Jesteś na dicie i kuszą Cię słodycze? My pokażemy Ci co wybrać, żeby nie tylko jeść smacznie, ale też nie przytyć!
Jabłkowa przekąska
- 4 jabłka – obrane, pokrojone w drobną kostkę
- 3/4 szklanki wody
- 1/4 szklanki cukru białego
- 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
W rondelku wymieszać jabłka, woda, cukier i cynamon. Przykryć i gotować na średnim ogniu przez 15 do 20 minut, aż jabłka będą miękkie. Pozostawić do ostygnięcia, a następnie rozgnieść widelcem.
Słodkie grzanki
- 4 kromki chlebka tostowego
- 4 łyżki miodu
- 4 łyżki mąki
- 1/2 szkl mleka
- 1 szt jajko
Jajko roztrzepać w małej miseczce. Dodać stopniowo mleko i mąkę cały czas mieszając, ucierać aż do momentu gdy znikną grudki. W powstałej masie namoczyć każdą kromkę z obu stron. Smażyć na rozgrzanym oleju z każdej strony. Zdjąć z patelni i polać miodem. Można również posypać wiórkami i owocami.
Hawajski szaszłyk z kurczaka
- 3 łyżki sosu sojowego
- 3 łyżki brązowego cukru
- 2 łyżki sherry
- 1 łyżka oleju sezamowego
- 1/4 łyżeczki mielonego imbiru
- 1/4 łyżeczki czosnku w proszku
- 8 bez skóry, bez kości, połówki piersi kurczaka – pokroić na 2 cm kawałki
- 1 ananas pokrojony w kawałki
- szaszłyki
W szklanym naczyniu wymieszać sos sojowy, brązowy cukier, sherry, olej sezamowy, imbir i czosnek w proszku. Namoczyć kawałki kurczaka i ananasa w zalewie, aż będą dobrze pokryte. Przykryć i marynować w lodówce co najmniej 2 godziny.
Rozgrzać grill na średnim ogniu.
Lekko naoliwić ruszt. Nabić kurczaka i ananasa na przemian na szpikulce. Grill 15 do 20 minut, obracając od czasu do czasu.
Można przygotować również na grillu elektrycznym lub w piekarniku.
Mrożone cynamonowe gruszki
- 1 gruszka
- 2 szklanki jogurtu waniliowego
- 1/3 szklanki białego cukru
- 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
- 1/4 łyżeczki mielonego ziela angielskiego
Wycisnąć z gruszki sok. Gruszkowe puree włożyć do blendera.
Zmiksować gruszki, dodać sok, jogurt, cukier, cynamon i ziele angielskie i szybko miksować. Całość zamrozić.
Sałatka owocowa
- 1 garść świeżych truskawek, kroimy w plasterki
- 1 garść winogron bez pestek, koimy w pół
- 3 banany, obrane i pokrojone
- 250 ml jogurtu truskawkowego
Owoce pokroić. W dużej misce, wrzucić razem truskawki, winogrona, i banany. Polać jogurtem. Podawać od razu.
Czekoladowa owsianka z orzechami
- płatki owsiane – 5 łyżek
- mleko – 3/4 szklanki
- migdały słupki – 2 łyżeczki
- miód – 2 łyżki
- kakao – 3 łyżki
Mleko gotować aż będzie gorące, dodać płatki i wymieszać. Następnie dodać kakao. Ponownie zamieszać.
Wyłączyć gaz, dodać miód, posiekane migdały (jedna łyżeczka), mieszać, przełożyć do miseczki, wierzch udekorować pozostałą częścią migdałów.
Źródło: Na Widelcu
Jogurtowe śniadanie pełne bakalii
- jabłko – 1 szt.
- płatki – 4 łyżki
- żurawina – 2 łyżki
- dżem papaja – 2 łyżki
- rodzynki – 2 łyżki
- jogurt – 200 ml
Żurawinę i rodzynki sparzyć we wrzątku. Następnie nałożyć jogurt do miseczki, dodać płatki i wymieszać. Umyć i pokroić jabłko, dodać 3/4 do jogurtu. Dodać odsączoną z wody żurawinę i rodzynki oraz dżem z papai. Wymieszać. Na wierzchu ułożyć dekorację z jabłka.
Źródło: Na Widelcu
Owsianka orzechy ze śliwkami w miodzie
- mleko – 3/4 szklanki
- płatki owsiane – 8 łyżek
- suszone śliwki – 8 szt.
- miód – 2 łyżki
- tarte orzechy laskowe – 4 łyżki
Nalać mleko do specjalnego garnka, a następnie podgrzać. Dodać wtedy płatki owsiane i gotować jeszcze 3 minuty.
Suszone śliwki wyjąć na deskę do krojenie i pokroić każdą na cztery.
Do płatków dosypać orzechy (3 łyżki). Dodać miód (1,5 łyżki) i wszystko dokładnie wymieszać.
Następnie przełożyć do miseczki. Wiech udekorować śliwkami, posypać resztą orzechów i polać pozostałą częścią miodu.
Źródło: Na Widelcu
Owocowe szaszłyki
- 5 dużych truskawek, przekrojonych w pół
- 1/4 kantalupa, pokroić w kostki lub kulki
- 2 banany, obrane i pokrojone na kawałki
- 1 jabłko, pokroić na kawałki
- 20 szaszłyków
Nabić truskawki, kantalupa, banan i jabłko na przemian na kawałki szaszłyki (umieszczając co najmniej po 2 kawałki owoców na każdym patyku). Ułożyć szaszłyki owocowe ozdobnie na półmisek.
Quinoa Pudding
- 1 szklanka quinoa
- 2 szklanki wody
- 2 szklanki soku z jabłek
- 1 szklanka rodzynek
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu
- sól do smaku
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
Umieść quinoa w sito i dokładnie opłukać. Pozostawić do wyschnięcia, a następnie umieścić quinoa w rondelku z wodą. Doprowadzić do wrzenia na dużym ogniu. Przykryć garnek i utrzymać na wolnym ogniu, aż całą wodę wchłanianie quinoa i zmięknie (około 15 minut).
Dodać sok z jabłek, rodzynek, sok z cytryny, cynamon i sól. Przykryć garnek i pozostawić na wolnym ogniu przez 15 minut dłużej. Dolać ekstrakt waniliowy. Podawać na ciepło.
Ostra gruszka z granatem
- 3 gruszki – obrane i pokrojone w kostkę
- 1 granat
- 1 łyżka świeżego soku z cytryny
- 2 łyżki brązowego cukru
- 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
- 2 łyżki drobno posiekanych migdałów (opcjonalnie)
- 4 gałązki świeżych liści mięty do dekoracji (opcjonalnie)
Włożyć plasterki gruszki i nasiona granatu do miski. Wymieszać z sokiem z cytryny. Wsypać brązowy cukier, gałkę muszkatołową i cynamon do małej filiżanki, wymieszać, a następnie dodać do owoców. Przed podaniem przechowywać w lodówce przez co najmniej 1 godzinę. Udekorować odrobiną posiekanych migdałów i gałązką mięty.
Truskawki w winie
- 3 szklanki truskawek
- ½ szklanki cukru białego
- 1 1/2 szklanki białego wina
Umieścić truskawek w średniej misce. Posypać cukrem, następnie wlać wino. Przykryć i wstawić do lodówki na 2 do 3 godzin.
Postawić truskawki w temperaturze pokojowej przez 15 do 20 minut przed podaniem.
Pikantne jabłka
8 jabłka
2 łyżki cukru białego
1 łyżeczka soku z cytryny
1/4 szklanki cynamonowych cukierków
Jabłka obrać, pokroić w plasterki.
Umieść wszystkie składniki w kuchence mikrofalowej miski. Włączyć mikrofalowe na 15 minut, mieszając co 5 minut.
Przykryć folią i ostudzić lub podawać na ciepło.
Ananasowo-marchewkowy deser
1 opakowanie galaretki cytrynowej
1 puszka ananasa
4 duże marchewki, pokrojone
W dużej misce przygotować galaretkę według wskazówek na opakowaniu. Przechowywać w lodówce, aż zgęstnieje, około 1 godziny.
Gdy galaretka zgęstnieje, wymieszać z ananasem i rozdrobnione marchewki. Przykryć i przechowywać w lodówce co najmniej 4 godziny.
Cynamonowy ryż
- 1 szklanka ryżu niegotowane
- 2 szklanki wody
- 2 łyżki mleka beztłuszczowe
- 5 łyżek rodzynki
- 2 łyżeczki margaryny
- 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
- 1 łyżeczka cukru
Do rondelka dodać wodę, ryż, mleko, rodzynki i margarynę, doprowadzić do wrzenia na średnim ogniu, mieszając od czasu do czasu. Zmniejszyć ogień do niskich, przykryć i gotować, aż płyn wchłania i ryż zmięknie, około 15 minut. Dodać cynamon i cukier, wymieszać.