Naleśniki z pestek słonecznika

8 marca 2015, dodał: www.zyjezebyjesc.pl
Artykuł zewnętrzny

 

  • 4 jajka
  • 3 łyżki ksylitolu
  • 200 g męstek ze słonecznika
  • 0,5 l wody niegazowanej, dobrej jakości
  • olej kokosowy do smażenia

 

  1. Pestki ze słonecznika mielimy
  2. Białka oddzielamy od żółtek
  3. Żółtka miksujemy z ksylitolem
  4. Dodajemy wodę i zmielone pestki
  5. Wszystko miksujemy na jednolitą masę
  6. Białka ubijamy na sztywną pianę i dokładamy do reszty składników delikatnie mieszając masę łyżką
  7. Naleśniki smażymy na bardzo dobrze rozgrzanej patelni, na średnim ogniu (w odróżnieniu od „normalnych” naleśników, te potrzebują silnego płomienia, by się wysmażyły
  8. Podajemy z konfiturą cytrynowo – limonkową z cynamonem

file1425804415

 

Autorka przepisu, www.zyjezebyjesc.pl, prowadzi bloga pod tą samą nazwą. Proponuje dania klasyczne i nowatorskie, idealnie oddającej jej motto życiowe „Pamiętaj zdrowo nie znaczy katorżniczo, bo życie jest, między innymi po to, żeby jeść”



FORUM - bieżące dyskusje

Spróbuj Tai Chi i dlaczego warto
Do tego chyba trzeba mieć cierpliwość. Te ruchy są takie powolne, dokładne. Zabrakłoby mi...
Jak ugotować kalafior?
> Anays napisał/a: > Widziałam przepis, w którym kalafiora gotuje się w całości... A później...
sposób na paznokcie
To chyba nie masz problemu z łamaniem paznokci. :D U mnie jak jeden...
Metamorfoza fryzury
Mając włosy do ramion najpierw spróbowałabym drobnej zmiany. Zawsze można pójść krok dalej,...