Pojęcie skóry wrażliwej może dotyczyć różnych cer. Nadwrażliwością może wykazywać się tak samo cera tłusta jak i sucha, młoda jak i dojrzała. Wspólny jednak dla nich jest fakt, że reagują alergicznie na wybrane składniki kosmetyków lub zabiegi pielęgnacyjne. Z tego względu certa wrażliwa wymaga odpowiedniej, dostosowanej do swoich potrzeb pielęgnacji. Aby pielęgnować taką cerę, należy przede wszystkim zastąpić mydło i wodę śmietanką kosmetyczną lub mleczkiem oraz bezalkoholowym tonikiem. Zamiast popularnych peelingów ścierających, stosować peeling enzymatyczny, który rozpuszcza martwy naskórek.
A oto kilka przykładów maseczek dla skóry wrażliwej:
Maseczka czekoladowa:
Stosowana raz w tygodniu łagodzi podrażnienia. Dwie łyżeczki serka homogenizowanego zmieszać w miseczce z łyżką kakao i dwoma łyżeczkami startej czekolady. Dodać szczyptę cynamonu. Postawić miksturę na naczyniu z gorącą wodą i mieszać składniki tak długo, aż powstanie z nich gęsta papka. Ostudzić, a następnie rozsmarować po twarzy. Po 20 min. zmyć ciepłą wodą.
Maseczka z pietruszki:
Odświeża, uspokaja, odżywia. 3 łyżki stołowe twarogu zmieszać z garścią świeżo posiekanej zielonej pietruszki, nałożyć na twarz i szyję. Zmyć letnią wodą.
Maseczka hiszpańska
Działa odżywczo, wygładzająco. Filiżankę moczonej przez kilka godzin fasoli rozgotować w niewielkiej ilości wody, po czym przetrzeć przez sito. Gorącą papkę zmieszać z sokiem z połowy cytryny i łyżką stołową oliwy z oliwek. Jeszcze ciepłą rozsmarować na twarzy i pozostawić na 10-15 min.
Maseczka rumiankowo-glinkowa:
Uspokaja podrażnioną skórę. 2 łyżki herbaty rumiankowej zmieszać z 2 łyżkami glinki (najlepiej białej). Nałożyć na twarz, przykryć mokrym ręcznikiem, po 15 min. ściągnąć.
Maseczka z nagietka i brzoskwini:
Ma działanie kojące. Brzoskwinię obrać ze skórki, usunąć pestkę, rozgnieść miąższ. Zmieszać z 2 łyżkami jogurtu naturalnego oraz łyżką naparu z kwiatów i liści nagietka (2 łyżki na filiżankę wody). Zmiksować. Papkę położyć na twarz na 10-15 min. Zmyć pozostałym naparem.
Maseczka z dyni:
Kawałek obranej dyni zetrzeć na tarce i startą masę nałóżyć na twarz, szyję i dekolt. Spłukać po 20 min. Maseczka ma właściwości kojące.
Maseczka gruszkowa:
Świeżą gruszkę utrzeć, następnie dodać łyżkę miodu i twarożku. Aby masa była gładsza i bogatsza, można dodać kilka kropel oliwy z oliwek. Nałożyć maseczkę na twarz, po 20 min. zmyć czystą wodą.
Maseczka z moreli:
Ujędrnia i wygładza. Dojrzałe morele zmiksować lub rozgnieść na miazgę i nałożyć na twarz i szyję, a po 20 min. zmyć letnią wodą. Można też zastosować je jako składnik maseczki.
Maseczka z płatków owsianych:
Maseczkę przygotowujemy ze zmielonych lub zmiksowanych płatków owsianych i świeżej słodkiej śmietanki (5 łyżek płatków, 1/2 szklanki śmietanki). Gęstą papkę nakładamy na twarz i szyję. Po 20 min. zmywamy wodą mineralną.
Maseczka z szałwii:
Dwie łyżki suszonej szałwii zalać w miseczce trzema łyżkami gorącej (nie wrzącej) wody, przykryć i odstawić w chłodne miejsce do przestygnięcia. Kiedy listki napęcznieją i będą miały letnią temperaturę, rozsmarować na twarz. Po 15 min. zmyć letnią wodą.
Zobacz również:
- Maseczki do skóry suchej
- Maseczki głęboko oczyszczające
- Maseczki odżywcze domowe sposoby
- Maseczki do cery naczynkowej
- Maseczki nawilżające
- Maseczki rozjaśniające
- Naturalne maseczki na problemy z cerą
- Maseczki do włosów
- Maseczki do skóry dojrzałej