Moja zupa ogórkowa

19 lutego 2010, dodał: gusia1000
Artykuł zewnętrzny

Składniki

  • 2 litry wody,
  • 8 ogórków kiszonych-70 dag.
  • 2 duże marchewki,
  • 1 średnia pietruszka,
  • 1 średnia cebula,
  • 6 średnich ziemniaków,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 200 ml. kwaśnej śmietany 18 %,
  • 2 łyżki mąki pszennej,
  • 2 dowolne kostki rosołowe,
  • 2 liście laurowe,
  • 4 ziarna ziela angielskiego,
  • 6-10 ziaren pieprzu świeżo zmielonego,
  • sól-do smaku,
  • pieprz-do smaku,
  • maggi-do smaku,
  • koper lub natka pietruszki-do posypania zupy.

Kolejna moja zupa ogórkowa. Jest prosta i często gotowana.

Etapy przygotowania :

Warzywa-marchew, pietruszkę, ziemniaki, cebulę obrać, umyć i  pokroić w drobną kostkę.
Czosnek przecisnąć przez praskę.
W/w warzywa włożyć to wraz z liściem laurowym, zielem angielskim i pieprzem do 2 litrów wody i  do miękkości-15 minut.
Potem dodać do tego wywaru 70 dag., potartych na grubych oczkach i odciśniętych z soku kiszonych ogórków (wyrób własny).
200 ml kwaśnej śmietany wraz z 2 łyżkami mąki rozrobić i wlać do wrzątku.
(Wlać do tego trochę gorącego wywaru, by się zupa nie zważyła).
Dodać do smaku 2 różne kostki rosołowe (mniej, bo 1 kostka jest na pół litra wody).
Przyprawić do smaku solą, pieprzem, maggi.
Posypać natką pietruszki lub koprem.
Gotować, aż zakipi.

Smacznego.

file1266535235



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz