Oryginalny przepis na sznycel wiedeński

29 maja 2012, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

składniki:

  • 60 dkg mięsa cielęcego bez kości lub schabu
  • 8 dkg masła
  • bułka tarta
  • mąka pszenna
  • 2 jajka
  • 1 cytryna
  • 1 sałata
  • natka zielonej pietruszki
  • sól
  • pieprz

Płaty o grubości ok. 2 cm należy bardzo cienko rozbić (3-4 mm) i lekko osolić.  Następnie każdą porcję należy obtoczyć w mące, rozkłóconym jajku oraz tartej bułce i smażyć z obu stron na dużej ilości sklarowanego masła. Najlepiej skorzystać z bułki startej we własnym zakresie.  Solić kotlety dopiero wtedy, gdy będą już lekko zrumienione (sól przyspiesza wydzielanie soków z mięsa).

Pod koniec smażenia należy patelnię przykryć pokrywką i dwie minuty smażyć na minimalnym ogniu. Dzięki temu sznycel będzie bardziej pulchny. Kotlet podawany jest z ćwiartką cytryny, którą należy skropić mięso oraz sałatką ziemniaczaną, czasami serwuje się go też z frytkami.



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Korektor tuszujący siwe włosy Mytou…
Ja tego używam tylko w podbramkowych sytuacjach...
Balsam do golenia?
Gilette to jednak taka klasyka dla większości facetów.
Wynajmowanie mieszkania czy kredyt …
Jak się jest nastawionym bardziej na karierę niż przesiadywanie w jednym miejscu to raczej...
Manicure w Poznaniu
Używam zwykłych lakierów, więc zmiana koloru to nie problem, kiedy tylko sobie zamarzę...