Makaron z sosem orzechowym

4 czerwca 2012, dodał: doowa
Artykuł zewnętrzny

Danie jest szybkie i bardzo proste w wykonaniu, polecam każdemu.

Składniki:

  • 100 g orzechów włoskich łuskanych
  • 2 ząbki czosnku
  • 2-3 łyżki tartego parmezanu
  • 1/3 szklanki oliwy z oliwek
  • 1/2 szklanki śmietany kremówki
  • sól
  • pieprz
  • natka pietruszki
  • 400 g makaronu gniazdka -ja użyłam makaronu czanieckiego-Gniazdko 1

Makaron ugotować w osolonej wodzie z dodatkiem 2 łyżek oleju rzepakowego al’dente.

Orzechy utrzeć z czosnkiem i parmezanem w blenderze, dodać oliwę i śmietankę.
Dobrze wymieszać.
Sos orzechowy połączyć z gorącym makaronem.
Gdyby zdarzyło się że sos jest za gęsty to rozcieńczyć go wodą z gotowania makaronu.
Posypać świeżo zmielonym pieprzem, oraz siekaną natką pietruszki.

Smacznego.


file1338648208



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz