Lubisz wymyślać nowe wypieki? Poznaj 5 najpopularniejszych przepisów na spody do ciast
Kreatywność w kuchni i chęć eksperymentowania pozwalają wyczarować cudne smakołyki! Zarówno mistrzowie wypieków, jak i osoby rozpoczynające swoją przygodę z cukiernictwem w domowym zaciszu doskonale wiedzą, że możliwości jest wiele. Przedstawiamy przepisy na spody zarówno bardziej czasochłonne, jak i takie, których przygotowanie zajmuje kilka minut.
1. Tradycyjny biszkopt
Składniki:
- 140 g mąki pszennej tortowej z basiazsercem.pl
- 50 g skrobi ziemniaczanej
- 7 jaj
- 150 g drobnego cukru
Przygotowanie:
W małej misce wymieszać mąkę i skrobię. Oddzielić żółtka od białek. Białka ubijać na sztywno, dodawać po łyżce cukru, a następnie żółtka – cały czas miksując. Wyłączyć mikser i drewnianą szpatułką wmieszać mąkę i skrobię. Piec 30 minut w 180 st. Celsjusza.
2. Uniwersalny kruchy spód
Składniki:
- 250 g mąki pszennej
- 150 g masła
- ½ łyżeczki soli
- 1 jajko
- 1 łyżka mleka
- szczypta cukru
Przygotowanie:
Połączyć masło pokrojone na mniejsze kawałki z mąką, solą i cukrem. Wbić jajko, dolać mleko i zagnieść. Włożyć do lodówki na minimum pół godziny. Rozwałkować ciasto, wyłożyć formę. Piec przez 20 minut w 190 st. Celsjusza.
3. Spód brownies
Składniki:
- 115 g masła
- 100 g gorzkiej czekolady
- 115 g mąki pszennej
- 1 szklanka cukru
- 2 jajka
Przygotowanie:
Rozpuścić masło, dodać kostki czekolady, mieszać do uzyskania jednolitej konsystencji. Jajka ubić w całości, dodać przestudzoną czekoladę, a następnie przesianą mąkę. Przełożyć do formy, piec przez 25 minut w 180 st. Celsjusza.
4. Spód z herbatników
Składniki:
- 100 g masła
- 2 i ½ szklanki rozdrobnionych herbatników
- ¼ cukru pudru
Przygotowanie:
Masło rozpuścić, dodać herbatniki i cukier puder, dokładnie wymieszać. Wyłożyć blaszkę lub tortownicę ciastem, wstawić do lodówki na minimum pół godziny.
5. Spód z płatków owsianych
Składniki:
- 60 g płatków owsianych
- 30 g masła
- 2 łyżki kakao
Przygotowanie:
Masło rozpuścić w rondelku, pozostawić do ostygnięcia. W misce wymieszać płatki owsiane i kakao, dodać masło. Całość wymieszać i przełożyć na blachę. Wstawić do lodówki na pół godziny lub piec w piekarniku przez 20 minut w 170 st. Celsjusza.