Makaron z sosem orzechowym
Artykuł zewnętrzny
Danie jest szybkie i bardzo proste w wykonaniu, polecam każdemu.
Składniki:
- 100 g orzechów włoskich łuskanych
- 2 ząbki czosnku
- 2-3 łyżki tartego parmezanu
- 1/3 szklanki oliwy z oliwek
- 1/2 szklanki śmietany kremówki
- sól
- pieprz
- natka pietruszki
- 400 g makaronu gniazdka -ja użyłam makaronu czanieckiego-Gniazdko 1
Makaron ugotować w osolonej wodzie z dodatkiem 2 łyżek oleju rzepakowego al’dente.
Orzechy utrzeć z czosnkiem i parmezanem w blenderze, dodać oliwę i śmietankę.
Dobrze wymieszać.
Sos orzechowy połączyć z gorącym makaronem.
Gdyby zdarzyło się że sos jest za gęsty to rozcieńczyć go wodą z gotowania makaronu.
Posypać świeżo zmielonym pieprzem, oraz siekaną natką pietruszki.
Smacznego.