Grzyby na złocistej grzance

6 września 2012, dodał: alina
Artykuł zewnętrzny

Składniki:

– 250 g grzybów leśnych

– 2 ząbki czosnku

-0,25 szklanki białego wina

-12 kromek bułki pszennej

– 2 opakowania serka kremowego

-5 dag parmezanu

– przyprawy: pieprz  biały, zioła prowansalskie, sól czosnkowa, pieprz czarny

przygotowanie:

1.Grzyby obieramy, czyścimy i myjemy. Kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy i wrzucamy grzyby. Posypujemy połową łyżeczki ziół prowansalskich, wrzucamy wyciśnięty przez praskę czosnek, posypujemy białym pieprzem i solą czosnkową. Smażymy ok.10 minut.

2.Kromki bułki skrapiamy oliwą i opiekamy w piekarniku.

Smarujemy cienką warstwą serka kremowego i układamy podsmażone grzyby. Posypujemy tartym parmezanem i oprószamy czarnym pieprzem..

Proponuję podać z lampką białego wina