Mascarpone różne przepisy czyli co zrobić z serka mascarpone?
Słyszeliście kiedyś o włoskim serze twarogowym? To nic innego jak popularne mascarpone, które posiada słodki smak i kremową konsystencję. Stosuje się go jako baza do ciast i deserów a także do wytrawnych dań. Zobacz co jeszcze musisz wiedzieć o mascarpone.
Co nieco o mascarpone
Mascarpone zawiera sporą zawartość tłuszczu i jest kremowy, delikatny i maślany. Powstaje ze śmietanki, którą tworzy się podczas odwirowania świeżego mleka krowiego. Następnie zostaje umieszczona w kadziach ze stali nierdzewnej i podgrzana do ok 90 stopni C. Mascarpone podczas produkcji jest stale mieszane.
Kolejnym krokiem jest dodanie kwasku cytrynowego bądź soku z cytryny, aby zakwasić środowisko i wytworzyć małe skrzepy, które z kolei łączą się w gęsty koagulat. Na sam koniec odsącza się koagulant serwatki i w ten sposób powstaje ser.
Właściwości zdrowotne
Na wstępnie zaznaczmy, że spożywanie mascarpone w dużych ilościach może doprowadzić do otyłości, chorób serca lub cukrzycy. Nie należy się jednak tym przejmować, jeżeli dodajesz go z głową i z umiarem.
Poza tym mascarpone posiada mnóstwo właściwości zdrowotnych, dla których warto go dodawać co jakiś czas do naszych dań. Przede wszystkim posiada sporą dawkę wapnia, które pozytywnie wpływa na nasz organizm i kości. Dodatkowo wzmacnia strukturę kości i zębów chroniąc je przed uszkodzeniami. Mascarpone reguluje krzepliwość krwi i wpływa na prawidłową pracę mięśnia sercowego.
Dodatkowo ser zawiera witaminę A, która usprawnia widzenie oraz stan skóry. Jest więc naturalnym źródłem zdrowia i piękności. Wybieraj go rozsądnie i spożywaj w małych ilościach, a nie będziesz musiała martwić się tłuszczami nasyconymi.
Mascarpone w kuchni
Mascarpone posiada duży szereg zastosowań, jednak najczęściej dodaje się go do ciast i deserów. Nie bój się eksperymentować i dodawać go do dań bardziej wytrawnych typu kanapki, zupy, risotto, czy dipy.
Świetnie sprawdzi się jako dodatek do serników, naleśników, tart i lodów. Warto spróbować jeść mascarpone jako smarowidło do kanapek w ramach zamiennika margaryny. Pamiętaj, aby użyć mascarpone zaraz po otwarciu, ponieważ ma tendencję do szybkiego psucia się.
Kurczak z serkiem mascarpone w pomidorach
Co kupić?
- dwie piersi z kurczaka
- cebula
- czosnek
- cukinia
- 4 pieczarki
- puszka krojonych pomidorów
- serek mascarpone
- przyprawy: pieprz, sól, papryka, oregano
Przygotowanie:
Pomidory przełożyć do salaterki, dodać mascarpone, wymieszać aby nie było garnek. Pierś z kurczaka pokroić w drobne paseczki i przyprawić ulubionymi ziołami, smażyć na rozgrzanym oleju 2 minuty z każdej strony. Na tym samym tłuszczu podsmażyć pieczarki i obraną oraz pokrojona w kostkę cukinię – smażyc około 5 minut. Do garnka z terakoty marki De Silva dodać podsmażone mięso, warzywa i grzyby oraz serek z pomidorami. Doprawić do smaku i dusić pod przykryciem 10 minut. Całość na koniec posypać ziołami.
Domowe spaghetti carbonarra z mascarpone
Co kupić?
- 500 g makaronu typu spagetti- pełnoziarnistego
-
250 g boczku wędzonego lub szynki
-
250 ml śmietanki 30%
-
250 g serka mascarpone
-
3 żółtka
-
2 łyżki oliwy z oliwek
-
3-4 ząbki czosnku
-
1 duża cebula
-
150 ml białego wina
-
kilka gałązek świeżego rozmarynu
-
1/4 kostki rosołowej np. o smaku kurczaka
-
starty parmezan do posypania
-
pieprz do smaku
Przygotowanie:
Makaron ugotować w osolonej wodzie,żeby był al dente. Boczek pokroić w drobną kostkę,podsmażyć na niewielkiej ilości oliwy,aż się ładnie zrumieni,odstawić. Połowę serka mascarpone połączyć z żółtkami i połową śmietany, dobrze wymieszać. Odstawić. Cebulę i czosnek drobno posiekać,zeszklić na oliwie, dodać wino,gotować aż wino wyparuje,a cebulka zgęstnieje. Dolać kostkę rosołową rozpuszczoną w 14 szklanki wrzątku,dodać całe mascarpone i cała śmietanę,oraz posiekany rozmaryn. Dodać boczek i ugotowany makaron wymieszać. Chwilę pogotować. Popieprzyc do smaku. Podawać na talerzu, posypane startym parmezanem.
Sernik na zimno z mascarpone i żurawiną
Co kupić?
- 250 g serka mascarpone
- 330 ml śmietanki 30%
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 op. żetaltyny-fix deserowej
- 150 g herbatników kakaowych
- 150 g żurawiny suszonej
Przygotowanie:
Herbatniki układamy na dnie blachy. Śmietankę miksujemy do uzyskania bitej śmietany, dodajemy cukier puder i jeszcze chwilę miksujemy. Cały serek mascarpone przekładamy do bitej śmietany i miksujemy na jednolitą masę. Żelatynę przygotowujemy według opisu na opakowaniu i mieszamy z przygotowaną masą. Dodajemy żurawinę i delikatnie mieszamy. Całość wylewamy do przygotowanej formy i wkładamy do lodówki na około 3 godziny.
Górę sernika można zalać galaretką a żurawinę przed dodaniem do ciasta można namoczyć.
Deser jagodowy z mascarpone
- 250 ml śmietany kremówki
- 250 ml serka mascarpone (najlepszy jest oryginalny, wtedy nie wyczuwalne jest masło
- 2-3 łyżki cukru pudru
- 2 szklanki jagód
Przygotowanie:
Podawać schłodzone.
Można przełożyć warstwy biszkoptami pokruszonymi albo musli.