Lubisz wymyślać nowe wypieki? Poznaj 5 najpopularniejszych przepisów na spody do ciast

20 maja 2019, dodał: Redakcja

Kreatywność w kuchni i chęć eksperymentowania pozwalają wyczarować cudne smakołyki! Zarówno mistrzowie wypieków, jak i osoby rozpoczynające swoją przygodę z cukiernictwem w domowym zaciszu doskonale wiedzą, że możliwości jest wiele. Przedstawiamy przepisy na spody zarówno bardziej czasochłonne, jak i takie, których przygotowanie zajmuje kilka minut.

 

1. Tradycyjny biszkopt

 Składniki:

  • 140 g mąki pszennej tortowej z basiazsercem.pl
  • 50 g skrobi ziemniaczanej
  • 7 jaj
  • 150 g drobnego cukru

 Przygotowanie:

 W małej misce wymieszać mąkę i skrobię. Oddzielić żółtka od białek. Białka ubijać na sztywno, dodawać po łyżce cukru, a następnie żółtka – cały czas miksując. Wyłączyć mikser i drewnianą szpatułką wmieszać mąkę i skrobię. Piec 30 minut w 180 st. Celsjusza.

2. Uniwersalny kruchy spód

 Składniki:

  • 250 g mąki pszennej
  • 150 g masła
  • ½ łyżeczki soli
  • 1 jajko
  • 1 łyżka mleka
  • szczypta cukru

 Przygotowanie:

 Połączyć masło pokrojone na mniejsze kawałki z mąką, solą i cukrem. Wbić jajko, dolać mleko i zagnieść. Włożyć do lodówki na minimum pół godziny. Rozwałkować ciasto, wyłożyć formę. Piec przez 20 minut w 190 st. Celsjusza.

3. Spód brownies

 Składniki:

  • 115 g masła
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 115 g mąki pszennej
  • 1 szklanka cukru
  • 2 jajka

 Przygotowanie:

 Rozpuścić masło, dodać kostki czekolady, mieszać do uzyskania jednolitej konsystencji. Jajka ubić w całości, dodać przestudzoną czekoladę, a następnie przesianą mąkę. Przełożyć do formy, piec przez 25 minut w 180 st. Celsjusza.

4. Spód z herbatników

 Składniki:

  • 100 g masła
  • 2 i ½ szklanki rozdrobnionych herbatników
  • ¼ cukru pudru

 Przygotowanie:

 Masło rozpuścić, dodać herbatniki i cukier puder, dokładnie wymieszać. Wyłożyć blaszkę lub tortownicę ciastem, wstawić do lodówki na minimum pół godziny.

5. Spód z płatków owsianych

 Składniki:

  • 60 g płatków owsianych
  • 30 g masła
  • 2 łyżki kakao

 Przygotowanie:

 Masło rozpuścić w rondelku, pozostawić do ostygnięcia. W misce wymieszać płatki owsiane i kakao, dodać masło. Całość wymieszać i przełożyć na blachę. Wstawić do lodówki na pół godziny lub piec w piekarniku przez 20 minut w 170 st. Celsjusza.

 

 

 

 



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


Aleja handlowa

Sklep EDorota.pl
Cena:
199 zł
Piękne włosy, skóra i paznokcie
Cena:
99
Modelujące talię, wygładzające linię bioder
Cena:
45 zł
Technologia ŻYWEJ WODY
Cena:
290 zl
Oryginalna elegancja - różowe złoto i kwiatowe motywy na tarczy!
Cena:
390 zł
STOP

FORUM - bieżące dyskusje

Ile już udało Wam się schudnąć?…
ja juz 4 kg :) ale zaczelam chudnac dopiero jak pani dietetyk sporzadzila...
Jak odchudzac się rozsądnie ?
na pewno skutecznie bedzie odchudzac sie z pomoca dietetyka, ja chodze do pani Elzbiety...
Poszukiwany dobry fryzjer - Mazowsz…
a Figaro w Warszawie? maja 3 dobre salony, sama korzystam z ich uslug...
Dekoloryzacja
ja robilam dekoloryzacje, w Figaro w Warszawie, pani Paulina mnie obslugiwala, super fryzjerka,...