Miód spożywam regularnie od około roku, od 4 miesięcy kupuje taki od pszczelarza. Nie wiem, czy tylko to moje złudzenia, ale wydaje mi się że ten z pasieki lepiej mi służy, poza tym wychodzi taniej. Także jeśli tylko macie możliwość to kupujcie taki miód. Broń boże żadnych mieszanek chińskich.
Miód możecie nabyć nie tylko u pszczelarza, ale i na wielu placach handlowych, gdzie oferuje się lokalne płody rolne. Poza tym można także kupić w sklepie ze zdrową żywnością, ale tam wychodzi drożej.
A więc przytargałam dziś 2 słoiki litrowe tego miodu do domu, będzie na 2 miesiące, jak dobrze pójdzie, bo ja miód uwielbiam i wcale go sobie nie żałuję. Będę go popierać i nikt mi za to nie musi płacić, zdrowie od pszczółek jest dla mnie największą zapłatą.
Jakie korzyści dla zdrowia daje mi miód?
Miód przyjmuje codziennie rano, na czczo, łyżkę lub dwie, popijając szklanką wody. Jest to jedna z pierwszych czynności jakie wykonuje rano, po spacerze z psem i przed śniadaniem . To jest mój rytuał. Daje mi energie na cały dzień, pozwala mojemu ciału się obudzić, działa lepiej niż kawa. Gdy dopada mnie popołudniowy spadek energii lubię także zjeść łyżkę miodu. Od razu czuję się po tym lepiej. Niestety od kawki popołudniowej znowu się uzależniłam, ale dobrym dodatkiem do kawy może być także miód, z tym, że należy go dodawać do ciepłej a nie gorącej bo wtedy traci on swoje cenne właściwości. A herbatka z miodem to dopiero jest rarytas, na jesienne wieczory nie ma nic lepszego.
Największe zalety: Miód wzmacnia i uodparnia na wirusy. Działa odkwaszająco na organizm. Leczy dolegliwości żołądkowe i ułatwia trawienie. Jest pomocny przy problemach z zatokami… tych właściwości na pewno jest więcej, takie spostrzegłam stosując miód u siebie.
Nie jest prawdą, że miód Was utuczy. Przynajmniej ja nie zauważyłam, abym coś po nim przytyła. Poza tym jest tak słodki, że kto da radę zjeść pół słoika od razu? Tu i ówdzie straszy się kalorycznością miodu, nie wierzcie w takie brednie, żaden pokarm, który pochodzi od natury nie będzie z Was robić wielorybów. To co nas tuczy to żywność przetworzona przemysłowo i modyfikowana genetycznie. Warto pamiętać, że po miodzie nie ma takich spadków cukru we krwi jak np, po spożyciu cukru buraczanego, czyli nie ma się potem napadów wilczego apetytu.
Miód chętnie wykorzystuje do słodzenia domowych wypieków. Cukier, czy to biały – czy trzcinowy przestały dla mnie istnieć, dzięki temu moja tolerancja słodyczy bardzo wzrosła , teraz wystarczy mi nie wielka ilość miodu. Miód jest znacznie słodszy od cukru a więc nie trzeba go nie wiele aby potrawę dosłodzić.
Miód jest dobrym dodatkiem do chleba na zakwasie, zdecydowanie poprawia jego smak.
Do ciast piernikowych, ciasta marchewkowego, szarlotki. Można go zastosować do wielu wypieków. Wszystko zależy od Waszej kreatywności w kuchni.
zobacz również:
- Brokuły chronią serce i stawy
- Desery z czereśniami – przepisy
- 7 typów przyjaciół, jakie powinnaś mieć
- Kącik praktycznych porad