URODA I ZDROWIE

Makowe świąteczne wypieki i desery

15 grudnia 2014, dodał: Redakcja

Mak sam w sobie nie ma nic szczególnego do zaoferowania podniebieniu. Ale odpowiednio rozpracowany i w doborowym towarzystwie może ujawnić swoje ukryte zdolności dobrego kompana.

Ciasto makowe z polewą lukrową

Składniki:

– 250 g maku – gotować przez 5 min , odcedzić na drobnym sitku i po 2 godz. zemleć w maszynce do mięsa,
– 1 szklanka cukru,
– 150 g masła,
– szczypta soli,
– 5 jaj,
– 1 cukier waniliowy,
– 2 łyżki miodu lub dżemu wiśniowego/morelowego,
– 4 łyżki kukurydzianki-polenta,
– 1/2 szklanki migdałów – zmielonych,
– 2 krople olejku migdałowego,
– 1 kopiata łyżeczka proszku do pieczenia,
– 3 duże, kwaśne jabłka – obrać i zetrzeć na dużych oczkach tarki lub rozdrobnić w malakserze.

Przygotowanie:

Cukier waniliowy +1/3 cukru, masło, żółtka dobrze razem zmiksować i przełożyć do miski z makiem i resztą składników (bez jabłek) i znowu całość zmiksować na jednolitą masę. Dodać utarte jabłka i jeszcze raz wszystko razem wymieszać. Dodać ubitą z resztą cukru pianę (przed ubijaniem dodać szczyptę soli, a kiedy utworzy się biała piana dodawać po łyżce cukru i dalej ubijać do wyczerpania cukru) – połączyć całość mieszając łyżką. Masę makową wylać na okrągłą blaszkę wyłożoną papierem lub folią aluminiową. Piec w temp. ~200oC przez 1 godzinę. W rondelku na małym ogniu do roztopionego ciepłego masła z sokiem z cytryny  i skórką cytrynową wsypać cukier puder, mieszać do uzyskania gładkiej dość gęstej masy – nie dopuścić do zagotowania lukru. Po upieczeniu polać polewą.

Makowiec z orzechami

Składniki:

– 500 g maku,
– 450 g cukru,
– 8 jajek,
– 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
– 6 dużych jabłek,
– 9 łyżek kaszy manny,
– 150 g rodzynek,
– 50 g migdałów,
– 150 g siekanych orzechów + kilka do ozdoby.

Przygotowanie:

Migdały i mak sparzyć razem w gorącej wodzie, następnie zmielić. Jabłka obrać, zetrzeć na tarce, dodać do migdałów i maku. Jajka ubić z cukrem i dodać do masy makowej. Wsypać pozostałe składniki i dokładnie wymieszać. Wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec ok. 60 min. w temperaturze 180oC.

Makowe bliźniaki

Składniki:

Masa makowa:
– 500 g maku zmielonego na sucho,
– 100 g orzechów włoskich, posiekanych,
– 100 g migdałów, posiekanych lub w płatkach wg uznania,
– 100 g orzechów laskowych, można dodać jeszcze inne orzechy np. pecan,
– 100 g skórki pomarańczowej (lub konfitur pomarańczowych),
– 100 g rodzynek,
– olejek migdałowy i olejek waniliowy,
– 2 budynie waniliowe (w proszku, bez cukru),
– 200 g cukru pudru,
– 2 jajka – rozdzielić,
– 50 g masła,
– 3 łyżki stołowe miodu,
– 800 ml mleka,
– szczypta soli.
Ciasto:
– 600 g mąki,
– 2 duże lub 3 mniejsze jajka,
– 150 ml mleka,
– 40 g świeżych drożdży,
– 80 g cukru,
– 180 g masła,
– otarta skórka z cytryny,
– 50 g migdałów w płatkach,
– szczypta soli.
Dodatkowo:
– 100 g masła, cukier puder do posypania lub lukier.

Przygotowanie:

Mak zmielić na sucho. Jeśli nie mamy innej możliwości to zaparzamy mak i mielimy go na mokro, a następnie dajemy o 100 ml mleka mniej. Zmielony mak włożyć do garnka. Zalać mlekiem, ok. 700 ml i podgrzewać powoli mieszając. W międzyczasie rozpuścić obydwa budynie w reszcie mleka. Mak podgrzewany wciągnie prawie całe mleko, zrobi się gęsty jak grysik. Dodać rozpuszczony budyń i podgrzewać dalej, aż mak zacznie oddychać. Dwa żółtka ubić mikserem z całym cukrem i dodać masło – ubić całość na kremowo, dodać masę do gorącego maku i dobrze wymieszać. Dodać miód, olejek migdałowy, wszystkie orzechy i migdały, skórki pomarańczowe, rodzynki. Dobrze wymieszać, przestudzić. Po przestudzeniu wmieszać białka ubite uprzednio na sztywną pianę z odrobiną cukru. Ze wszystkich składników zrobić ciasto drożdżowe. Drożdże wymieszać z odrobiną mleka i mąki oraz łyżeczki cukru. Odstawić do wyrośnięcia. Mąkę przesiać, dołożyć wszystkie składniki, tzn. jajka, letnie mleko, cukier, migdały itd. Drożdże podrośnięte wlać do mąki i mikserem wyrobić ciasto na jednolitą masę. Pod koniec mieszania dodać roztopione, letnie masło. Odstawić do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu (ok.1,5 godz.) kładziemy na papierze do pieczenia i rozwałkowywujemy na cienki placek. Nałożyć masę makową i zwinąć – najpierw jedną, potem drugą stronę. Otrzymujemy makowiec zawinięty jak lornetka czy okulary. Piekarnik nagrzać do 175°C, piec 40-45 minut. Po upieczeniu, roztopić masło i posmarować nim gorące makowce (tak długo aż wsmarujemy cale masło). Następnie mocno posypujemy je cukrem pudrem. Ewentualnie zamiast cukru robimy lukier.

Strucla makowa

Składniki na 2 szt.:

Ciasto drożdżowe:
– 300 g maki pszennej,
– 120 ml mleka (2%),
– 3 żółtka,
– 1 jajko,
– 30 g świeżych drożdży,
– 60 g cukru,
– 10 g naturalnego cukru waniliowego,
– 100 g sklarowanego masła (można użyć rozpuszczonej i ostudzonej margaryny),
– szczypta soli,
– 1 łyżka koniaku.
Masa makowa:
– 2 ½ szklanki niebieskiego maku (325 g),
– ¾ szklanki cukru pudru (150 g),
– 80 g posiekanych dużych rodzynek,
– 40 g skórki pomarańczowej,
– 40 g posiekanych orzechów włoskich,
– 2 łyżeczki cukru waniliowego,
– 1 łyżka rumu lub kilka kropli olejku rumowego,
– 2 łyżki miodu,
– 1 łyżka sklarowanego masła lub rozpuszczonej margaryny,
– 3 białka.
Dodatkowo:
– lukier, mak, skórka do dekoracji, cukierki ozdobne itp.

Przygotowanie:

Cisto: Mąkę przesiać, mleko ogrzać. Drożdże rozpuścić w mleku, dodając 1 łyżkę cukru. Masło napowietrzyć z pozostałym cukrem i cukrem waniliowym. Stopniowo dodawać po jednym żółtku, całe jajko, szczyptę soli, nie przerywając miksowania. Dodać rozpuszczone w mleku drożdże i powoli wymieszać. Dodać przesianą mąkę i dokładnie wyrobić ciasto. Pozostawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Ciasto musi podwoić swoją objętość. Ciasto można wyrobić w automacie do wypieku chleba. W tym celu wystarczy do mleka wbić żółtka, jajko, dodać cukier i cukier waniliowy lekko ubijając widelcem. Dodać sklarowane masło, alkohol i wymieszać. Mąkę przesiać. Masę przelać do naczynia do wyrabiania ciasta i przysypać połową ilości mąki. Lekko posolić. Wsypać pozostałą mąkę i dodać na wierzch pokruszone drożdże. Nastawić program do wyrabiania ciasta rosnącego bez pieczenia. Masa: Mak zalać wrzątkiem w ilości odpowiadającej wadze maku i odstawiamy do wystygnięcia. Najlepiej byłoby na 12 godzin, ale godzina też wystarczy. Odcedzić. Mak zemleć trzy razy lub utrzeć w malakserze. Dodać miód, masło, cukry i dokładnie wymieszać. Dodać bakalie i rum. Wymieszać. Białko lekko ubić i delikatnie wmieszać do masy. Wyrośnięte ciasto wyrabiać, podsypując lekko mąką, aby się nie kleiło podczas wałkowania. Podzielić na dwa i wałkujemy na prostokątne placki. Posmarować grubo nadzieniem, zostawiając na brzegach 3 cm wolne pasy. Zwinąć w roladę, zlepiając boki i zakładając  je  pod spód ciasta. Pergamin posmarować od wewnątrz olejem i zawinąć w tubę, pozostawiając niewielką przestrzeń dla wzrostu ciasta (ok.0, 5 cm) Zawinąć pod spód boki i układać na blasze do pieczenia. Rozgrzać piekarnik do 190oC i wstawić ciasto na 40 min. Pergamin zapobiegnie pękaniu ciasta. Ciasto smarujemy lukrem sporządzonym z cukru pudru i gorącej wody (można dać gorący sok z pomarańczy) i posypujemy makiem i skórką z pomarańczy, lub ozdabiamy dowolnie.

Deser makowy:

Składniki:

– 1 szklanka śmietany kremówki 30%,
– 2 żółtka,
– 4 łyżki cukru pudru,
– 1 cukier waniliowy,
– 1 szklanka gotowej, kupnej masy makowej (taka już obgotowana, zmielona i z bakaliami),
– 2 płaskie łyżeczki żelatyny,
– skórka pomarańczowa,
– rodzynki,
– gorzka czekolada,
– wiórki migdałowe,
– i inne dodatki.

Przygotowanie:

Żółtka + cukier puder = kogel-mogel. Śmietanę z cukrem waniliowym ubić mikserem. Dodać do żółtek. Żelatynę rozpuścić w kilku łyżkach wrzątku – jak najmniej. Dodać do powyższego. Wrzucić masę makową, wymieszać i rozłożyć do pucharków. Ozdobić według własnego uznania, np. posypujemy bardzo obficie bakaliami i utartą czekoladą i przybieramy rurkami lub miniaturowymi, kruchymi ciasteczkami.

Krem makowy z sosem śliwkowym

Składniki:

– 100 g maku,
– 250 ml wina,
– 3 łyżki żelatyny,
– 150 g białej czekolady,
– 1 jajko,
– 1 żółtko,
– 1 łyżka cukru pudru,
– 250 ml kremówki.
Sos:
– 250 g suszonych całych śliwek,
– 500 ml czerwonego wina,
– 1/2 cytryny,
– 1/2 pomarańczy,
– 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
– laska wanilii,
– kawałek cynamonu,
– cukier do smaku.

Przygotowanie:

Mak sparzyć, zmielić dwa razy. Zagotować z 1/3 wina, ostudzić. Żelatynę rozpuścić. Czekoladę posiekać i rozpuścić. Jajko i żółtko ubić na parze z cukrem. Ubijając dodawać żelatynę. Mieszając małymi porcjami dodawać mak. Naczynie zdjąć znad pary, mieszając dodawać czekoladę. Kremówkę ubić i delikatnie wymieszać z masą. Chłodzić przez noc w lodówce. Sos: Pomarańcze pokroić na plastry. Cytrynę obrać i pokroić na plastry. Wino zagotować z owocami, laską i cynamonem. Wyjąć owoce i przyprawy, posłodzić. Mąkę ziemniaczaną rozpuścić w 1/3 szklanki wody, szybko mieszając dodać do wina. Dodać śliwki. Postawić naczynie na małym ogniu i podgrzewać do zgęstnienia.
Schłodzić przez noc w lodówce. Podawać razem.

Tort makowy z bitą śmietaną

Składniki:


– 10 jajek,
– 2 szklanki cukru kryształu,
– 0,5 kg maku sparzonego i zmielonego,
– 4 łyżki kaszy manny,
– 2 łyżki bułki tartej,
– 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
– 0,5 l śmietany kremówki 30%,
– 1 puszka brzoskwiń (opcjonalnie).

Przygotowanie:

Żółtka utrzeć z cukrem, dodać zmielony mak, kaszę i bułkę tartą, proszek i ubitą pianę z białek (jak zawsze delikatnie wmieszać łyżką). Piec 45 min w 200 C. Biszkopt przekroić nałożyć bitą śmietaną, poukładać pokrojone brzoskwinie i następny krążek. Wierzch udekorować. Pyszny, wilgotny, samemu można zjeść od razu przynajmniej połowę i chyba najważniejsze, prosty w wykonaniu.

Herbatniczki miodowo-makowe

Składniki:

– 500 g mąki pszennej,
– 200 g maku,
– 100 g lejącego miodu,
– 100 g miękkiego masła ( można rozpuścić),
– 100 g cukru,
– 4 duże żółtka,
– szczypta soli.

Przygotowanie:


Ze wszystkich składników zagniatamy gładkie i lśniące ciasto. Wałkujemy na posypanej mąką stolnicy i wycinamy średniej wielkości ciasteczka, układając je na wysmarowanej masłem blasze. Piec na pergaminie lub macie silikonowej. Lekko ponakłuwać widelcem i piec w nagrzanym piekarniku do 175-180 stopni C, na lekko złoty kolor (ok. 15 min. na drugim poziomie). Wyjąć, zostawić chwilę na blasze i delikatnie przełożyć na kratkę w celu ostudzenia. Udekorować lukrem i makiem.

Makowo-maślane ciasteczka

Składniki:

– 120-130 g mąki,
– 50 g cukru pudru,
– 30 g maku niemielonego, świeżego,
– 70 g masła,
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
– 1 żółtko,
– 2 łyżki mleka 2%.

Przygotowanie:

Zagnieć przesianą mąkę z masłem, proszkiem do pieczenia, przesianym cukrem pudrem, żółtkiem, mlekiem i makiem. Rozwałkować do grubości 2 mm i wycinać ciasteczka foremkami. Piec na blasze wyłożonej papierem pergaminowym, około 6 min., w piekarniku nagrzanym do 160C. Udekorować wg uznania bakaliami, lukrem lub galaretką.

Kruche makowe ciasteczka

Składniki:


– 3 sztuki jajek,
– 1/2 szklanki oleju,
– 2-4 łyżki cukru,
– 1 szklanka mąki,
– 1/4 łyżeczki soli,
– 4 łyżki maku.

Przygotowanie:

Jajka ubić do białości, ubijając wlać olej, dodać cukier, mąkę, sól, ubić na jednolite ciasto. Wymieszać z makiem. Ciasto kłaść łyżeczką w odstępach 8 cm na blaszce wysmarowanej masłem. Wstawić do nagrzanego piekarnika (170 stopni), piec na złoty kolor około 15 min. Proporcje na około 36 szt.
Zebrała: Marta

Zobacz również:

 




loading...

Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Jeden komentarz do Makowe świąteczne wypieki i desery

  1. avatar cocochanelle pisze:

    Nie wyobrażam sobie Świąt bez makowca i wyrobów z makiem;)

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Baza pod lakier- czy jej używacie?
Na zniszczone paznokcie to mogę polecić mnóstwo odżywek czy olejków na skórki...
Plamki na paznokciach
Wydaje mi się, że najlepiej rozejrzeć się wśród odżywek, ceny są bardzo niskie,...
wzmocnienie paznokci
Mi najbardziej pasują kosmetyki do paznokci w sam raz na moją kieszeń, a jakość...
Rozdwajająca się płytka
Pozostaję wierna odżywkom , moja szybko wzmacnia paznokcie, nie podrażnia i ma naturalny mleczny...