Paluszki jaglano-gryczane

8 marca 2015, dodał: www.zyjezebyjesc.pl
Artykuł zewnętrzny

ze słonecznikiem albo z siemieniem lnianym i słonecznikiem albo z solą

 

  • 200 g mąki jaglanej
  • 100 g mąki gryczanej
  • 50 g masła
  • szczypta soli
  • 0,2 l wody przegotowanej

 

1. Wszystkie składniki ciasta mieszamy i wyrabiamy jednolitą masę, podatną na wałkowanie. W razie gdyby ciasto było za rzadkie dodajemy więcej mąki gryczanej – możemy włożyć ciasto do lodówki na 15-20 minut

2. Wałkujemy ciasto (najlepiej od razu na papierze do pieczenia) albo robimy w dłoniach ruloniki, które układając na blasze spłaszczamy albo zakręcamy. Posypujemy słonecznikiem albo siemieniem lnianym i słonecznikiem albo solą

3. Paluszki pieczemy w piekarniku z termoobiegiem w 180 stopniach C przez 7 minut

file1425804077

 

Autorka przepisu, www.zyjezebyjesc.pl, prowadzi bloga pod tą samą nazwą. Proponuje dania klasyczne i nowatorskie, idealnie oddającej jej motto życiowe „Pamiętaj zdrowo nie znaczy katorżniczo, bo życie jest, między innymi po to, żeby jeść”



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz