Mascarpone różne przepisy czyli co zrobić z serka mascarpone?

28 października 2020, dodał: Małgorzata Kopeć
Artykuł zewnętrzny

Słyszeliście kiedyś o włoskim serze twarogowym? To nic innego jak popularne mascarpone, które posiada słodki smak i kremową konsystencję. Stosuje się go jako baza do ciast i deserów a także do wytrawnych dań. Zobacz co jeszcze musisz wiedzieć o mascarpone.

mascarpone

Co nieco o mascarpone

Mascarpone zawiera sporą zawartość tłuszczu i jest kremowy, delikatny i maślany. Powstaje ze śmietanki, którą tworzy się podczas odwirowania świeżego mleka krowiego. Następnie zostaje umieszczona w kadziach ze stali nierdzewnej i podgrzana do ok 90 stopni C. Mascarpone podczas produkcji jest stale mieszane.

Kolejnym krokiem jest dodanie kwasku cytrynowego bądź soku z cytryny, aby zakwasić środowisko i wytworzyć małe skrzepy, które z kolei łączą się w gęsty koagulat. Na sam koniec odsącza się koagulant serwatki i w ten sposób powstaje ser.

Właściwości zdrowotne

Na wstępnie zaznaczmy, że spożywanie mascarpone w dużych ilościach może doprowadzić do otyłości, chorób serca lub cukrzycy. Nie należy się jednak tym przejmować, jeżeli dodajesz go z głową i z umiarem.

Poza tym mascarpone posiada mnóstwo właściwości zdrowotnych, dla których warto go dodawać co jakiś czas do naszych dań. Przede wszystkim posiada sporą dawkę wapnia, które pozytywnie wpływa na nasz organizm i kości.  Dodatkowo wzmacnia strukturę kości i zębów chroniąc je przed uszkodzeniami. Mascarpone reguluje krzepliwość krwi i wpływa na prawidłową pracę mięśnia sercowego.

Dodatkowo ser zawiera witaminę A, która usprawnia widzenie oraz stan skóry. Jest więc naturalnym źródłem zdrowia i piękności. Wybieraj go rozsądnie i spożywaj w małych ilościach, a nie będziesz musiała martwić się tłuszczami nasyconymi.

Mascarpone w kuchni

Mascarpone posiada duży szereg zastosowań, jednak najczęściej dodaje się go do ciast i deserów. Nie bój się eksperymentować i dodawać go do dań bardziej wytrawnych typu kanapki, zupy, risotto, czy dipy.

Świetnie sprawdzi się jako dodatek do serników, naleśników, tart i lodów. Warto spróbować jeść mascarpone jako smarowidło do kanapek w ramach zamiennika margaryny. Pamiętaj, aby użyć mascarpone zaraz po otwarciu, ponieważ ma tendencję do szybkiego psucia się.

Kurczak z serkiem mascarpone w pomidorach

Co kupić?

  • dwie piersi z kurczaka
  • cebula
  • czosnek
  • cukinia
  • 4 pieczarki
  • puszka krojonych pomidorów
  • serek mascarpone
  • przyprawy: pieprz, sól, papryka, oregano

Przygotowanie:

Pomidory przełożyć do salaterki, dodać mascarpone, wymieszać aby nie było garnek.  Pierś z kurczaka pokroić w drobne paseczki i przyprawić ulubionymi ziołami, smażyć na rozgrzanym oleju 2 minuty z każdej strony. Na tym samym tłuszczu podsmażyć pieczarki i obraną oraz pokrojona w kostkę cukinię – smażyc około 5 minut.  Do garnka z terakoty marki De Silva dodać podsmażone mięso, warzywa i grzyby oraz serek z pomidorami. Doprawić do smaku i dusić pod przykryciem 10 minut.  Całość na koniec posypać ziołami.

Domowe spaghetti carbonarra z mascarpone

Co kupić?

  • 500 g makaronu typu spagetti- pełnoziarnistego
  • 250 g boczku wędzonego lub szynki
  • 250 ml śmietanki 30%
  • 250 g serka mascarpone
  • 3 żółtka
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 1 duża cebula
  • 150 ml białego wina
  • kilka gałązek świeżego rozmarynu
  • 1/4 kostki rosołowej np. o smaku kurczaka
  • starty parmezan do posypania
  • pieprz do smaku

Przygotowanie:

Makaron ugotować w osolonej wodzie,żeby był al dente. Boczek pokroić w drobną kostkę,podsmażyć na niewielkiej ilości oliwy,aż się ładnie zrumieni,odstawić. Połowę serka mascarpone połączyć z żółtkami i połową śmietany, dobrze wymieszać. Odstawić. Cebulę i czosnek drobno posiekać,zeszklić na oliwie, dodać wino,gotować aż wino wyparuje,a cebulka zgęstnieje. Dolać kostkę rosołową rozpuszczoną w 14 szklanki wrzątku,dodać całe mascarpone i cała śmietanę,oraz posiekany rozmaryn. Dodać boczek i ugotowany makaron wymieszać. Chwilę pogotować. Popieprzyc do smaku. Podawać na talerzu, posypane startym parmezanem.

Sernik na zimno z mascarpone i żurawiną

Co kupić?

  • 250 g serka mascarpone
  • 330 ml śmietanki  30%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 op. żetaltyny-fix deserowej
  • 150 g herbatników kakaowych
  • 150 g żurawiny suszonej

Przygotowanie:

Herbatniki układamy na dnie blachy. Śmietankę miksujemy do uzyskania bitej śmietany, dodajemy cukier puder i jeszcze chwilę miksujemy. Cały serek mascarpone przekładamy do bitej śmietany i miksujemy na jednolitą masę. Żelatynę przygotowujemy według opisu na opakowaniu i mieszamy z przygotowaną masą. Dodajemy żurawinę i delikatnie mieszamy. Całość wylewamy do przygotowanej formy i wkładamy do lodówki na około 3 godziny.

Górę sernika można zalać galaretką a żurawinę przed dodaniem do ciasta można namoczyć.

Deser jagodowy z mascarpone

Co kupić?
  • 250 ml śmietany kremówki
  • 250 ml serka mascarpone (najlepszy jest oryginalny, wtedy nie wyczuwalne jest masło
  • 2-3 łyżki cukru pudru
  • 2 szklanki jagód

Przygotowanie:

Śmietanę ubić na sztywno, dodać serek i cukier (próbować i ewentualnie dosładzać wg naszego uznania). Połowę masy położyć na spód miseczek w których deser będziemy podawać, posypać połową szklanki świeżych jagód.
Drugą połowę masy zmiksować z 1 szklanką jagód. Wyłożyć do miseczek na wysypane jagody. Posypać pozostałymi jagodami i wstawić do lodówki.
Podawać schłodzone.
Można przełożyć warstwy biszkoptami pokruszonymi albo musli.

 

 

 



FORUM - bieżące dyskusje

zabawa - odpowiedz tytułem piosenki…
"Wszystko czego dziś chcę" Kiedy masz gorszy dzień...
Outlet - Promocje
Jak byłam tam na zakupach to sporo rzeczy było marnej jakości, w końcu wybrałam...
Jaki odkurzacz
Ja sprzątam tylko mopem, nie mam już dywanów więc odkurzacz stał się zbędny...
Sprawdzone sposoby na dziecięce dol…
Dokładnie. Nie zabierać dzieci do sklepów, przychodni jak nie potrzeba. Nieraz widzę...