URODA I ZDROWIE

Odchudzająca zupa z soczewicy

10 stycznia 2018, dodał: EKSPERTKA

 

Błonnik zawarta w soczewicy  (zawartość włókna wynosi od 4 do 5%) redukuje poziom cholesterolu i glukozy, zaś duża zawartość żelaza i kwasu foliowego wspomaga produkcję czerwonych krwinek i reguluje działanie systemu nerwowego (soczewica zawiera więcej kwasu foliowego niż jakikolwiek inny nieprzetworzony produkt żywnościowy). Odpowiednio przyrządzone nasiona soczewicy mają smak zbliżony do mięsa i dają uczucie sytości.

Proponujemy dzisiaj lekkostrawną zupę z czerwonej soczewicy z kapustą, wystarczy na 4 porcje, każda o zawartości jedynie 170 kalorii

Potrzebne składniki:

  • ¾ szklanki czerwonej soczewicy
  • ¼ małej główki białej kapusty
  • 4 małe marchewki
  • 2 żółte lub zielone papryki
  • seler
  • por
  • 2 średnie ziemniaki
  • natka pietruszki
  • bulion warzywny lub drobiowy, nie tłusty!
  • przyprawy:  sól, majeranek, pieprz, oregano, zielona pietruszka, ziele angielskie

Sposób przygotowania

Warzywa pokroić w paski lub kostkę i gotować w 2 litrach wody przez około 7-8 minut. Dodać soczewicę przepłukaną na sicie oraz pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotować całość około 20 minut z dodatkiem bulionu, doprawić do smaku ulubionymi przyprawami. Smaczna i naprawdę błyskawiczna zupa!

Share and Enjoy !

0Shares
0 0


Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Chodzicie na pedicure?
Ja byłam raz i powiem szczerze, że fachowo zajęto się moimi stopami. Niestety...
Kosmetyki fryzjerskie?
Najważniejsze są geny, jak ktoś ma ładne włosy po mamie to takie kosmetyki...
Telefon na kartę czy abonament
Tylko na kartę, i tak bym nie wykorzystała wszystkiego co jest w abonamencie...
Anoreksja
A moja siostrzenica ma 14 lat i jest zadowolona że wygląda jak...