Od wieków miód wzmacnia odporność i leczy wiele dolegliwości. Zastąpienie zimnego drinka ciepłym napojem może nie pozwoli nam poczuć atmosfery lata, ale za to wzmocni nasz organizm i przygotuje go na jesienne słoty.
Miód ma właściwości bakteriobójcze, a dzięki zawartości witamin z grupy B, potasu, magnezu i żelaza wpływa korzystnie na poprawę odporności. Należy pamiętać, że każdy z rodzajów miodu może poszczycić się niepowtarzalnymi właściwościami.
Spożycie miodu jest szczególnie wskazane dla osób narażonych na stres i mających problemy z sercem. Potas, zawarty w miodzie, działa korzystnie na mięsień sercowy. Odkryto również, że miód ma właściwości odprężające i uspokajające, ale powoduje również uczucie senności.
W medycynie naturalnej przywykło się używać miodu jako lekarstwa przyspieszającego gojenie się ran. Miód dzięki swym właściwościom przeciwzapalnym,odkaża ranę. Potwierdzono również, że przynosi ulgę w bólu.
Zobacz również:
Domowe sposoby na oparzenia słoneczne
Brokuły – chronią serce i stawy