Makaron ryżowy – przepisy na smaczne dania

14 kwietnia 2020, dodał: Małgorzata Kopeć
Artykuł zewnętrzny

Makaron ryżowy nie zawiera glutenu, ani cholesterolu, ponieważ powstaje z mąki ryżowej. Do jego produkcji wykorzystuje się zarówno ryż biały, jak i brązowy. Dodatkowo dodaje się jedynie wodę. Poznasz go poprzez charakterystyczne cienkie niteczki oraz barwie półprzezroczystej  i delikatnym białym zabarwieniu. Makaron ryżowy, to produkt dobrze znany w kuchni chińskiej oraz wietnamskiej. Zobacz ciekawe przepisy oraz poznaj najważniejsze informacje o makaronie ryżowym.

 

Co nieco o makaronie ryżowym

Najważniejsza rzecz, która trzeba wiedzieć o makaronie ryżowym jest fakt, że makaron nie wymaga gotowania. Wystarczy, że zalejesz go wrzątkiem, przykryjesz i odcedzisz po kilku minutach.

Zaletą makaronu ryżowego jest jego delikatny smak oraz zdolność wchłaniania zapachów. Posiada magnez, potas oraz żelazo.  Makaron idealnie komponuje się z grzybami, warzywami, rybami oraz aromatycznymi sosami.

Makaron jest lekkostrawny szczególnie w połączeniu z tuńczykiem, krewetkami i kurczakiem. 

Możesz spotkać również makaron o kolorze:

  • czarnym, który jest barwiony barwnikami pozyskiwanymi z mątwy lub kałamarnicy
  • zielonym,czyli barwiony szpinakiem
  • czerwonym, barwiony marchwią i pomidorami
  • fioletowym, który jest barwiony pomidorami i burakami
  • pomarańczowym, gdzie kolor utrzymuje się za pomocą kabaczków i dyni

makaron ryzowy

Z tofu i warzywami

Co kupić?

  • 2 łyżki sosu sojowego
  • olej rzepakowy
  • 2 szczypty kuminu rzymskiego
  • papryka wędzona ostra
  • 2 szczypty curry
  • 2 szczypty pieprzu cytrynowego
  • imbir świeży (4 cm)
  • 1/2 łyżeczki miodu
  • sól, pieprz kolorowy (świeżo mielony)
  • papryka biała
  • 2 małe cebule (albo 1 duża)
  • 10 pieczarek małych
  • cukinia
  • 8 fasolek szparagowych
  • 1/4 czerwonej papryki

Przygotowanie

Sos sojowy wymieszaj z łyżką oleju, kuminem, curry, pieprzem cytrynowym, miodem, 2 szczyptami papryki wędzonej oraz utartym 1 centymetrem imbiru. Tofu pokrój na kostkę wielkości około 1 centymetra, zanurz w przygotowanym sosie i odstaw do lodówki na około 40 minut.
Po upływie tego czasu smaż tofu na odrobinie oleju (sos w którym moczyło się tofu pozostawić). Gdy tofu się zarumieni przełóż je na talerzyk, a na patelni duś, pod przykryciem pokrojoną na grube plastry białą paprykę, cebulę, imbir oraz ćwiartki pieczarek. Dopraw do smaku solą, pieprzem i papryką wędzoną.
Z umytej cukinii obieraczką do warzyw zetnij wzdłuż kilka plastrów i odłożyć, a pozostałą część pokrój na dowolną grubości kostkę i dołożyć do warzyw na patelni. Gdy warzywa będą już miękkawe dodaj odłożony sos z tofu i chwilę jeszcze gotuj bez przykrycia.
W międzyczasie fasolę szparagową umyj i pozbawioną końcówek przekrój na pół i gotuj na parze przez 10 minut. Po tym czasie dodaj na 3 minuty odłożone plasterki cukinii oraz drobno pokrojone plastry czerwonej papryki (lekko oprószyć solą). Podawaj z makaronem ryżowym.

makaron ryżowy

Makaron cytrynowo – koperkowy

Co kupić?

  • 1/2 opakowania makaronu ryżowego Tagliatelle
  • litr bulionu
  • 2 łyżki masła
  • 1/2 pęczka pokrojonego koperku
  • sok z 1/2 limetki ( lub 1/3 cytryny )
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1,5 litra wody

Przygotowanie:

Zagotować wodę z kurkumą i bulionem. Wrzucić makaron i trzymać na małym gazie 5 minut. Odcedzić. Dodać masło, koper, sok z limetki lub cytryny. Wymieszać aż makaron wchłonie smaki i pokryje się masłem.

makaron ryzowy

Z pieczarkami

Co kupić?

  • ½ opakowanie makaronu ryżowego Tagliatelle ( wstążki )
  • 15 dag pieczarek
  • 1 duża cebula
  • litr bulionu
  • ½ łyżeczki kurkumy
  • 2 łyżki oleju ( użyłam z pestek winogron )
  • 2 łyżki masła
  • pieprz mielony
  • sól
  • 2 łyżki pokrojonej natki pietruszki

Przygotowanie:

Zagotować 1,5 litra wody z bulionem i kurkumą. Wrzucić makaron i zostawić pod przykryciem na 10 minut. Pieczarki oczyścić i podsmażyć na rumiano na oleju. Cebulę obrać i pokroić w piórka. Dołożyć do pieczarek gdy będą już podrumienione. Smażyć aż cebula i pieczarki będą rumiane. Dołożyć masło. Odsączyć makaron i dołożyć na patelnię z pieczarkami. Wymieszać i chwilę ogrzewać. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

Podawać do mięs, ryby lub jako samodzielne danie.

makaron ryzowy

Zupa z krewetkami

Co kupić?

  • 50 g makaronu ryżowego wstążki
  • 200 g krewetek
  • 100 g pieczarek
  • 100 g tofu (opcjonalnie)
  • 1 łyżka oleju kokosowego lub innego roślinnego
  • 1 łyżka czerwonej pasty curry
  • 500 ml bulionu roślinnego
  • 250 ml mleka kokosowego (z puszki)
  • świeża kolendra
  • opcjonalnie – 1 łyżka sosu rybnego
  • 2 łyżki szczypiorku

Pasta curry

  • 2 łyżki drobno posiekanej cebuli
  • 1 starty czosnek
  • 1/2 papryczki chili
  • 1/2 łyżeczki startej skórki z limonki
  • 2 łyżeczki startego imbiru
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
  • 1 łyżeczka pasty krewetkowej

Przygotowanie:

Makaron ryżowy przygotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Następnie odcedź i przepłucz. Krewetki należy oczyścić z pancerzy oraz jelit, oderwać ogonki, a następnie pokroić na kawałki. Pieczarki umyj i pokrój, a tofu pokrój w kosteczkę. Teraz zmieszaj wszystkie składniki na domową pastę curry. Teraz w garnku podsmaż pastę i ciągle mieszaj przez ok 2 minuty. Dodaj podczas gotowania 2 – 3 łyżki mleka kokosowego, aby pasta się nie przypaliła. Następnie dodaj gorący bulion i gotuj 3 minuty, po czym dodaj mleko kokosowe i gotuj kolejne 3 minuty. Dorzuć pokrojone pieczarki oraz tofu i gotuj przez 1 minutę. Następnie dodajemy krewetki i makaron. Podgotuj przez pół minuty i od razu podawaj. Zupę możesz posypać kolendrą i szczypiorkiem.

makaron ryzowy

Sałatka z truskawkami i krewetkami

Co kupić?

  • 1 opakowanie (100 g) makaronu chińskiego
  • 12 ugotowanych lub usmażonych krewetek
  • 200 g truskawek
  • 4 łyżki posiekanych solonych pistacji
  • 1/3 szklanki świeżych listków mięty
Winegret:
  • sok z 2 limonek lub 1 limonki i połowy dużej cytryny
  • 2 pełne łyżki miodu
  • 1 łyżka tartego świeżego imbiru

Przygotowanie:

Składniki na winegret wymieszaj ze sobą, a makaron ugotuj zgodnie z instrukcją. Po ugotowaniu odcedź i potnij nożyczkami na ok 7 cm kawałeczki.  Włóż wszystko do salaterki, dodaj krewetki i pistacje. Delikatnie należy sałatkę pomieszać z truskawkami, miętą oraz winegretem.

makaron ryzowy

Z groszkiem

Co kupić?

  • 1/2 paczki makaronu ryżowego Tagliatelle ( wstążki )
  • 1 puszka groszku konserwowego
  • 2 łyżki masła
  • sól
  • pieprz mielony
  • 1/2 litra bulionu
  • sok z cytryny
  • cukier do smaku

Przygotowanie:

Makaron przygotuj zgodnie z instrukcją. Następnie rozgrzej masło w garnku i wrzuć odsączony z zalewy groszek. Do garnka dodaj bulion. Zmiksuj całość na kremowe puree. Dopraw mielonym pieprzem, sokiem z cytryny i cukrem. Następnie wrzuć makaron i ogrzewaj mieszając aż groszkowe puree oblepi makaron. Podawaj posypany pozostałym groszkiem i dla kontrastu kolorystycznego kawałkiem pokrojonej w drobną kosteczkę ugotowanej marchewki.

makaron ryzowy

Z botwinką i sezamem

Co kupić?

  • 100 g makaronu ryżowego wstążki
  • 1 pęczek botwinki (młodej z małymi buraczkami)
  • 2 łyżki oleju roślinnego (np. kokosowego)
  • 1 łyżka startego świeżego imbiru
  • 1 ząbek czosnku
  • 4 łyżki sezamu
  • 100 g tofu
  • 2 młode cebule ze szczypiorem (dymki)
  • 5 łyżek sosu sojowego
  • 1 łyżka syropu klonowego lub 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżki oleju sezamowego
  • 1 łyżeczka ostrego sosu sriracha (lub posiekana papryczka chili)
  • garść świeżej mięty

Przygotowanie:

makaron ugotuj według instrukcji, odcedź i przelej zimną wodą.  Botwinkę należy umyć, odciąć buraczki, obrać je, a następnie pokroić na cienkie plasterki. Liście wraz z łodyżkami posiekaj. Smaż  na oleju przez 4 minuty imbir, posiekany czosnek, sezam i plasterki buraczków. Dorzuć pokrojone w kostkę tofu i dymkę w plasterkach. Smaż dalej przez 3 minuty, po czym dodaj liście botwinki oraz makaron. Wlej sos sojowy, syrop klonowy, olej sezamowy, ostry sos oraz posiekane chili. Całość wymieszaj i smaż przez chwilkę. Na koniec dorzuć posiekaną miętę.

makaron ryzowy

 

 

zobacz również:

Dania z makaronem – różne przepisy i pomysły

Zapiekanki warzywne, ziemniaczane i makaronowe – różne przepisy

Sałatki z makaronem – różne przepisy

Makaron na różne sposoby – przepisy

 

 

 

 

 



FORUM - bieżące dyskusje

Na Jesienne smutki jakie zapachy?
Cytrusowy uwielbiam i dlatego używam olejku perfumującego do ciała.
Ponadczasowe zapachy
A ja polecam wypróbowac pięknie pachnacy olejek perfumujący do ciała. Cudnie pachnie egzotycznie cytrusami,...
Czy ładny i trwały zapach musi być …
Moim zdaniem nie musi byc drogi. Lubię jak pachnie cytrusami.
Delikatna skóra
Polecam Balsam kokosowy z mango, doskonały do delikatnej skóry. Świetnie nawilża...