Mascarpone różne przepisy czyli co zrobić z serka mascarpone?

28 października 2020, dodał: Małgorzata Kopeć
Artykuł zewnętrzny

Słyszeliście kiedyś o włoskim serze twarogowym? To nic innego jak popularne mascarpone, które posiada słodki smak i kremową konsystencję. Stosuje się go jako baza do ciast i deserów a także do wytrawnych dań. Zobacz co jeszcze musisz wiedzieć o mascarpone.

mascarpone

Co nieco o mascarpone

Mascarpone zawiera sporą zawartość tłuszczu i jest kremowy, delikatny i maślany. Powstaje ze śmietanki, którą tworzy się podczas odwirowania świeżego mleka krowiego. Następnie zostaje umieszczona w kadziach ze stali nierdzewnej i podgrzana do ok 90 stopni C. Mascarpone podczas produkcji jest stale mieszane.

Kolejnym krokiem jest dodanie kwasku cytrynowego bądź soku z cytryny, aby zakwasić środowisko i wytworzyć małe skrzepy, które z kolei łączą się w gęsty koagulat. Na sam koniec odsącza się koagulant serwatki i w ten sposób powstaje ser.

Właściwości zdrowotne

Na wstępnie zaznaczmy, że spożywanie mascarpone w dużych ilościach może doprowadzić do otyłości, chorób serca lub cukrzycy. Nie należy się jednak tym przejmować, jeżeli dodajesz go z głową i z umiarem.

Poza tym mascarpone posiada mnóstwo właściwości zdrowotnych, dla których warto go dodawać co jakiś czas do naszych dań. Przede wszystkim posiada sporą dawkę wapnia, które pozytywnie wpływa na nasz organizm i kości.  Dodatkowo wzmacnia strukturę kości i zębów chroniąc je przed uszkodzeniami. Mascarpone reguluje krzepliwość krwi i wpływa na prawidłową pracę mięśnia sercowego.

Dodatkowo ser zawiera witaminę A, która usprawnia widzenie oraz stan skóry. Jest więc naturalnym źródłem zdrowia i piękności. Wybieraj go rozsądnie i spożywaj w małych ilościach, a nie będziesz musiała martwić się tłuszczami nasyconymi.

Mascarpone w kuchni

Mascarpone posiada duży szereg zastosowań, jednak najczęściej dodaje się go do ciast i deserów. Nie bój się eksperymentować i dodawać go do dań bardziej wytrawnych typu kanapki, zupy, risotto, czy dipy.

Świetnie sprawdzi się jako dodatek do serników, naleśników, tart i lodów. Warto spróbować jeść mascarpone jako smarowidło do kanapek w ramach zamiennika margaryny. Pamiętaj, aby użyć mascarpone zaraz po otwarciu, ponieważ ma tendencję do szybkiego psucia się.

Kurczak z serkiem mascarpone w pomidorach

Co kupić?

  • dwie piersi z kurczaka
  • cebula
  • czosnek
  • cukinia
  • 4 pieczarki
  • puszka krojonych pomidorów
  • serek mascarpone
  • przyprawy: pieprz, sól, papryka, oregano

Przygotowanie:

Pomidory przełożyć do salaterki, dodać mascarpone, wymieszać aby nie było garnek.  Pierś z kurczaka pokroić w drobne paseczki i przyprawić ulubionymi ziołami, smażyć na rozgrzanym oleju 2 minuty z każdej strony. Na tym samym tłuszczu podsmażyć pieczarki i obraną oraz pokrojona w kostkę cukinię – smażyc około 5 minut.  Do garnka z terakoty marki De Silva dodać podsmażone mięso, warzywa i grzyby oraz serek z pomidorami. Doprawić do smaku i dusić pod przykryciem 10 minut.  Całość na koniec posypać ziołami.

Domowe spaghetti carbonarra z mascarpone

Co kupić?

  • 500 g makaronu typu spagetti- pełnoziarnistego
  • 250 g boczku wędzonego lub szynki
  • 250 ml śmietanki 30%
  • 250 g serka mascarpone
  • 3 żółtka
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 1 duża cebula
  • 150 ml białego wina
  • kilka gałązek świeżego rozmarynu
  • 1/4 kostki rosołowej np. o smaku kurczaka
  • starty parmezan do posypania
  • pieprz do smaku

Przygotowanie:

Makaron ugotować w osolonej wodzie,żeby był al dente. Boczek pokroić w drobną kostkę,podsmażyć na niewielkiej ilości oliwy,aż się ładnie zrumieni,odstawić. Połowę serka mascarpone połączyć z żółtkami i połową śmietany, dobrze wymieszać. Odstawić. Cebulę i czosnek drobno posiekać,zeszklić na oliwie, dodać wino,gotować aż wino wyparuje,a cebulka zgęstnieje. Dolać kostkę rosołową rozpuszczoną w 14 szklanki wrzątku,dodać całe mascarpone i cała śmietanę,oraz posiekany rozmaryn. Dodać boczek i ugotowany makaron wymieszać. Chwilę pogotować. Popieprzyc do smaku. Podawać na talerzu, posypane startym parmezanem.

Sernik na zimno z mascarpone i żurawiną

Co kupić?

  • 250 g serka mascarpone
  • 330 ml śmietanki  30%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 op. żetaltyny-fix deserowej
  • 150 g herbatników kakaowych
  • 150 g żurawiny suszonej

Przygotowanie:

Herbatniki układamy na dnie blachy. Śmietankę miksujemy do uzyskania bitej śmietany, dodajemy cukier puder i jeszcze chwilę miksujemy. Cały serek mascarpone przekładamy do bitej śmietany i miksujemy na jednolitą masę. Żelatynę przygotowujemy według opisu na opakowaniu i mieszamy z przygotowaną masą. Dodajemy żurawinę i delikatnie mieszamy. Całość wylewamy do przygotowanej formy i wkładamy do lodówki na około 3 godziny.

Górę sernika można zalać galaretką a żurawinę przed dodaniem do ciasta można namoczyć.

Deser jagodowy z mascarpone

Co kupić?
  • 250 ml śmietany kremówki
  • 250 ml serka mascarpone (najlepszy jest oryginalny, wtedy nie wyczuwalne jest masło
  • 2-3 łyżki cukru pudru
  • 2 szklanki jagód

Przygotowanie:

Śmietanę ubić na sztywno, dodać serek i cukier (próbować i ewentualnie dosładzać wg naszego uznania). Połowę masy położyć na spód miseczek w których deser będziemy podawać, posypać połową szklanki świeżych jagód.
Drugą połowę masy zmiksować z 1 szklanką jagód. Wyłożyć do miseczek na wysypane jagody. Posypać pozostałymi jagodami i wstawić do lodówki.
Podawać schłodzone.
Można przełożyć warstwy biszkoptami pokruszonymi albo musli.