Makaron ryżowy – przepisy na smaczne dania
Makaron ryżowy nie zawiera glutenu, ani cholesterolu, ponieważ powstaje z mąki ryżowej. Do jego produkcji wykorzystuje się zarówno ryż biały, jak i brązowy. Dodatkowo dodaje się jedynie wodę. Poznasz go poprzez charakterystyczne cienkie niteczki oraz barwie półprzezroczystej i delikatnym białym zabarwieniu. Makaron ryżowy, to produkt dobrze znany w kuchni chińskiej oraz wietnamskiej. Zobacz ciekawe przepisy oraz poznaj najważniejsze informacje o makaronie ryżowym.
Co nieco o makaronie ryżowym
Najważniejsza rzecz, która trzeba wiedzieć o makaronie ryżowym jest fakt, że makaron nie wymaga gotowania. Wystarczy, że zalejesz go wrzątkiem, przykryjesz i odcedzisz po kilku minutach.
Zaletą makaronu ryżowego jest jego delikatny smak oraz zdolność wchłaniania zapachów. Posiada magnez, potas oraz żelazo. Makaron idealnie komponuje się z grzybami, warzywami, rybami oraz aromatycznymi sosami.
Makaron jest lekkostrawny szczególnie w połączeniu z tuńczykiem, krewetkami i kurczakiem.
Możesz spotkać również makaron o kolorze:
- czarnym, który jest barwiony barwnikami pozyskiwanymi z mątwy lub kałamarnicy
- zielonym,czyli barwiony szpinakiem
- czerwonym, barwiony marchwią i pomidorami
- fioletowym, który jest barwiony pomidorami i burakami
- pomarańczowym, gdzie kolor utrzymuje się za pomocą kabaczków i dyni
Z tofu i warzywami
Co kupić?
- 2 łyżki sosu sojowego
- olej rzepakowy
- 2 szczypty kuminu rzymskiego
- papryka wędzona ostra
- 2 szczypty curry
- 2 szczypty pieprzu cytrynowego
- imbir świeży (4 cm)
- 1/2 łyżeczki miodu
- sól, pieprz kolorowy (świeżo mielony)
- papryka biała
- 2 małe cebule (albo 1 duża)
- 10 pieczarek małych
- cukinia
- 8 fasolek szparagowych
- 1/4 czerwonej papryki
Przygotowanie
Sos sojowy wymieszaj z łyżką oleju, kuminem, curry, pieprzem cytrynowym, miodem, 2 szczyptami papryki wędzonej oraz utartym 1 centymetrem imbiru. Tofu pokrój na kostkę wielkości około 1 centymetra, zanurz w przygotowanym sosie i odstaw do lodówki na około 40 minut.
Po upływie tego czasu smaż tofu na odrobinie oleju (sos w którym moczyło się tofu pozostawić). Gdy tofu się zarumieni przełóż je na talerzyk, a na patelni duś, pod przykryciem pokrojoną na grube plastry białą paprykę, cebulę, imbir oraz ćwiartki pieczarek. Dopraw do smaku solą, pieprzem i papryką wędzoną.
Z umytej cukinii obieraczką do warzyw zetnij wzdłuż kilka plastrów i odłożyć, a pozostałą część pokrój na dowolną grubości kostkę i dołożyć do warzyw na patelni. Gdy warzywa będą już miękkawe dodaj odłożony sos z tofu i chwilę jeszcze gotuj bez przykrycia.
W międzyczasie fasolę szparagową umyj i pozbawioną końcówek przekrój na pół i gotuj na parze przez 10 minut. Po tym czasie dodaj na 3 minuty odłożone plasterki cukinii oraz drobno pokrojone plastry czerwonej papryki (lekko oprószyć solą). Podawaj z makaronem ryżowym.
Makaron cytrynowo – koperkowy
Co kupić?
- 1/2 opakowania makaronu ryżowego Tagliatelle
- litr bulionu
- 2 łyżki masła
- 1/2 pęczka pokrojonego koperku
- sok z 1/2 limetki ( lub 1/3 cytryny )
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1,5 litra wody
Przygotowanie:
Zagotować wodę z kurkumą i bulionem. Wrzucić makaron i trzymać na małym gazie 5 minut. Odcedzić. Dodać masło, koper, sok z limetki lub cytryny. Wymieszać aż makaron wchłonie smaki i pokryje się masłem.
Z pieczarkami
Co kupić?
- ½ opakowanie makaronu ryżowego Tagliatelle ( wstążki )
- 15 dag pieczarek
- 1 duża cebula
- litr bulionu
- ½ łyżeczki kurkumy
- 2 łyżki oleju ( użyłam z pestek winogron )
- 2 łyżki masła
- pieprz mielony
- sól
- 2 łyżki pokrojonej natki pietruszki
Przygotowanie:
Zagotować 1,5 litra wody z bulionem i kurkumą. Wrzucić makaron i zostawić pod przykryciem na 10 minut. Pieczarki oczyścić i podsmażyć na rumiano na oleju. Cebulę obrać i pokroić w piórka. Dołożyć do pieczarek gdy będą już podrumienione. Smażyć aż cebula i pieczarki będą rumiane. Dołożyć masło. Odsączyć makaron i dołożyć na patelnię z pieczarkami. Wymieszać i chwilę ogrzewać. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Podawać do mięs, ryby lub jako samodzielne danie.
Zupa z krewetkami
Co kupić?
- 50 g makaronu ryżowego wstążki
- 200 g krewetek
- 100 g pieczarek
- 100 g tofu (opcjonalnie)
- 1 łyżka oleju kokosowego lub innego roślinnego
- 1 łyżka czerwonej pasty curry
- 500 ml bulionu roślinnego
- 250 ml mleka kokosowego (z puszki)
- świeża kolendra
- opcjonalnie – 1 łyżka sosu rybnego
- 2 łyżki szczypiorku
Pasta curry
- 2 łyżki drobno posiekanej cebuli
- 1 starty czosnek
- 1/2 papryczki chili
- 1/2 łyżeczki startej skórki z limonki
- 2 łyżeczki startego imbiru
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
- 1 łyżeczka pasty krewetkowej
Przygotowanie:
Makaron ryżowy przygotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Następnie odcedź i przepłucz. Krewetki należy oczyścić z pancerzy oraz jelit, oderwać ogonki, a następnie pokroić na kawałki. Pieczarki umyj i pokrój, a tofu pokrój w kosteczkę. Teraz zmieszaj wszystkie składniki na domową pastę curry. Teraz w garnku podsmaż pastę i ciągle mieszaj przez ok 2 minuty. Dodaj podczas gotowania 2 – 3 łyżki mleka kokosowego, aby pasta się nie przypaliła. Następnie dodaj gorący bulion i gotuj 3 minuty, po czym dodaj mleko kokosowe i gotuj kolejne 3 minuty. Dorzuć pokrojone pieczarki oraz tofu i gotuj przez 1 minutę. Następnie dodajemy krewetki i makaron. Podgotuj przez pół minuty i od razu podawaj. Zupę możesz posypać kolendrą i szczypiorkiem.
Sałatka z truskawkami i krewetkami
Co kupić?
- 1 opakowanie (100 g) makaronu chińskiego
- 12 ugotowanych lub usmażonych krewetek
- 200 g truskawek
- 4 łyżki posiekanych solonych pistacji
- 1/3 szklanki świeżych listków mięty
- sok z 2 limonek lub 1 limonki i połowy dużej cytryny
- 2 pełne łyżki miodu
- 1 łyżka tartego świeżego imbiru
Przygotowanie:
Składniki na winegret wymieszaj ze sobą, a makaron ugotuj zgodnie z instrukcją. Po ugotowaniu odcedź i potnij nożyczkami na ok 7 cm kawałeczki. Włóż wszystko do salaterki, dodaj krewetki i pistacje. Delikatnie należy sałatkę pomieszać z truskawkami, miętą oraz winegretem.
Z groszkiem
Co kupić?
- 1/2 paczki makaronu ryżowego Tagliatelle ( wstążki )
- 1 puszka groszku konserwowego
- 2 łyżki masła
- sól
- pieprz mielony
- 1/2 litra bulionu
- sok z cytryny
- cukier do smaku
Przygotowanie:
Makaron przygotuj zgodnie z instrukcją. Następnie rozgrzej masło w garnku i wrzuć odsączony z zalewy groszek. Do garnka dodaj bulion. Zmiksuj całość na kremowe puree. Dopraw mielonym pieprzem, sokiem z cytryny i cukrem. Następnie wrzuć makaron i ogrzewaj mieszając aż groszkowe puree oblepi makaron. Podawaj posypany pozostałym groszkiem i dla kontrastu kolorystycznego kawałkiem pokrojonej w drobną kosteczkę ugotowanej marchewki.
Z botwinką i sezamem
Co kupić?
- 100 g makaronu ryżowego wstążki
- 1 pęczek botwinki (młodej z małymi buraczkami)
- 2 łyżki oleju roślinnego (np. kokosowego)
- 1 łyżka startego świeżego imbiru
- 1 ząbek czosnku
- 4 łyżki sezamu
- 100 g tofu
- 2 młode cebule ze szczypiorem (dymki)
- 5 łyżek sosu sojowego
- 1 łyżka syropu klonowego lub 1 łyżeczka cukru
- 2 łyżki oleju sezamowego
- 1 łyżeczka ostrego sosu sriracha (lub posiekana papryczka chili)
- garść świeżej mięty
Przygotowanie:
makaron ugotuj według instrukcji, odcedź i przelej zimną wodą. Botwinkę należy umyć, odciąć buraczki, obrać je, a następnie pokroić na cienkie plasterki. Liście wraz z łodyżkami posiekaj. Smaż na oleju przez 4 minuty imbir, posiekany czosnek, sezam i plasterki buraczków. Dorzuć pokrojone w kostkę tofu i dymkę w plasterkach. Smaż dalej przez 3 minuty, po czym dodaj liście botwinki oraz makaron. Wlej sos sojowy, syrop klonowy, olej sezamowy, ostry sos oraz posiekane chili. Całość wymieszaj i smaż przez chwilkę. Na koniec dorzuć posiekaną miętę.
zobacz również:
Dania z makaronem – różne przepisy i pomysły
Zapiekanki warzywne, ziemniaczane i makaronowe – różne przepisy
Sałatki z makaronem – różne przepisy
Makaron na różne sposoby – przepisy