Maseczki nawilżające – domowe sposoby

18 czerwca 2023, dodał: Małgorzata Kopeć
Artykuł zewnętrzny

Maseczki nawilżające poprawiają stan nawodnienia naskórka, dostarczając odpowiednich substancji nawilżających. Proponuje się je do skóry suchej, ze zmarszczkami, a także mieszanej. Natomiast zimą potrzebuje ich każda skóra. Maseczki nawilżające zatrzymują w naskórku jego naturalną wilgoć i zwiększają przyswajanie wody. A przecież ubytek wilgoci to jedna z głównych przyczyn starzenia się skóry. Stanowią też ratunek dla skóry po zbyt intensywnym opalaniu, gdy jest ona wysuszona.

maseczki nawilżające

Przykłady domowych receptur na maseczki nawilżające:

Maseczka z kiwi

Przejrzały owoc kiwi obrać ze skórki, pokroić na plasterki. Położyć na twarzy i szyi omijając oczy. Po 10 min. zdjąć i przemyć twarz bezalkoholowym tonikiem.

Maseczka winogronowa

Kilkanaście umytych winogron rozgnieść widelcem. Soczystą papką obłożyć twarz oraz szyję. Po upływie 15 min. zebrać masę chusteczką higieniczną i przetrzeć skórę tonikiem.

Maseczka truskawkowa

Rozgnieść 6 truskawek zmieszać z 4 łyżkami twarożku i łyżeczką oliwy z oliwek. Nałożyć na twarz, po 15 min. zmyć letnią wodą.

Maseczka z mango

maseczki do twarzy

Ten egzotyczny owoc jest stosunkowo rzadko wykorzystywany. Jego cena jest stosunkowo wysoka w porównaniu do innych owoców, ale raz na jakiś czas możemy zafundować sobie odrobinę luksusu. Rozgnieciony miąższ wymieszać z gęstą śmietaną i trzymać na twarzy przez pół godziny. Taki zabieg bardzo skutecznie uelastycznia skórę twarzy i szyi oraz ma działanie nawilżające.

Maseczka miodowa

 

miodowa maska do twarzy

 

Wymieszać dwie łyżki miodu z dwoma łyżeczkami mleka lub słodkiej śmietanki. Rozprowadzić po twarzy, szyi i pozostawić na 10 min. Spłukać letnią wodą.

Maseczka miodowa z jabłkiem

maseczka z jabłkiem


Wymieszać 1 łyżkę miodu z jednym obranym i przetartym jabłkiem. Nałożyć na twarz na 15 min., spłukać. Wygładza i nawilża skórę.

Maseczka migdałowo-miodowa

Kilka obranych migdałów rozetrzeć dokładnie z jedną łyżką miodu. Rozprowadzić na twarzy cienką warstwą. Zmyć ciepłą wodą po około 20 min.

Maseczka ziemniaczana

maseczka ziemniaczana

Nawilża, odżywia i wygładza. Ugotowany w łupinie i przestudzony ziemniak rozgnieść, a następnie zmieszać z 2 łyżeczkami jogurtu naturalnego i żółtkiem. Nakładać papkę na twarz, szyję, ramiona i dekolt i pozostawić na ok. 15 min.

Maseczka śmietanowa

Pół szklanki gęstej śmietany (18%) ubić na sztywno. Dodać łyżeczkę mąki pszennej i całość dokładnie wmieszać. Nałożyć papkę i czekać aż wyschnie. Następnie spłukać ją ciepłą wodą. Aby pozbyć się zapachu śmietany, przetrzeć twarz tonikiem.

Maseczka warzywna

Obrane warzywa (1 marchew, łyżka posiekanej natki pietruszki, 1 ugotowany ziemniak) zmiksować i nałożyć na skórę twarzy. Zmyć po 15 min.

Maseczka miętowa

maseczka miętowa

Mięta, mająca właściwości kojące i nawilżające. Idealnie koi skutki opalania. Wystarczy zmieszać krem nawilżający z naparem świeżych liści i posmarować nim twarz. Taka maseczka działa antyseptycznie i chłodząco.

Maseczka z arbuza

maseczka arbuzowa

Dla cery przetłuszczającej się. Wycisnąć sok z 1 plasterka arbuza. Posmarować nim twarz, nie wcierając i omijając okolice oczu. Pozostawić na 15 min. Zmyć dokładnie najpierw bardzo ciepłą wodą, a potem zimną.

Maseczka marchewkowo-jabłkowa

Znakomicie nawilża, oczyszcza, regeneruje i odżywia przesuszony naskórek. Zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, pół dużej marchewki oraz pół jabłka i wymieszać. Jeśli papka jest wodnista, zagęścić ją mlekiem w proszku. Nałożyć maseczkę na twarz, omijając okolice oczu, przykryć gazą. Po 20 min. zetrzeć papkę chusteczką i przemyć skórę letnią wodą.

Maseczka morelowa

2 morele i pół banana rozgnieć, dodać żółtko i łyżkę miodu. Rozprowadzić na twarzy. Po 15 min. zmyć. Poprawia koloryt skóry i nawilża.

Maseczka selerowa

Starty seler wymieszać z kilkoma kroplami soku z cytryny i żółtkiem. Rozprowadzić na twarzy i dekolcie. Po 20 min. zmyć. Poprawia wygląd przesuszonej skóry, nawilża i tonizuje.

Maseczka z oleju lnianego

Świeży olej lniany rozprowadzić na twarzy cienką warstwą na 20-30 min. Maseczkę wytrzeć suchym ręcznikiem, pozostałe na twarzy resztki wchłoną się same.

Maseczka marchewkowo-miodowa

maseczka marchewkowa

Łyżkę startej drobno marchwi wymieszać z żółtkiem jaja, łyżeczką miodu i łyżeczką twarogu. Rozprowadzić na twarzy i szyi na 20 min. Zmyć ciepłą wodą. Nawilża i poprawia koloryt skóry, daje efekt opalonej skóry.