Nadużywanie soli

8 października 2009, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Nadciśnienie tętnicze jest odpowiedzialne za choroby układu sercowo-naczyniowego i występuje u około 30% Polaków. Badania naukowe potwierdzają, że spożywanie sodu to główny czynnik powodujący wysokie ciśnienie tętnicze krwi i co za tym idzie choroby układu krążenia..
Nadmierne spożywanie sodu to ryzyko wystąpienia choroby niedokrwiennej serca oraz zgonu.
Obniżenie spożywania soli prowadzi do obniżenia skurczowego ciśnienia tętniczego o prawie 5 mmHg, a ciśnienia rozkurczowego o blisko 3 mmHg – jak wykazały badania naukowe w pewnym kraju europejskim.
W Polsce dzienne spożycie soli kuchennej sięga 15 gramów na dobę zaś – według zaleceń Europejskiego Towarzystwa Nadciśnienia Tętniczego – nie powinno przekraczać 5 gramów. Największym źródłem soli są przede wszystkim wszelkiego rodzaju produkty przetworzone: konserwy, dania gotowe itp, tak chętnie spożywane zwłaszcza w pracy czy na piknikach i wyjazdach plenerowych. Szybkie tempo życia sprzyja więc zachorowalności na nadciśnienie: jemy szybko i byle jak i co za tym idzie po prostu niezdrowo.
Kolejną pułapkę zastawiają na nas właściciele punktów gastronomicznych, którzy poprzez zbyt duże solenie potraw zapewniają sobie wysoki zbyt napojów.
Najlepszym rozwiązaniem jest więc samodzielne przygotowywanie potraw (wiele smacznych i zdrowych przepisów można znaleźć w naszym serwisie).



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Nietypowa aranżacja biura - jak sąd…
Nietypowa ale praktyczna aranżacja biura może być jak najbardziej. Podoba mi się!
"nocne marki" - dozwolone po 22 :)
Ja bardzo późno chodzę spać, więc zanim zasnę co nie mam z tym...
Depilacja-co najlepsze?
Depilatory laserowe są bardziej precyzyjne niż IPL. Wielu ekspertów uznaje, że jest to najskuteczniejsza...
Torebka duża czy mała?
Małe torebki okazują się być świetnym dodatkiem stylizacyjnym. Dla przykładu mała torebka na łańcuszku...