Lubisz wymyślać nowe wypieki? Poznaj 5 najpopularniejszych przepisów na spody do ciast

20 maja 2019, dodał: Redakcja

Kreatywność w kuchni i chęć eksperymentowania pozwalają wyczarować cudne smakołyki! Zarówno mistrzowie wypieków, jak i osoby rozpoczynające swoją przygodę z cukiernictwem w domowym zaciszu doskonale wiedzą, że możliwości jest wiele. Przedstawiamy przepisy na spody zarówno bardziej czasochłonne, jak i takie, których przygotowanie zajmuje kilka minut.

 

1. Tradycyjny biszkopt

 Składniki:

  • 140 g mąki pszennej tortowej z basiazsercem.pl
  • 50 g skrobi ziemniaczanej
  • 7 jaj
  • 150 g drobnego cukru

 Przygotowanie:

 W małej misce wymieszać mąkę i skrobię. Oddzielić żółtka od białek. Białka ubijać na sztywno, dodawać po łyżce cukru, a następnie żółtka – cały czas miksując. Wyłączyć mikser i drewnianą szpatułką wmieszać mąkę i skrobię. Piec 30 minut w 180 st. Celsjusza.

2. Uniwersalny kruchy spód

 Składniki:

  • 250 g mąki pszennej
  • 150 g masła
  • ½ łyżeczki soli
  • 1 jajko
  • 1 łyżka mleka
  • szczypta cukru

 Przygotowanie:

 Połączyć masło pokrojone na mniejsze kawałki z mąką, solą i cukrem. Wbić jajko, dolać mleko i zagnieść. Włożyć do lodówki na minimum pół godziny. Rozwałkować ciasto, wyłożyć formę. Piec przez 20 minut w 190 st. Celsjusza.

3. Spód brownies

 Składniki:

  • 115 g masła
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 115 g mąki pszennej
  • 1 szklanka cukru
  • 2 jajka

 Przygotowanie:

 Rozpuścić masło, dodać kostki czekolady, mieszać do uzyskania jednolitej konsystencji. Jajka ubić w całości, dodać przestudzoną czekoladę, a następnie przesianą mąkę. Przełożyć do formy, piec przez 25 minut w 180 st. Celsjusza.

4. Spód z herbatników

 Składniki:

  • 100 g masła
  • 2 i ½ szklanki rozdrobnionych herbatników
  • ¼ cukru pudru

 Przygotowanie:

 Masło rozpuścić, dodać herbatniki i cukier puder, dokładnie wymieszać. Wyłożyć blaszkę lub tortownicę ciastem, wstawić do lodówki na minimum pół godziny.

5. Spód z płatków owsianych

 Składniki:

  • 60 g płatków owsianych
  • 30 g masła
  • 2 łyżki kakao

 Przygotowanie:

 Masło rozpuścić w rondelku, pozostawić do ostygnięcia. W misce wymieszać płatki owsiane i kakao, dodać masło. Całość wymieszać i przełożyć na blachę. Wstawić do lodówki na pół godziny lub piec w piekarniku przez 20 minut w 170 st. Celsjusza.

 

 

 

 



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


Aleja handlowa

Technologia ŻYWEJ WODY
Cena:
290 zl
Skuteczny demakijaż z olejkiem herbacianym i olejkiem z orzechów macadamia
Cena:
36 zł
Świetnie oczyszcza i nawilża skórę. Zawiera hydrolat z lawendy i inne składniki roślinne.
Cena:
12,66 zł
Modelujące talię, wygładzające linię bioder
Cena:
45 zł
Skutecznie nawilża, pielęgnuje i odżywia skórę, łagodzi podrażnienia
Cena:
98 zł
Piękne włosy, skóra i paznokcie
Cena:
99
STOP

FORUM - bieżące dyskusje

Okulary Rayban
Mam takie okulary i bardzo sobie chwalę, latem się z nimi nie roztaję....
Fitness w domu
Fitness w domu wydawał mi się być świetnym rozwiązaniem przy mojej nieśmiałości i...
Botox na zmiany trądzikowe
Są zabiegi medycyny estetycznej które pozwolą zredukować zmiany potrądzikowe. Zabieg poprzedzają konsultacje...
Jaki sprzęt do zabudowy kuchennej
Jeśli chcecie by kuchnia była piękna, nie można też zapominać o dekoracji....