Niskokaloryczne przekąski

6 marca 2014, dodał: NaWidelcu
Artykuł zewnętrzny

skd240533sdc

Jesteś na dicie i kuszą Cię słodycze? My pokażemy Ci co wybrać, żeby nie tylko jeść smacznie, ale też nie przytyć!

Jabłkowa przekąska

15

  • 4 jabłka – obrane, pokrojone w drobną kostkę
  • 3/4 szklanki wody
  • 1/4 szklanki cukru białego
  • 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu

 

W rondelku wymieszać jabłka, woda, cukier i cynamon. Przykryć i gotować na średnim ogniu przez 15 do 20 minut, aż jabłka będą miękkie. Pozostawić do ostygnięcia, a następnie rozgnieść widelcem.

 

Słodkie grzanki

13

  • 4 kromki chlebka tostowego
  • 4 łyżki miodu
  • 4 łyżki mąki
  • 1/2 szkl mleka
  • 1 szt jajko

Jajko roztrzepać w małej miseczce. Dodać stopniowo mleko i mąkę cały czas mieszając, ucierać aż do momentu gdy znikną grudki. W powstałej masie namoczyć każdą kromkę z obu stron. Smażyć na rozgrzanym oleju z każdej strony. Zdjąć z patelni i polać miodem. Można również posypać wiórkami i owocami.

 

Hawajski szaszłyk z kurczaka

12

  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 3 łyżki brązowego cukru
  • 2 łyżki sherry
  • 1 łyżka oleju sezamowego
  • 1/4 łyżeczki mielonego imbiru
  • 1/4 łyżeczki czosnku w proszku
  • 8 bez skóry, bez kości, połówki piersi kurczaka – pokroić na 2 cm kawałki
  • 1 ananas pokrojony w kawałki
  • szaszłyki

 

W szklanym naczyniu wymieszać sos sojowy, brązowy cukier, sherry, olej sezamowy, imbir i czosnek w proszku. Namoczyć kawałki kurczaka i ananasa w zalewie, aż będą dobrze pokryte. Przykryć i marynować w lodówce co najmniej 2 godziny.

Rozgrzać grill na średnim ogniu.

Lekko naoliwić ruszt. Nabić kurczaka i ananasa na przemian na szpikulce. Grill 15 do 20 minut, obracając od czasu do czasu.

Można przygotować również na grillu elektrycznym lub w piekarniku.

 

Mrożone cynamonowe gruszki

11

  • 1 gruszka
  • 2 szklanki jogurtu waniliowego
  • 1/3 szklanki białego cukru
  • 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 1/4 łyżeczki mielonego ziela angielskiego

 

Wycisnąć z gruszki sok. Gruszkowe puree włożyć do blendera.

Zmiksować gruszki, dodać sok, jogurt, cukier, cynamon i ziele angielskie i szybko miksować. Całość zamrozić.

 

Sałatka owocowa

 10

  • 1 garść świeżych truskawek, kroimy w plasterki
  • 1 garść winogron bez pestek, koimy w pół
  • 3 banany, obrane i pokrojone
  • 250 ml jogurtu truskawkowego

 

Owoce pokroić. W dużej misce, wrzucić razem truskawki, winogrona, i banany. Polać jogurtem. Podawać od razu.

 

Czekoladowa owsianka z orzechami

  • płatki owsiane – 5 łyżek
  • mleko – 3/4 szklanki
  • migdały słupki – 2 łyżeczki
  • miód – 2 łyżki
  • kakao – 3 łyżki

 

Mleko gotować aż będzie gorące, dodać płatki i wymieszać. Następnie dodać kakao. Ponownie zamieszać.

Wyłączyć gaz, dodać miód, posiekane migdały (jedna łyżeczka), mieszać, przełożyć do miseczki, wierzch udekorować pozostałą częścią migdałów.

 

Źródło: Na Widelcu

 

Jogurtowe śniadanie pełne bakalii

2

  • jabłko – 1 szt.
  • płatki – 4 łyżki
  • żurawina – 2 łyżki
  • dżem papaja – 2 łyżki
  • rodzynki – 2 łyżki
  • jogurt – 200 ml

 

 

Żurawinę i rodzynki sparzyć we wrzątku. Następnie nałożyć jogurt do miseczki, dodać płatki i wymieszać. Umyć i pokroić jabłko, dodać 3/4 do jogurtu. Dodać odsączoną z wody żurawinę i rodzynki oraz dżem z papai. Wymieszać. Na wierzchu ułożyć dekorację z jabłka.

Źródło: Na Widelcu

Owsianka orzechy ze śliwkami w miodzie

 

  • mleko – 3/4 szklanki
  • płatki owsiane – 8 łyżek
  • suszone śliwki – 8 szt.
  • miód – 2 łyżki
  • tarte orzechy laskowe – 4 łyżki

 

Nalać mleko do specjalnego garnka, a następnie podgrzać. Dodać wtedy płatki owsiane i gotować jeszcze 3 minuty.

Suszone śliwki wyjąć na deskę do krojenie i pokroić każdą na cztery.

Do płatków dosypać orzechy (3 łyżki). Dodać miód (1,5 łyżki) i wszystko dokładnie wymieszać.

Następnie przełożyć do miseczki. Wiech udekorować śliwkami, posypać resztą orzechów i polać pozostałą częścią miodu.

Źródło: Na Widelcu

 

Owocowe szaszłyki

9

  • 5 dużych truskawek, przekrojonych w pół
  • 1/4 kantalupa, pokroić w kostki lub kulki
  • 2 banany, obrane i pokrojone na kawałki
  • 1 jabłko, pokroić na kawałki
  • 20 szaszłyków

 

Nabić truskawki, kantalupa, banan i jabłko na przemian na kawałki szaszłyki (umieszczając co najmniej po 2 kawałki owoców na każdym patyku). Ułożyć szaszłyki owocowe ozdobnie na półmisek.

 

Quinoa Pudding

8

  • 1 szklanka quinoa
  • 2 szklanki wody
  • 2 szklanki soku z jabłek
  • 1 szklanka rodzynek
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • sól do smaku
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego

 

Umieść quinoa w sito i dokładnie opłukać. Pozostawić do wyschnięcia, a następnie umieścić quinoa w rondelku z wodą. Doprowadzić do wrzenia na dużym ogniu. Przykryć garnek i utrzymać na wolnym ogniu, aż całą wodę wchłanianie quinoa i zmięknie (około 15 minut).

Dodać sok z jabłek, rodzynek, sok z cytryny, cynamon i sól. Przykryć garnek i pozostawić na wolnym ogniu przez 15 minut dłużej. Dolać ekstrakt waniliowy. Podawać na ciepło.

 

Ostra gruszka z granatem

7

  • 3 gruszki – obrane i pokrojone w kostkę
  • 1 granat
  • 1 łyżka świeżego soku z cytryny
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 2 łyżki drobno posiekanych migdałów (opcjonalnie)
  • 4 gałązki świeżych liści mięty do dekoracji (opcjonalnie)

 

Włożyć plasterki gruszki i nasiona granatu do miski. Wymieszać z sokiem z cytryny. Wsypać brązowy cukier, gałkę muszkatołową i cynamon do małej filiżanki, wymieszać, a następnie dodać do owoców. Przed podaniem przechowywać w lodówce przez co najmniej 1 godzinę. Udekorować odrobiną posiekanych migdałów i gałązką mięty.

 

Truskawki w winie

6

  • 3 szklanki truskawek
  • ½ szklanki cukru białego
  • 1 1/2 szklanki białego wina

 

Umieścić truskawek w średniej misce. Posypać cukrem, następnie wlać wino. Przykryć i wstawić do lodówki na 2 do 3 godzin.

Postawić truskawki w temperaturze pokojowej przez 15 do 20 minut przed podaniem.

 

Pikantne jabłka

5

8 jabłka

2 łyżki cukru białego

1 łyżeczka soku z cytryny

1/4 szklanki cynamonowych cukierków

 

Jabłka obrać, pokroić w plasterki.

Umieść wszystkie składniki w kuchence mikrofalowej miski. Włączyć mikrofalowe na 15 minut, mieszając co 5 minut.

Przykryć folią i ostudzić lub podawać na ciepło.

 

Ananasowo-marchewkowy deser

4

1 opakowanie galaretki cytrynowej

1 puszka ananasa

4 duże marchewki, pokrojone

 

W dużej misce przygotować galaretkę według wskazówek na opakowaniu. Przechowywać w lodówce, aż zgęstnieje, około 1 godziny.

Gdy galaretka zgęstnieje, wymieszać z ananasem i rozdrobnione marchewki. Przykryć i przechowywać w lodówce co najmniej 4 godziny.

 

Cynamonowy ryż

3

  • 1 szklanka ryżu niegotowane
  • 2 szklanki wody
  • 2 łyżki mleka beztłuszczowe
  • 5 łyżek rodzynki
  • 2 łyżeczki margaryny
  • 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 1 łyżeczka cukru

 

Do rondelka dodać wodę, ryż, mleko, rodzynki i margarynę, doprowadzić do wrzenia na średnim ogniu, mieszając od czasu do czasu. Zmniejszyć ogień do niskich, przykryć i gotować, aż płyn wchłania i ryż zmięknie, około 15 minut. Dodać cynamon i cukier, wymieszać.

 

zobacz również:

  1. Odchudzanie – porady
  2. Skuteczne diety
  3. Dietetyczne przepisy
  4. Sport i fitness – ćwicz i chudnij!