Marchewkowy ryż

17 lutego 2011, dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny

Takie niby risotto .

Czas :30 minut

Składniki :

  • 1 szklanka ryżu
  • 1,5 szklanki bulionu drobiowego ( może być z kostki )
  • szczypta kurkumy
  • 1 łyżka masła
  • 1/2 szklanki utartej na tarce jarzynowej ( grube oczka ) marchewki

Dokładnie wypłukać ryż  kilka razy zmieniając wodę. Odsączyć. Zagotować bulion z masłem , marchewką i szczyptą kurkumy. Na wrzący wrzucić ryż. Zagotować ponownie odkryty . Przykryć i zmniejszyć gaz. Gotować pod przykryciem  mieszając w trakcie kilka razy tak by marchew się równo rozłożyła w ryżu  przez 25 minut. Sprawdzić czy cała woda została wchłonięta przez ryż , jeśli nie to jeszcze kilka minut ogrzewać .

Jeśli mamy czas to tak ugotowany ryż dobrze jest zawinąć ( np. w koc ) i zostawić na 30 minut.

Podawać do drobiu, warzyw, ryb, drobiu gotowanego.

Można użyć bulionu warzywnego jeśli ma być w wersji bez mięsnej.

W zasadzie ryżu nie powinno się mieszać w trakcie gotowania bo gorzej się gotuje , ale zależało mi by marchew się równomiernie rozłożyła w ryżu.

file1297930551



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz