Proste szaszłyki na grilla i z patelni – różne przepisy
Szaszłyki to potrawa wywodząca się z rejonów Krymu, która początkowo była utożsamiana z kawałkami jagnięciny opiekanej nad ogniem. Marynowane mięso, owoce i warzywa idealnie komponują się jako całość. Proste szaszłyki np. z kurczaka, opiekane w piekarniku lub warzywne zawsze doskonale sprawdzają się na wspólnym grillowaniu.
Oto przepisy na pyszne i proste szaszłyki z grilla:
Szaszłyki hawajskie z kurczakiem z grilla
Składniki:
– 4 piersi z kurczaka, pokrojone w kostkę
– ½ szklanki brązowego cukru
– ½ szklanki sosu sojowego
– ¼ szklanki soku ananasowego
– 2 mielone ząbki czosnku
– ¼ łyżeczki pieprzu
– ½ łyżeczka soli
– 1 łyżka mąki kukurydzianej
– 1 łyżka wody
– 1 czerwona papryka pokrojona w kostkę
– 1 żółta papryka pokrojona w kostkę
– 1 zielona papryka pokrojona w kostkę
– 1 czerwona cebula pokrojona w kostkę
– 2 szklanki świeżego ananasa pokrojonego w kostkę
– zielona cebula do dekoracji
Przygotowanie:
W małym rondelku wymieszać brązowy cukier, sos sojowy, sok ananasowy, czosnek, pieprz i sól. W małej misce wymieszać wodę i skrobię kukurydzianą. Powoli dodać do mieszanki z cukrem. Doprowadzić do wrzenia i gotować ok. 1-3 min., aż mieszanina zacznie gęstnieć. Zdjąć z ognia i odstawić ¼ szklanki sosu na później. Do marynaty wrzucić kurczaka, marynować w lodówce przynajmniej 30 min. Nałożyć kurczaka na szaszłyki razem z papryką, czerwoną cebulą i ananasem. Grillować przez 8-10 min., aż mięso będzie gotowe. Zdjąć z grilla i polać odłożonym sosem.
Szaszłyki z wołowiną
Składniki:
– 1/4 szklanki winegretu balsamicznego
– 1/4 szklanki sosu barbecue
– 1 łyżeczka musztardy Dijon
– 1 kg steku z polędwicy wołowej, pokrojonego w kostkę
– 2 szklanki pomidorków koktajlowych
Przygotowanie:
W dużej misce wymieszać sos winegret, sos barbecue i musztardę. Odlać 1/4 szklanki mikstury. Wrzucić wołowinę do marynaty, wymieszać. Na przemian przekładać wołowinę z pomidorkami na metalowe lub namoczone drewniane szaszłyki. Lekko nasmarować ruszt do grillowania. Grillować szaszłyki pod przykryciem na średnim ogniu 6-9 min. lub do momentu, gdy wołowina osiągnie pożądany poziom wypieczenia, od czasu do czasu obracając i często polewając zachowaną mieszanką sosu.
Szaszłyki z brzoskwiniami
Składniki:
Do marynaty:
– 1 szklanka (240 ml) białego wytrawnego wina
– sok z 1 cytryny (około 2 łyżki; 30 ml)
– 2 łyżeczki (10 ml) sosu sojowego
– 2 łyżeczki posiekanej świeżej szałwii
– 1 mała szalotka, posiekana
– 2 łyżki (30 ml) oliwy
– 1/2 łyżeczki pokruszonych płatków czerwonej papryki
– 1 łyżeczka soli koszernej lub do smaku
Na szaszłyki:
– 1 kg piersi z kurczaka, pokrojonej w kostkę
– 2 duże, półtwarde brzoskwinie, przepołowione, pozbawione pestek i pokrojone w kawałki
– ok. 200 g cienko pokrojonego prosciutto
– 12 liści szałwii lub według uznania
Przygotowanie:
W dużej misce wymieszać wino, sok z cytryny, sos sojowy, posiekaną szałwię i szalotkę. Ubić w oliwie i płatkach czerwonej papryki, następnie doprawić solą. Wrzucić kostki kurczaka i brzoskwini do miski z marynatą. Przykryć i wstawić do lodówki na co najmniej 30 min. (do 8 godz.). Ułożyć plasterki prosciutto na desce i położyć na każdym 1 do 2 liści szałwii. Złożyć plasterki prosciutto na pół, tak aby szałwia znalazła się wewnątrz. Za pomocą szpikulca przekłuć jeden koniec prosciutto nadziewanego szałwią. Układać naprzemiennie kawałki kurczaka i brzoskwini, z prosciutto wijącym się wokół nich wzdłuż szpikulca. Wlać marynatę do małego rondelka i gotować na dużym ogniu. Doprowadzić do wrzenia i gotować aż sos zgęstnieje. Grilować szaszłyki ok. 3 min. z każdej strony. Podawać na ciepło z sosem.
Szaszłyki z pieczarkami
– 1 kg polędwicy wołowej pokrojonej w kawałki
– 1 szklanka pieczarek
– 1 zielona papryka pokrojona w kawałki
– 1 czerwona cebula pokrojona w kawałki
– 2 łyżeczki oliwy z oliwek
– sól i pieprz do smaku
– 3 łyżki masła
– 1 łyżeczka mielonego czosnku
– 1 łyżka posiekanej pietruszkiPrzygotowanie:
Na metalowe szaszłyki nałożyć wołowinę, pieczarki, paprykę i cebulę. Posmarować mięso i warzywa oliwą z oliwek i doprawić solą i pieprzem. Umieść szaszłyki na grillu i piec przez 4-5 min. z każdej strony. Rozpuścić masło na małej patelni. Dodać czosnek i smażyć przez 1 min. Zdjąć patelnię z ognia i dodać natkę pietruszki oraz sól i pieprz do smaku. Posmarować wszystkie szaszłyki masłem czosnkowym i podawać.
Szaszłyki z cukinią i miodem
Składniki:
– 1 kg piersi kurczaka pokrojonej w kawałki
– 1/4 szklanki oliwy z oliwek
– 1/3 szklanki sosu sojowego
– 1/4 szklanki miodu
– 1 łyżeczka mielonego czosnku
– sól i pieprz do smaku
– 1 czerwona papryka pokrojona w kawałki
– 1 żółta papryka pokrojona w kawałki
– 2 małe cukinie pokrojone w plasterki
– 1 czerwona cebula pokrojona w kawałki
– 1 łyżka posiekanej pietruszki
Przygotowanie:
Do dużej miski wlać oliwę, sos sojowy, miód, czosnek oraz sól i pieprz. Wymieszać trzepaczką. Dodać do miski kurczaka, paprykę, cukinię i czerwoną cebulę. Wymieszać. Przykryć i wstawić do lodówki na co najmniej 1 godz. (do 8 godz.). Namoczyć drewniane szaszłyki w zimnej wodzie przez co najmniej 30 min. Rozgrzać grill, nadziać składniki na patyczki. Piec przez 5-7 min. z każdej strony lub do momentu, aż kurczak będzie gotowy. Posypać natką pietruszki i podawać.
Szaszłyki rybne
Składniki:
– 2 łyżki oliwy z oliwek
– do podania 2 cytryny
– 2 ząbki czosnku, drobno starte
– garść koperku, drobno posiekanego
– garść pietruszki, drobno posiekanej
– 400 g polędwicy z dorsza, pokrojonej na 16 kawałków
– 400 g łososia pokrojonego na 16 kawałków
– 16 surowych krewetek królewskich
– 16 liści laurowych
Przygotowanie:
Namoczyć 4 drewniane szaszłyki w wodzie i rozgrzać grill. W dużej misce wymieszać oliwę, sok z cytryny, czosnek, koperek i natkę pietruszki. Wmieszać w marynacie dorsza, łososia i krewetki, doprawić i wstawić do lodówki na 1 godz. do marynowania. Na każdy szpikulec nałożyć 2 kawałki dorsza i łososia, 2 krewetki i 2 liście laurowe. Piec na grillu przez 8-10 min., regularnie obracając lub do momentu, aż ryby i krewetki będą gotowe. Posypać skórką z cytryny i podawać z kawałkami cytryny.
Szaszłyki z kurczaka po chińsku
Składniki:
Marynata:
– 3 łyżki sosu ostrygowego
– 1 łyżka sosu sojowego
– 1 łyżka chińskiego wina lub wytrawnej sherry
– 2 łyżeczki sosu sriracha lub 1 łyżeczka suszonych płatków chili
– 1 łyżeczka oleju sezamowego
– 1 łyżeczka cukru białego
– 2 ząbki czosnku, zmiażdżone
– 1 ½ łyżeczki świeżego, drobno startego imbiru
Szaszłyki:
– 1,5 kg piersi z kurczaka
– 2 łyżki oleju roślinnego lub innego do gotowania
Przygotowanie:
Pokroić kurczaka w kawałki. Połączyć składniki marynaty w misce. Dodać kurczaka i odstawić do marynowania na co najmniej 30 min. Nałożyć kurczaka na szaszłyki. Rozgrzać 1 łyżkę oleju na dużej patelni na średnim ogniu. Piec połowę szaszłyków do 5 min. z każdej strony, używając łopatki, aby je docisnąć. Podawać udekorowane drobno pokrojoną cebulką.
Szaszłyki z kurczaka po indyjsku
Składniki:
– 1 kg udek z kurczaka (pokrojone na kawałki)
– 2 łyżki Sambal Oelek
– 1/4 szklanki sosu sojowego
– 3 łyżki miodu
– 1 łyżka sosu rybnego
– 1 łyżka drobno posiekanej trawy cytrynowej
– 2 łyżki czosnku mielonego
– 2 łyżki oleju lub masła
Przygotowanie:
W misce wymieszać sambal oelek, sos sojowy, miód, sos rybny, trawę cytrynową i czosnek. Dodać kawałki kurczaka i marynować przez co najmniej 2 godz. lub na noc. Przebić kurczaka drewnianymi szaszłykami i odstawić na bok. Rozgrzać grill, posmarować masłem lub olejem i umieścić szaszłyki z kurczaka. Piec 8-10 min., regularnie polewając marynatą. Podawać na gorąco z posiekaną kolendrą i odrobiną soku z limonki.
Szaszłyki wołowe z warzywami
Składniki:
– 1 kg wytrybowanej i pokrojonej w kostkę polędwicy wieprzowej
– 1 papryka zielona pokrojona w kostkę
– 1 papryka czerwona pokrojona w kostkę
– 5 pieczarek pokrojonych w ćwiartki
– 1 bakłażan pokrojony w słupki
– 1 cukinia pokrojona w słupki
– zioła prowansalskie
– sól i pieprz
Marynata do mięsa:
– 1 łyżka pudru kolendrowego
– 1 łyżka ostrej papryki
– 1 łyżka kuminu
– 2 ząbki drobno posiekanego czosnku
– 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
– 1 łyżka posiekanego świeżego oregano
– 1 łyżka posiekanego świeżego majeranku
– sok z połowy cytryny
– 125 ml tłuszczu do smażenia
Przygotowanie:
Polędwicę włożyć do marynaty na minimum pół godziny, najlepiej całą noc. Pieczarki, baklażana i cukinię polać tłuszczem do smażenia, posypać ziołami prowansalskimi i posypać pieprzem. Położyć warzywa na grillu. Paprykę dodać do mięsa pod koniec marynowania. Na wcześniej namoczone w wodzie patyczki do grillowania naprzemiennie nabić mięso i paprykę. Położyć szaszłyki na grillu na ok. 3 – 4 min. z każdej strony. Gotowe szaszłyki podawać razem z grillowanymi warzywami.
Szaszłyki z kurczaka po hiszpańsku
– 1 łyżeczka słodkiej papryki
– 1 łyżeczka kminku mielonego
– 1 łyżeczka mielonej kolendry
– 2 świeże gałązki tymianku
– 2 ząbki czosnku, drobno starte
– 3 łyżki oliwy z oliwek
– 2 łyżeczki octu sherry
– 600 g mini filetów z kurczaka
Sos
– 200 g jogurtu greckiego
– 1 łyżka słodkiego sosu chili
– 1/2 limonki
– ¼ łyżeczki wędzonej papryki
– ½ łyżeczka kminku mielonego
– ½ łyżeczki mielonej kolendry
Zrobić marynatę, łącząc w dużej misce paprykę, kminek, kolendrę, tymianek, czosnek, oliwę, ocet i przyprawy. Dodać kurczaka, wymieszać. Przykryć i schłodzić przez noc lub przynajmniej 2 godz. 16 drewnianych szaszłyków namoczyć w wodzie na 30 min. Rozgrzać grill, nadziać kurczaka na szaszłyki. Grillować przez 5 min. z każdej strony. Podawać z sosem do maczania i dodatkowymi kawałkami limonki.
Szaszłyki teriyaki
Składniki:
– 750 g filetów z uda kurczaka, przyciętych, pokrojonych na 4 cm kawałki
– 1 szklanka ryżu do sushi
– spray z olejkiem z otrębów ryżowych
– 2 zielone cebule, cienko pokrojone
– 1 łyżka sezamu, prażona
– 1 średnia marchewka, obrana, pokrojona w cienkie pałeczki
– 1 ogórek libański pokrojony w cienkie paluszki
– 2 łyżki grubo posiekanego marynowanego imbiru
– 1 łyżka soku z cytryny
– 2 łyżki octu ryżowego
– 1 łyżeczka oleju sezamowego
– szczypta cukru pudru
Marynata teriyaki
– 1 ząbek czosnku, drobno posiekany
– 1/3 szklanki ciemnego sosu sojowego
– 1 łyżka mirinu
– 1 łyżka cukru pudru
Przygotowanie:
Przygotować marynatę teriyaki: połączyć czosnek, sos sojowy, mirin i cukier w misce, mieszać aż cukier się rozpuści. Dodać kurczaka i wymieszać. Przykryć, wstawić do lodówki na noc. Ugotować ryż. Wstawić do lodówki na 30 min. Nałożyć kurczaka na przygotowane szaszłyki. Spryskać olejem. Piec obracając i podlewając marynatą przez 10 do 12 min. lub do całkowitego zrumienienia. W misce umieścić ryż, cebulę, sezam, marchewkę, ogórek i imbir. Wymieszać sok z cytryny, ocet, olej sezamowy i cukier razem. Polać sałatkę. Doprawić solą i pieprzem. Szaszłyki podawać z sałatką ryżową.
Szaszłyki mielone
Składniki:
– 600 g mielonego mięsa (pół na pół mięsa wołowego i wieprzowego)
– 1 cebula
– 2 ząbki czosnku
– 1 jajko
– 2 łyżki bułki tartej
– 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
– 1 szczypta płatków chili
– 1/4 łyżeczki mielonej kolendry
– 1/4 łyżeczki tymianku
– 1/4 łyżeczki cząbru
– szczypta soli
– szczypta pieprzu do smaku
– 3 łyżeczki posiekanej natki pietruszki
Przygotowanie:
Mięso mielone połączyć z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, drobno posiekaną cebulą i natką pietruszki. Dodać jajko, przyprawy oraz bułkę tartą. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Z mięsa uformować podłużne kotleciki i wbić w nie patyczki do szaszłyków. Szaszłyki ułożyć na grillu i piec po kilka minut z każdej strony, aż do uzyskania złocistego koloru. Gotowe szaszłyki podawać w towarzystwie ulubionego sosu.
Szaszłyki z pulpecikami
Składniki:
– 250 g mielonego mięsa wołowo-wieprzowego
– 1 ząbek czosnku
– 2 cebule
– 1 jajo
– 1 sucha kromka pieczywa tostowego
– po 1/4 czerwonej i żółtej papryki lub pomidorki koktajlowe
– sól, pieprz, wędzona papryka
– olej rzepakowy
Przygotowanie:
Kromkę chleba tostowego namoczyć w wodzie i odcisnąć. Cebule obrać, jedną pokroić na ćwiartki, drugą drobno posiekać. Obrany czosnek przepuścić przez praskę. Papryki pokroić w dużą kostkę. Do mielonego mięsa dodać odciśnięty chleb, jajo, cebulę, czosnek, doprawić pieprzem, wędzoną papryką, solą i wyrobić, aby składniki się połączyły. Z powstałej masy uformować 12 średniej wielkości pulpecików. Po trzy nadziewać na drewniane szpatułki na przemian z pokrojoną czerwoną i żółtą papryką, a także ćwiartką cebuli. Na patelni rozgrzać 4-5 łyżek oleju i smażyć szaszłyki 8-10 min. na wolnym ogniu z każdej strony. Osączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Podawać z sosem jogurtowo-czosnkowym z dodatkiem mięty z ryżem lub tostami.
zobacz również:
Szaszłyki z kurczaka, ananasa i brzoskwiń z grilla
Szaszłyki z łososia i młodych ziemniaków
Szaszłyki z ogórkiem
Tortille – przepisy na nadzienie i pomysłowe przekąski