Kalafior z bakaliami

8 grudnia 2009, dodał: lucynako
Artykuł zewnętrzny

Zazwyczaj kalafior spożywamy obgotowany i polany masełkiem z tartą bułeczką,a ja polecam kalafior przyrządzony w inny sposob:).

składniki:1 średni kalafior,4 ząbki czosnku,5dkg.orzechów,5 dkg.rodzynek,5 dkg.migdałów.1 opakowanie słodkiej śmietanki,1/2 szklanki białego wina,2-3 galązki natki pietruszki,olej,sól i pieprz.

przyrządzenie:kalafior podzielić na małe części i gotować w osolonej wodzie ok.10 min. – odcedzić i odstawić.Czosnek i natkę pietruszki drobno posiekać i podsmażyć na oleju.Dodać rodzynki,posiekane orzechy,migdały i wszystko razem lekko przyrumienić.Wlać wino i śmietanę.Pozostawić na małym ogniu ok.5 min. – doprawić solą i pieprzem.Włożyć kalafior i gotować jeszcze całość przez kolejne 5 min.ciagle mieszając.

Podawć na ciepło z białym winem.

file1260278053



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz