Moja zupa ogórkowa

19 lutego 2010,
dodał: gusia1000
Artykuł zewnętrzny

Składniki

  • 2 litry wody,
  • 8 ogórków kiszonych-70 dag.
  • 2 duże marchewki,
  • 1 średnia pietruszka,
  • 1 średnia cebula,
  • 6 średnich ziemniaków,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 200 ml. kwaśnej śmietany 18 %,
  • 2 łyżki mąki pszennej,
  • 2 dowolne kostki rosołowe,
  • 2 liście laurowe,
  • 4 ziarna ziela angielskiego,
  • 6-10 ziaren pieprzu świeżo zmielonego,
  • sól-do smaku,
  • pieprz-do smaku,
  • maggi-do smaku,
  • koper lub natka pietruszki-do posypania zupy.

Kolejna moja zupa ogórkowa. Jest prosta i często gotowana.

Etapy przygotowania :

Warzywa-marchew, pietruszkę, ziemniaki, cebulę obrać, umyć i  pokroić w drobną kostkę.
Czosnek przecisnąć przez praskę.
W/w warzywa włożyć to wraz z liściem laurowym, zielem angielskim i pieprzem do 2 litrów wody i  do miękkości-15 minut.
Potem dodać do tego wywaru 70 dag., potartych na grubych oczkach i odciśniętych z soku kiszonych ogórków (wyrób własny).
200 ml kwaśnej śmietany wraz z 2 łyżkami mąki rozrobić i wlać do wrzątku.
(Wlać do tego trochę gorącego wywaru, by się zupa nie zważyła).
Dodać do smaku 2 różne kostki rosołowe (mniej, bo 1 kostka jest na pół litra wody).
Przyprawić do smaku solą, pieprzem, maggi.
Posypać natką pietruszki lub koprem.
Gotować, aż zakipi.

Smacznego.

file1266535235



FORUM - bieżące dyskusje

Reportaże, książki oparte na faktac…
Fajne książki reportażowe o wschodniej Polsce ma wydawnictwo Paśny Buriat. Łączą opisy przyrody...
Klasyka literatury - do czego wraca…
Ja lubię wrócić do "Nocy i dni"...
ulubione filmy
Ja zawsze oglądam "Jak rozpętałem II wojnę światową" - Marian Kociniak to mistrz aktorstwa...
Na jakim filmie ostatnio byłaś w ki…
"Fenicki układ" - ciekawy film z wątkami biznesowymi i kryminalnymi ,które łączą się w...