loading...

Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Gabinet lekarski
Jeśli chodzi o profesjonalnie wyposażone gabinety ginekologiczne, to polecam Centrum Medyczne Babka Medica...
Koronawirus - porady, obalanie mitó…
Sama już przestałam przejmować się wirusem, bo jak zawsze jesienią mam zwykłą infekcję,...
Inicjatywa w stworzeniu trwałego zw…
Żyjemy w czasach, gdzie relacje stały się przejściowe, ludzie są rozpieszczeni i zamiast...
Sklepy dziecięce
Fajne rzeczy dziecięce i w niskich cenach są ostatnio w marketach, warto tam...