Maseczki odżywcze – domowe sposoby

27 grudnia 2019, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Maseczki odżywcze (regenerujące) dostarczają odpowiednich składników odżywczych. Polepszają ukrwienie skóry, stymulują proces odnowy komórkowej, wygładzają zmarszczki. Są polecane do cery suchej i wrażliwej oraz zmęczonej, dojrzałej, zwiotczałej, ze zmarszczkami. Już po kilku minutach efekt jest widoczny. Skóra staje się gładka i świeża.

Skin care. Woman applying clay mud mask on face.

Przykładowe domowe receptury na maseczki odżywcze:

 

Maseczka z awokado

 

aw

Małe dojrzałe awokado zmiksować na jednolitą masę z 2 łyżkami naturalnego jogurtu. Dodać 3 krople witaminy A. Zmyć po 20 min. Polecana szczególnie do cery suchej i odwodnionej. Owoce awokado obfitują w substancje odżywcze – witaminę A, B complex, C ,E ,H ,K, kwas foliowy, dodatkowo minerały magnezu, miedzi, żelaza, potasu, wapnia i wiele innych pierwiastków śladowych.

Maseczka z płatków owsianych

3 łyżki płatków owsianych zalać 3 łyżkami wrzącej wody, przykryć, odstawić w chłodne miejsce do ostygnięcia. Kiedy płatki napęcznieją i papka stanie się letnia, wymieszać ją z łyżką płynnego miodu. Maseczkę nałożyć na twarz, szyję oraz dekolt. Po 20 min. zmyć ją letnią wodą, a następnie spłukać skórę strumieniem zimnej wody. Płatki owsiane spośród wszystkich płatków mają największą wartość odżywczą. Zawierają najwięcej składników mineralnych, takich jak: żelazo, magnez, cynk, a także witamin z grupy B. Zawierają również dużo witaminy E.

 

Maseczka z banana

Zmiksować pół banana. Wymieszać go z żółtkiem i łyżeczką płynnego miodu. Nałożyć na twarz na 20 min., a następnie zmyć letnią wodą. Banany zawierają znaczne ilości beta-karotenu, witamin z grupy B, a także witaminę C oraz wiele minerałów i pierwiastków śladowych, jak np. potas, magnez i selen, miedź, cynk, selen, fluor, mangan i jod.

Maseczka z ziemniaka

Ugotować ziemniak w łupinie, po obraniu rozgnieść go, zmieszać z odrobiną mleka lub jogurtu naturalnego i jednym żółtkiem. Nałożyć na twarz i pozostawić na 20 min. Maseczka wygładza, odżywia i uelastycznia wiotczejącą skórę.

Maseczka z mięty

3 łyżki wysuszonej mięty zmieszać z kilkoma łyżkami świeżego jogurtu naturalnego. Rozprowadzić papkę na twarzy. Po 10 min. umyć twarz chłodną wodą. Mięta odżywia cerę i poprawia krążenie. Szary naskórek odzyskuje zdrowy wygląd.

Maseczka z winogron i siemienia


Rozgnieć kilka obranych ze skórki winogron, dodać łyżeczkę rozgotowanego siemienia lnianego. Papkę położyć na twarz i szyję. Po 20 min. zmyć letnią wodą. Maseczka uelastycznia, wygładza i rozjaśnia dojrzałą, zmęczoną cerę.

Maseczka z drożdży i marchewki

 

 

maseczka

Drożdże rozdrobnić w mleku i dodać utartą marchew, pokropić oliwą i wszystko utrzeć na papkę. Nałożyć na 20 min. Zdjąć i umyć twarz ciepłą wodą.

Maseczka z malin

maliny

Oprócz wspaniałego smaku, maliny również potrafią doskonale odżywić skórę, ponieważ zawierają całą masę witamin (A, E, B2, PP) oraz sole mineralne. Niezwykle prosty preparat odżywczy można przygotować z rozgniecionych malin wymieszanych z otrębami pszennymi, żółtkiem i miodem. Papkę położyć na twarz i szyję. Po 20 min. zmyć letnią wodą.

Maseczka z fasoli


Do cery suchej. Fasolę (dowolnej odmiany) ugotować na miękko. Odcedzić, rozgnieść na miazgę. Dodać łyżkę oliwy z oliwek i dokładnie wymieszać. Nakładać ciepłą maseczkę na twarz na 20 min. Po tym czasie zmyć ciepłą wodą.

Maseczka z twarogu

twarog

Dwie łyżki świeżego twarogu wymieszać z jedną łyżką płynnego miodu. Tak przygotowaną papkę nałożyć starannie na twarz. Zmyć letnią wodą po ok. 20 min. Potem delikatnie wklepać krem odżywczy.

Maseczka maślankowa

Likwiduje obrzmienia, odżywia i rozjaśnia skórę. W schłodzonej w lodówce maślance zmoczyć dwa płatki kosmetyczne, przetrzeć twarz i położyć je na powiekach. Gdy przestaną chłodzić, zmienić je na nowe. Potem przemyć oczy letnią wodą przegotowaną.

Maseczka majonezowa

1 żółtko, kilka kropel soku cytrynowego, oliwa z oliwek. Sok cytrynowy ucierać z żółtkiem, dodając oliwę tak długo aż powstanie majonez. Smarować nim twarz i szyję, a po pół godzinie zmyć ciepłą wodą. Maseczka odżywia i wygładza cerę, zwłaszcza suchą i szorstką.

Maseczka groszkowo-śmietankowa

 

gr

Znakomicie matuje cerę, odżywia ją i lekko nawilża. 2 łyżki ugotowanego groszku (może być konserwowy), rozetrzeć widelcem na miazgę. Dodać łyżeczkę śmietanki i wymieszać, nałożyć papkę na twarz i po 15 min. zmyć ciepłą wodą.

Maseczka żółtkowo-witaminowa

Utrzeć żółtko, dodać kilka kropli witaminy A+B. Nałożyć na twarz i szyję na 15-20 min. Zmyć letnią, najlepiej przegotowaną wodą. Działa odżywczo na cerę suchą i wrażliwą.

Zobacz również:

  1. Maseczki do skóry suchej

  2. Maseczki głęboko oczyszczające

  3. Maseczki do włosów

  4. Maseczki do cery naczynkowej

  5. Maseczki nawilżające

  6. Maseczki rozjaśniające

  7. Naturalne  do skóry dojrzałej

  8. Maseczki do włosów

  9. Maseczki dla skóry wrażliwej