Mini Calzoni z pieczarkami

7 marca 2011, dodał: airad1
Artykuł zewnętrzny

składniki:

  • 30 dag maki
  • 1 1/2 paczki drożdży
  • 8 dag masła
  • 2 cebule
  • 20 dag pieczarek
  • 20 dag mrożonego groszku
  • 30 dag marchewki
  • 10 dag śmietany
  • 10 dag sera żółtego
  • 2 jajka
  • 2 łyżki posiekanych ziół
  • 5 łyżeczek przecieru pomidorowego
  • sól,pieprz

1. Wymieszać makę,drożdże i sół,rozpuścić 5 dag masła, trochę ostudzić i dodać do masy mącznej z 200 ml ciepłej wody. Wyrabiać ciasto odpowiednią końcówką miksera ok.5 min. Zostawić do wyrośnięcia w temp.pokojowej na ok.30 min.

2. Cebulę obrać i drobno posiekać. Grzyby oczyścić i pokroić w paseczki. Marchew oczyścić i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
3. Cebulę, grzyby, marchew i groszek poddusić w pozostałym maśle, aż do wyparowania płynu.Wystudzić.

4.Ciasto drożdżowe jeszcze raz mocno zagnieść i podzielić na 10 równych kawałków.
5. Na blacie posypanym mąką rozwałkować z każdego kawałka placek o grubości ok.1/2 cm

6. Śmietankę, ser i jajka dodać do warzyw. Doprawić.

7.Połowę każdego koła z ciasta posmarować przecierem. Rozłożyc na nim warzywa i przykryć drugą połową ciasta. Docisnąć brzegi i położyć calzoni na blachę przykrytą papierem do pieczenia.Wsunąć do zimnego piekarnika i piec w 180 stopniach przez ok.45 min. Trochę pracochłonne, ale warte wypróbowania!

file1299496481