Najlepsze pory na jedzenie wybranych produktów | Wszystko dla zdrowia i urody, porady kulinarne Uroda i Zdrowie - serwis nie tylko dla kobiet!

Najlepsze pory na jedzenie wybranych produktów

18 maja 2017, dodał: Izabella Karczewska
Artykuł zewnętrzny

Zdrowe odżywianie wciąż stanowi zagadkę dla wielu z nas. Często nie zdajemy sobie sprawy, że to co jemy ma bezpośredni wpływ na nasze samopoczucie. W jakiej porze jeść aby nie spowolnić metabolizmu i nie dokładać pracy żołądkowi? Odpowiedź znajdziecie poniżej.

 

Banany– źródło potasu, witaminy A, żelaza i fosforu. Są bogate w błonnik i dostarczają naturalnej energii. Jedzone w porze obiadowej wzmacniają układ odpornościowy i poprawiają wygląd skóry. Nie powinno się nimi zajadać na noc, gdyż mogą powodować nocne problemy z trawieniem.

Jabłka – bogate w przeciwutleniacze, pektyny i błonnik. Naturalne źródło wielu witamin i minerałów. Zaleca się jeść jabłka na śniadanie, ze względu na cudowne właściwości obniżania poziomu cukru i złego cholesterolu. Jedzone na wieczór mogą powodować niestrawności i zwiększanie kwasu żołądkowego.

Ziemniaki – zawierają duże ilości potasu, magnezu, żelaza i wapnia. Są źródłem witamin A, B1, B2, B3, B6, C, E, K i PP. Duża zawartość błonnika sprawia, że są idealnym lekiem na zaparcia i wzdęcia. Pomimo tego, że najczęściej zjadane są w porze obiadowej, najlepiej spożywać je rano. Osoby dbające o sylwetkę powinny unikać ich wieczorami, gdyż węglowodany spożywane na noc mogą spowolnić metabolizm.

 

Mleko – źródło białka, wapnia, fosforu, magnezu i potasu. Picie mleka zmniejsza ryzyko wielu chorób, w tym osteoporozy czy nadciśnienia tętniczego. Szklanka ciepłego mleka pomoże nam się wyciszyć i ułatwi nam proces zasypiania. Nie jest wskazane spożywanie rano ze względu na jego ciężkostrawność.

Orzechy – bogate w nienasycone kwasy tłuszczowe, które regulują metabolizm. Zawierają wiele witamin i minerałów. Wspomagają układ krwionośny, poprawiają wygląd skóry i paznokci, i pozytywnie wpływają na pamięć. Spożywane w godzinach porannych zmniejszają ryzyko nadciśnienia tętniczego. Nie zaleca się objadania się nimi na wieczór, ze względu na dużą ilość tłuszczy i węglowodanów.

Pomarańcze– zawierają mnóstwo witaminy C, beta karoten, kwas foliowy i dużo minerałów. Regularne spożywanie pomarańczy zmniejsza ryzyko powstawania kamieni nerkowych. Olejek wytwarzany z kwiatu ma swoje zastosowanie w leczeniu depresji. Jedzone na śniadanie mogą drażnić żołądek, więc najlepiej spożywać je jako przekąskę między posiłkami.

Pomidory– naturalne źródło witamin i minerałów wśród których są: witamina C, K, E, B1, B2, B3, B6, kwas foliowy, błonnik, biotyna, potas, sód, fosfor, magnez, wapń, żelazo, miedź, cynk i mangan. Pomidory zapobiegają miażdżycy i zawałom, ze względu na dużą zawartość kwasów. Dodatkowo poprawiają trawienie i przyspieszają metabolizm. Lepiej unikać ich wieczorem- mogą powodować obrzęki w układzie trawiennym.

Ryż – produkt o niezliczonej ilości zastosowań. Źródło węglowodanów, błonnika, białka i tłuszczów nienasyconych. Należy do najbardziej przyswajalnych zbóż. Ma pozytywny wpływ na trawienie i właściwości przeciwbiegunkowe. Ze względu na dużą ilość węglowodanów lepiej nie jeść go wieczorem. Może powodować przybranie na wadze.

Gorzka czekolada– w jej składzie znaleźć można żelazo, magnez, węglowodany, niacynę, teobrominę i fenylotylaminę. Badania pokazują, że może chronić przed demencją i zmniejsza ryzyko choroby Alzheimera. Po zjedzeniu większej ilości organizm wydziela serotoninę czyli tzw. hormon szczęścia. Ponadto zwalcza oznaki starzenia. Aby w pełni cieszyć się jej właściwościami, warto zacząć dzień od zjedzenia kostki czekolady. Spożywanie między posiłkami może zwiększyć ilość tłuszczu gromadzonego w organizmie.

Ser – bogate źródło takich składników odżywczych, jak białka, kwasy tłuszczowe, kwasy nienasycone, oraz szeregu witamin i minerałów, wśród których znajdują się witamina A, witaminy z grupy B (B2, B6, B12) oraz witaminy D, E i K, a także wapń, magnez, potas, sód i fosfor. Ze względu na brak błonnika, warto łączyć je z owocami czy warzywami i spożywać w godzinach porannych.

 

zobacz również:

Które warzywa są kaloryczne?

Dieta żółta – ile można schudnąć? Zobacz co zawierają żółte owoce i warzywa!

Warzywa – które są najzdrowsze i co zawierają?

Najbardziej kaloryczne owoce: ranking



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Jakie radio?
Ja bardzo lubię słuchać radia RMF FM lub radia ESKA
kto jest fotografikiem?
Artysta fotografik zajmuje się robieniem zdjęć, przekazując innym swoją wizję świata bądź dokumentując zastaną rzeczywistość....
hollywoodzki uśmiech - czy to możli…
Hollywoodzki uśmiech to nic innego jak wcześniej wspomniany biały uśmiech, symetryczny i pozbawiony...
Ubiór na rozmowę kwalifikacyjną
W przypadku kobiet mogą być to ciemne jeansy, koszula i marynarka lub kardigan/sweter...