Szaszłyki z łososia i młodych ziemniaków
Artykuł zewnętrzny
Składniki, 4 porcje:
•około350 g młodych ziemniaków
•500 g filetów z łososia
•4 łyżeczki nasion kminu rzymskiego
•3 łyżeczki nasion kolendry
•skórka starta z 1 cytryny
•1 żółta i 1 zielona cukinia*
•2 łyżki oleju roślinnego lub oliwy
•4 drewniane lub metalowe szpikulce
* w szybszej wersji szaszłyki można też zrobić bez cukinii
Przygotowanie:
- Ziemniaki oskrobać, opłukać i włożyć do garnka, zalać zimną wodą, posolić i ugotować do miękkości. Ostudzić i pokroić na kawałki.
- Filety łososia opłukać i dokładnie osuszyć papierowymi ręcznikami, oczyścić ze skóry i ości, pokroić w kostkę. W moździerzu rozetrzeć kmin rzymski i kolendrę, ale niekoniecznie na idealny proszek – mogą pozostać większe kawałki przypraw. Łososia natrzeć przyprawami oraz skórką cytrynową, ale tylko z dwóch stron (jeśli nie będziemy używać cukinii, możemy łososia obtoczyć z każdej strony).
- Cukinię obierać obieraczką do warzyw z każdej strony do czasu aż powstające paseczki będą jeszcze miały skórkę. Środek cukinii wykorzystać do innej potrawy. Cukinię wrzucić na 15 sekund do wrzątku (nie robiłam tego, ale polecam jeśli ktoś woli bardziej miękką cukinię).
- Przygotować szaszłyki nadziewając kawałki łososia oraz ziemniaków i przeplatając je tasiemkami z cukinii. Cukinią oplatać łososia od strony bez przypraw.
- Płytę grillową posmarować olejem roślinnym lub oliwą. Położyć szaszłyki i grillować przez około minutę z każdej strony lub przez około 1,5 minuty tylko od strony łososia w przyprawach