Odchudzające przegryzki

8 maja 2013, dodał: dietetyk medyczny
Artykuł zewnętrzny

Poznaj proste, dietetyczne przepisy na przekąski, które „uratują cię”, kiedy w czasie trwania diety dopadnie cię głód. W takich sytuacjach warto mieć pod ręką coś niskokalorycznego i sycącego zarazem. Skorzystaj z tych podpowiedzi i nasyć się… zdrowo!

Surowe warzywa:

– cykoria, zielony ogórek

– seler (surówka z selera i łyżki oliwy)

– sałata lodowa

– papryka

– oraz marchew i seler naciowy!

Dietetyczne przepisy na napoje:

Kefir ze zmiksowanymi owocami (truskawki, jagody, porzeczki, maliny, jeżyny – do wyboru) lub ziołami (rzeżucha, bazylia, mięta…). 200 ml kefiru 2% tłuszczu ma 100 kcal.

Napój drożdżowo-miodowy

– regeneruje organizm po wysiłku umysłowym

przepis: 10 g drożdży pokruszyć i rozpuścić w letniej przegotowanej wodzie (200 ml), dodać 1 łyżeczkę miodu lub cukru (ew. bez) i wymieszać. Pozostawić na pół godziny w ciepłym miejscu. Tak przygotowana porcja ma 77 kcal.

Napój z selera i soku pomidorowego

przepis: sok z 50 g selera i połączyć z 30 ml soku pomidorowego, dolać 50 ml przegotowanej wody. Przyprawić pietruszką, pieprzem, solą. Tak przygotowany napój ma jedyne 51 kcal.

Napój z pomidorów i ogórków:

składniki: 100 g pomidorów, średni ogórek, 1 łyżeczka posiekanego koperku, 100 ml wody, szczypta cukru, sól, pieprz;

sposób przygotowania: umyte i obrane pomidory  i ogórki rozdrobnić oraz odcisnąć z nich sok (można w blenderze). Następnie połączyć z przegotowaną wodą, dodać drobno posiekany koperek oraz przyprawy do smaku.

– wartość energetyczna napoju to 40 kcal.

Napój z buraków, marchwi i jabłek

składniki: marchew (50 g), buraki (70 g), jabłka (70 g), szczypta cukru, sok z cytryny (1 łyżka), zielona pietruszka;

sposób przygotowania: z obranych i umytych warzyw oraz jabłek odcisnąć sok w sokowirówce. Dodać cukier i sok z cytryny do smaku. Przed podaniem posypać posiekaną pietruszką oraz przybrać listkiem pietruszki

wartość energetyczna: 80 kcal.

Napoje, poza witaminami dostarczą do organizmu płynów, które są wyjątkowo istotne w diecie odchudzającej. Zaspokoją na pewien czas głód i pozwolą dotrwać do kolejnego zaplanowanego posiłku.

Do koktajli lub do musli można dodać łyżkę zarodków pszennych, są rewelacyjnym odżywczym dodatkiem, kaloryczność napoju nieco wzrośnie, ale koktajl taki staje się tym samym zdecydowanie bardziej sycący i odżywczy.

Co jeszcze przegryzać na diecie?

Suszone owoce oraz orzechy są świetnym elementem każdej diety, zwłaszcza w sytuacjach stresowych, jednak trzeba pamiętać, że zawierają sporo kalorii (owoce są bogate w cukier, orzechy w tłuszcz).

Niewielkie ilości orzechów można każdego dnia dodawać do sałat, zwiększy to nieco kaloryczność potraw, ale jednocześnie uzupełni niedobory magnezu spowodowane stresem i piciem kawy.

Ewentualnie, w sytuacji napadu głodu można wspomóc się następującymi przekąskami: suchar, plasterek macy lub kromka chrupkiego pieczywa, garść płatków kukurydzianych. Jeśli chodzi o owoce, zawierają spore ilości cukru, dlatego należy spożywać je w umiarkowanej ilości.

Justyna Marszałkowska-Jakubik, dietetyk medyczny www.e-prolinea.pl

Zobacz również:

  1. Jak osiągnąć idealną wagę
  2. Najbardziej kaloryczne owoce
  3. Najbardziej kaloryczne warzywa: ranking
  4. Co nas tuczy?