Sałatki z makaronem – różne przepisy
Nie wiem jak Wy, ale ja uwielbiam sałatki, szczególnie te z makaronem. Dosłownie w każdej postaci są pyszne. Najlepsze w nich jest to, że można modyfikować przepisy do woli. Wystarczy zmienić jeden składnik, czy przyprawę, a smakują zupełnie inaczej. W dodatku są łatwe do przechowywania, czy zabrania w pojemnik do pracy. Są banalnie proste w wykonaniu, wystarczy ugotować makaron i dodać wszystko, co lubimy.
Makaron tradycyjny można zastąpić razowym lub orkiszowym jeśli jesteś na diecie. Do sałatek stosuj różnego rodzaju makarony w różnych kształtach: kokardki, ravioli, muszle, ryżowy, wstążki, świderki itp. Jeżeli jednak do Waszej kuchni wdarła się rutyna, mam dla Was kilka ciekawych pomysłów.
Z tuńczykiem i suszonymi pomidorami
Co kupić?
Makaron – 200 gram
Suszone pomidory w słoiku – 1 słoik
Tuńczyk w puszcze – 2 puszki
puszka groszku
Pestki słonecznika – 1 opakowanie
Przygotowanie:
Do ugotowanego makaronu dodajemy pokrojone pomidory, groszek oraz tuńczyk. Całość mieszamy, posypujemy słonecznikiem i gotowe !
To danie jest proste i szybkie, a zarazem smaczne. Z pewnością sprawdzi się, gdy odwiedzą nas niezapowiedziani goście, czy chociażby na domówce.
Z mascarpone i czekoladą
Co kupić?
Makaron – 400 gr
serek mascarpone – 100 gr
Czarne porzeczki – 400 gr
Cukier – 150 gr
Cukier puder – 100 gr
Śmietanka 36% – 200 ml
Gorzka czekolada – 30 gr
Mięta – 0,3 szklanki
Przygotowanie:
Makaron gotujemy jak zwykle. Do rondelka wsypujemy cukier ok. 150 gram i porzeczki. Gotujemy do uzyskania gęstego sosu.
Następnie ubijamy mikserem mascarpone 100 gram z cukrem pudrem 100 gram, żeby uzyskać gęsty krem.
Makaron polewamy sosem, na to kładziemy łyżkę kremu i posypujemy tartą czekoladą oraz dekorujemy miętą.
Z paluszkami krabowymi
Co kupić?
Paluszki krabowe – 2 opakowania
Makaron ryżowy- 1 opakowanie
Ogórek – 1 sztuka
Kukurydza – 1 puszka
Majonez – do smaku
Ananas z puszki – 1 puszka
Przygotowanie:
Paluszki krabowe należy sparzyć ok. 3 minuty. Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, a następnie kroimy na mniejsze kawałki. Ogórek kroimy w kostkę, a kukurydze odlewamy z puszki i dodajemy do makaronu. Następnie wszystko razem mieszamy i dodajemy majonezu. Dla smaku można dodać sól i pieprz.
Z ravioli
Co kupić?
10 dag suchych ravioli z serem
3 -4 plastry wędzonego boczku
pomidory koktajlowe – 1 opakowanie
bazylia
parmezan
olej – 1 butelka
sok z cytryny
czosnek – 1 główka
sól
Przygotowanie:
Ravioli gotujemy w osolonej wodzie ok 15 minut. Boczek kroimy w drobną kostkę i smażymy na patelni. Ravioli mieszamy z mięsem i dodajemy pokrojone w połówki pomidorki. Bazylię rwiemy na kawałeczki i kładziemy na górę. Olej mieszamy z sokiem z cytryny oraz wyciśniętym ząbkiem czosnku. Całość solimy dla smaku i posypujemy parmezanem.
Z salami
Co kupić?
makaron
pół główki brokułu
4 średnie pomidory
słoik czarnych oliwek
20 dag salami
mozzarella
olej z pestek winogron
suszone oregano
ostra papryka
sól,pieprz
świeże listki oregano
Przygotowanie:
Makaron wrzucamy do gotującej się, osolonej wody. Brokuł tniemy na małe różyczki i gotujemy 4 minuty. Następnie przemywamy je zimną wodą i odsączamy. Salami i ser kroimy w paski. Pomidory dzielimy na ćwiartki, a oliwki w połówki. Wszystkie składniki mieszamy razem i polewamy olejem ok 8-9 łyżek. Dodajemy przyprawy, a na wierzch kładziemy świeże oregano.
Ze szparagami
Co kupić?
makaron – 150 gram
szynka parmeńska – 5 plastrów
pomidory suszone – 4 sztuki
szparagi – 12 sztuk
ser – do posypania np. parmezan
oliwa z oliwek – 1 łyżka
ocet balsamiczny – pół łyżki
sok z cytryny – pół łyżeczki
Przygotowanie:
Makaron gotujemy do al dente. Szparagi gotujemy na parze, aż zrobią się jędrne. Szynkę kroimy na kawałki, jeżeli ktoś ma ochotę można ją również podsmażyć na patelni. Pomidory kroimy na kawałki. Makaron mieszamy z resztą składników. Sos robimy mieszając ocet balsamiczny, oliwę oraz sok z cytryny. Doprawiamy solą i pierzem dla smaku. Całość polewamy sosem i posypujemy startym serem.
Z burakami
Co kupić?
makaron kokardki – 200 gr
duże buraki – 3 sztuki
ser feta – 200 gr
świeża bazylia
pestki dyni – 50 gr
Sos:
ocet balsamiczny – 4 łyżki
oliwa – 4 łyżki
sól, pieprz
Przygotowanie:
Buraki po nakłuwaj widelcem i piecz na blaszce ok 40 minut w 200 stopniach. Makaron ugotuj według instrukcji na opakowaniu. Ser pokrój w kostkę, a bazylię i pestki drobno posiekaj. Wszystkie składniki do sosu wymieszaj razem oraz dodaj sól i pieprz. Kiedy buraki już się upieką, ostudź je i obierz ze skórki. Następnie pokrój w plasterki, bądź kawałeczki. Całość wymieszaj i polej sosem.
zobacz również:
- Dieta sałatkowa – skuteczność i pomysłowe przepisy
- Dieta wiosenna z nowalijkami
- Dieta Okinawa – sekret długowieczności
- Dieta wątrobowa – usuwanie toksyn
- Dania z makaronu