Paluszki jaglano-gryczane

8 marca 2015,
dodał: www.zyjezebyjesc.pl
Artykuł zewnętrzny

ze słonecznikiem albo z siemieniem lnianym i słonecznikiem albo z solą

 

  • 200 g mąki jaglanej
  • 100 g mąki gryczanej
  • 50 g masła
  • szczypta soli
  • 0,2 l wody przegotowanej

 

1. Wszystkie składniki ciasta mieszamy i wyrabiamy jednolitą masę, podatną na wałkowanie. W razie gdyby ciasto było za rzadkie dodajemy więcej mąki gryczanej – możemy włożyć ciasto do lodówki na 15-20 minut

2. Wałkujemy ciasto (najlepiej od razu na papierze do pieczenia) albo robimy w dłoniach ruloniki, które układając na blasze spłaszczamy albo zakręcamy. Posypujemy słonecznikiem albo siemieniem lnianym i słonecznikiem albo solą

3. Paluszki pieczemy w piekarniku z termoobiegiem w 180 stopniach C przez 7 minut

file1425804077

 

Autorka przepisu, www.zyjezebyjesc.pl, prowadzi bloga pod tą samą nazwą. Proponuje dania klasyczne i nowatorskie, idealnie oddającej jej motto życiowe „Pamiętaj zdrowo nie znaczy katorżniczo, bo życie jest, między innymi po to, żeby jeść”



FORUM - bieżące dyskusje

Doda Dream Show
Całkiem możliwe. Z jednej strony okej, ma jakiś swój wizerunek sceniczny, publiczny, medialny,...
Pracoholizm
AI - wspaniałe narzędzie i genialne odkrycie, które ludzkość będzie wykorzystywać także przeciwko...
klejenie butów
Zużyte obuwie wygląda źle i psuje cały nasz wizerunek. Czasem jednak warto ratować...
Jak radzicie sobie z pielęgnacją ce…
Które miejsca macie najbardziej przesuszone? U siebie zauważyłam, że najbardziej suche mam łydki....