Mój Bigos

7 grudnia 2009, dodał: kariana844
Artykuł zewnętrzny

Kilka suszonych śliwek i kilka suszonych grzybów namocz w wodzie, osobno.
50 dag białej kapusty poszatkuj. Z 1 kg kapusty kiszonej odciśnij sok,
też poszatkuj. 1 większą cebulę, pokrój, przyrumień. Dodaj 4 pokrojone w kostkę kiełbaski, przysmaż razem z cebulą. 20 dag pieczarek, obierz, pokrój w kostkę, przysmaż na tłuszczu. W większym garnku zagotuj 0,5 litra wody dodaj 0,50 dag żeberek wieprzowych, lub innego mięsa. Obie kapusty włóż do garnka, gotuj.
Dodaj grzyby, śliwki, 3 liście laurowe, 3 ziarenka ziela angielskiego, sól i pieprz. Dodaj kiełbasę z cebulą i pieczarki. Można dodac szklankę wina czerwonego, dusic pod przykryciem, aż bedzie miękkie. Bigos najlepiej smakuje po paru dniach,wszystkie składniki muszą przejśc wzajemnie swoim aromatem.

file1260173366



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz