Sałatki z makaronem – różne przepisy

4 kwietnia 2017, dodał: Małgorzata Kopeć
Artykuł zewnętrzny

Nie wiem jak Wy, ale ja uwielbiam sałatki, szczególnie te z makaronem. Dosłownie w każdej postaci są pyszne. Najlepsze w nich jest to, że można modyfikować przepisy do woli. Wystarczy zmienić jeden składnik, czy przyprawę, a smakują zupełnie inaczej. W dodatku są łatwe do przechowywania, czy zabrania w pojemnik do pracy. Są banalnie proste w wykonaniu, wystarczy ugotować makaron i dodać wszystko, co lubimy. 

Makaron tradycyjny można zastąpić razowym lub orkiszowym jeśli jesteś na diecie. Do sałatek stosuj różnego rodzaju makarony w różnych kształtach: kokardki, ravioli, muszle, ryżowy, wstążki, świderki itp. Jeżeli jednak do Waszej kuchni wdarła się rutyna, mam dla Was kilka ciekawych pomysłów.

Z tuńczykiem i suszonymi pomidorami

 

Co kupić?

Makaron – 200 gram

Suszone pomidory w słoiku – 1 słoik

Tuńczyk w puszcze – 2 puszki

puszka groszku

Pestki słonecznika – 1 opakowanie

 

Przygotowanie: 

Do ugotowanego makaronu dodajemy pokrojone pomidory, groszek oraz tuńczyk. Całość mieszamy, posypujemy słonecznikiem i gotowe !

To danie jest proste i szybkie, a zarazem smaczne. Z pewnością sprawdzi się, gdy odwiedzą nas niezapowiedziani goście, czy chociażby na domówce.

 

Z mascarpone i czekoladą

 

Co kupić?

Makaron – 400 gr

serek mascarpone – 100 gr

Czarne porzeczki  – 400 gr

Cukier – 150 gr

Cukier puder – 100 gr

Śmietanka 36% – 200 ml

Gorzka czekolada – 30 gr

Mięta – 0,3 szklanki

 

Przygotowanie:

Makaron gotujemy jak zwykle. Do rondelka wsypujemy cukier ok. 150 gram i porzeczki. Gotujemy do uzyskania gęstego sosu.

Następnie ubijamy mikserem mascarpone 100 gram z cukrem pudrem 100 gram, żeby uzyskać gęsty krem.

Makaron polewamy sosem, na to kładziemy łyżkę kremu i posypujemy tartą czekoladą oraz dekorujemy miętą.

 

Z paluszkami krabowymi

 

Co kupić?

Paluszki krabowe – 2 opakowania

Makaron ryżowy- 1 opakowanie

Ogórek – 1 sztuka

Kukurydza – 1 puszka

Majonez – do smaku

Ananas z puszki – 1 puszka

 

Przygotowanie:

Paluszki krabowe należy sparzyć ok. 3 minuty. Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, a następnie kroimy na mniejsze kawałki. Ogórek kroimy w kostkę, a kukurydze odlewamy z puszki i dodajemy do makaronu. Następnie wszystko razem mieszamy i dodajemy majonezu. Dla smaku można dodać sól i pieprz.

 

Z ravioli

 

Co kupić?

10 dag suchych ravioli z serem

3 -4 plastry wędzonego boczku

pomidory koktajlowe – 1 opakowanie

bazylia

parmezan

olej – 1 butelka

sok z cytryny

czosnek – 1 główka

sól

 

Przygotowanie:

Ravioli gotujemy w osolonej wodzie ok 15 minut. Boczek kroimy w drobną kostkę i smażymy na patelni. Ravioli mieszamy z mięsem i dodajemy pokrojone w połówki pomidorki. Bazylię rwiemy na kawałeczki i kładziemy na górę. Olej mieszamy z sokiem z cytryny oraz wyciśniętym ząbkiem czosnku. Całość solimy dla smaku i posypujemy parmezanem.

 

Z salami

Co kupić?

makaron

pół główki brokułu

4 średnie pomidory

słoik czarnych oliwek

20 dag salami

mozzarella

olej z pestek winogron

suszone oregano

ostra papryka

sól,pieprz

świeże listki oregano

 

Przygotowanie:

Makaron wrzucamy do gotującej się, osolonej wody. Brokuł tniemy na małe różyczki  i gotujemy 4 minuty. Następnie przemywamy je zimną wodą i odsączamy. Salami i ser kroimy w paski. Pomidory dzielimy na ćwiartki, a oliwki w połówki.  Wszystkie składniki mieszamy razem i polewamy olejem ok 8-9 łyżek.  Dodajemy przyprawy, a na wierzch kładziemy świeże oregano.

 

Ze szparagami

 

Co kupić?

makaron – 150 gram

szynka parmeńska – 5 plastrów

pomidory suszone – 4 sztuki

szparagi – 12 sztuk

ser – do posypania np. parmezan

oliwa z oliwek – 1 łyżka

ocet balsamiczny – pół łyżki

sok z cytryny – pół łyżeczki

 

Przygotowanie:

Makaron gotujemy do al dente. Szparagi gotujemy na parze, aż zrobią się jędrne. Szynkę kroimy na kawałki, jeżeli ktoś ma ochotę można ją również podsmażyć na patelni. Pomidory kroimy na kawałki. Makaron mieszamy z resztą składników.  Sos robimy mieszając ocet balsamiczny, oliwę oraz sok z cytryny. Doprawiamy solą i pierzem dla smaku. Całość polewamy sosem i posypujemy startym serem.

 

Z burakami

 

Co kupić?

makaron kokardki – 200 gr

duże buraki – 3 sztuki

ser feta – 200 gr

świeża bazylia

pestki dyni – 50 gr

Sos:

ocet balsamiczny – 4 łyżki

oliwa – 4 łyżki

sól, pieprz

 

Przygotowanie:

Buraki po nakłuwaj widelcem i piecz na blaszce ok 40 minut w 200 stopniach.  Makaron ugotuj według instrukcji na opakowaniu. Ser pokrój w kostkę, a bazylię i pestki drobno posiekaj. Wszystkie składniki do sosu wymieszaj razem oraz dodaj sól i pieprz. Kiedy buraki już się upieką, ostudź je i obierz ze skórki. Następnie pokrój w plasterki, bądź kawałeczki.  Całość wymieszaj i polej sosem.

zobacz również:

  1. Dieta sałatkowa – skuteczność i pomysłowe przepisy
  2. Dieta wiosenna z nowalijkami
  3. Dieta Okinawa – sekret długowieczności
  4. Dieta wątrobowa – usuwanie toksyn
  5. Dania z makaronu