Paluszki jaglano-gryczane

8 marca 2015,
dodał: www.zyjezebyjesc.pl
Artykuł zewnętrzny

ze słonecznikiem albo z siemieniem lnianym i słonecznikiem albo z solą

 

  • 200 g mąki jaglanej
  • 100 g mąki gryczanej
  • 50 g masła
  • szczypta soli
  • 0,2 l wody przegotowanej

 

1. Wszystkie składniki ciasta mieszamy i wyrabiamy jednolitą masę, podatną na wałkowanie. W razie gdyby ciasto było za rzadkie dodajemy więcej mąki gryczanej – możemy włożyć ciasto do lodówki na 15-20 minut

2. Wałkujemy ciasto (najlepiej od razu na papierze do pieczenia) albo robimy w dłoniach ruloniki, które układając na blasze spłaszczamy albo zakręcamy. Posypujemy słonecznikiem albo siemieniem lnianym i słonecznikiem albo solą

3. Paluszki pieczemy w piekarniku z termoobiegiem w 180 stopniach C przez 7 minut

file1425804077

 

Autorka przepisu, www.zyjezebyjesc.pl, prowadzi bloga pod tą samą nazwą. Proponuje dania klasyczne i nowatorskie, idealnie oddającej jej motto życiowe „Pamiętaj zdrowo nie znaczy katorżniczo, bo życie jest, między innymi po to, żeby jeść”



FORUM - bieżące dyskusje

Tomaszów Mazowiecki
W tym mieście to nie ma szans na normalną pracę - jak jest coś...
Zakazane imiona dla dzieci
Oliwka to dla mnie koszmarne imię -kojarzy się z kosmetykiem ☺
rozstępy w bardzo młodym wieku
Wahania wagi są najgorsze; wtedy skóra rozciąga się i pęka tkanka łączna. ....
Wyjazd na Podlasie
Ostatnio Lubelskie fajnie się promuje w tv, piękne mają tam widoki....