Mini Calzoni z pieczarkami

7 marca 2011, dodał: airad1
Artykuł zewnętrzny

składniki:

  • 30 dag maki
  • 1 1/2 paczki drożdży
  • 8 dag masła
  • 2 cebule
  • 20 dag pieczarek
  • 20 dag mrożonego groszku
  • 30 dag marchewki
  • 10 dag śmietany
  • 10 dag sera żółtego
  • 2 jajka
  • 2 łyżki posiekanych ziół
  • 5 łyżeczek przecieru pomidorowego
  • sól,pieprz

1. Wymieszać makę,drożdże i sół,rozpuścić 5 dag masła, trochę ostudzić i dodać do masy mącznej z 200 ml ciepłej wody. Wyrabiać ciasto odpowiednią końcówką miksera ok.5 min. Zostawić do wyrośnięcia w temp.pokojowej na ok.30 min.

2. Cebulę obrać i drobno posiekać. Grzyby oczyścić i pokroić w paseczki. Marchew oczyścić i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
3. Cebulę, grzyby, marchew i groszek poddusić w pozostałym maśle, aż do wyparowania płynu.Wystudzić.

4.Ciasto drożdżowe jeszcze raz mocno zagnieść i podzielić na 10 równych kawałków.
5. Na blacie posypanym mąką rozwałkować z każdego kawałka placek o grubości ok.1/2 cm

6. Śmietankę, ser i jajka dodać do warzyw. Doprawić.

7.Połowę każdego koła z ciasta posmarować przecierem. Rozłożyc na nim warzywa i przykryć drugą połową ciasta. Docisnąć brzegi i położyć calzoni na blachę przykrytą papierem do pieczenia.Wsunąć do zimnego piekarnika i piec w 180 stopniach przez ok.45 min. Trochę pracochłonne, ale warte wypróbowania!

file1299496481



FORUM - bieżące dyskusje

zabawa - odpowiedz tytułem piosenki…
"Wszystko czego dziś chcę" Kiedy masz gorszy dzień...
Outlet - Promocje
Jak byłam tam na zakupach to sporo rzeczy było marnej jakości, w końcu wybrałam...
Jaki odkurzacz
Ja sprzątam tylko mopem, nie mam już dywanów więc odkurzacz stał się zbędny...
Sprawdzone sposoby na dziecięce dol…
Dokładnie. Nie zabierać dzieci do sklepów, przychodni jak nie potrzeba. Nieraz widzę...