Lody z zieloną herbatą – orzeźwiający przepis!
Słyszeliście kiedyś o takich lodach? Zielona herbata jest przede wszystkim zdrowa i posiada wielu zwolenników. Jednak słysząc o niej myślimy przede wszystkim o napoju. A co powiecie na lody? Zobaczcie przepis i koniecznie spróbujcie w te upalne dni.
Co nieco o zielonej herbacie
Początki picia zielonej herbaty związane są z wieloma legendami. Jedna z nich, chyba najbardziej popularna, głosi, że pewnego dnia 2737 roku p.n.e. w Chinach, cesarz Szen Nung odpoczywał pod drzewem dzikiej herbaty. Cesarza tego historia zna jako uczonego i zapalonego zielarza, który pijał jedynie przegotowaną wodę. Nagły podmuch wiatru sprawił, że kilka młodych listków herbacianych wpadło do dzbanka z wodą stojącego u stóp władcy, a smak, który narodził się z tego połączenia, oczarował cesarza!
Zielona herbata, tak jak jej czarna odmiana, pochodzi z drzewa herbacianego. Istotna różnica polega na tym, że liście zielonej herbaty poddawane są procesowi obróbki najpóźniej do godziny po ich zerwaniu, nim zaczną fermentować. Napar z pierwszego parzenia działa na organizm pobudzająco (na skutek dużej zawartości teiny), natomiast z drugiego- uspokajająco i relaksująco. Jest bogata w witaminy C, E, B oraz sole mineralne. Ma działanie antyrodnikowe- zawierając dużo przeciwutleniaczy, które wzmacniają naczynia krwionośne i przeciwdziała zakrzepom krwi. Obniża poziom trójglicerydów i cholesterolu. Pobudza działanie pęcherza moczowego, a tym samym przyśpiesza wydalanie toksyn z organizmu. Przyśpiesza metabolizm i usuwa zbędne produkty przemiany materii, co pomaga w procesie odchudzania czy detoksykacji organizmu. Wspomaga leczenie bakteryjnych schorzeń przewodu pokarmowego
Podczas parzenia zielonej herbaty najlepiej sprawdza się woda miękka, której dostępność w Polsce jest ograniczona, dlatego warto skorzystać z niegazowanej wody mineralnej o niewielkiej zawartości wapnia lub stosować wodę z dzbanka filtrującego wodę np. DAFI lub Aquaphor. Łyżeczkę suszu zalewa się szklanką wody o temperaturze około 80 st. C. Natomiast sam proces parzenia nie powinien trwać dłużej niż 3-4 minuty.
Zielona herbata odchudza, ponieważ zawiera katechiny, a w nich ten pełniący szczególną rolę, czyli EGCG. To właśnie on powoduje przyspieszenie metabolizmu. Jednocześnie przeciwutleniacz ten działa profilaktycznie w przypadku wielu chorób, m.in. miażdżycy tętnic, zawału serca i zakrzepów. Według przeprowadzonych badań, regularne spożywanie zielonej herbaty w ciągu dnia może spalać w naszym organizmie około 100 kalorii dziennie. Ci, którzy patrzą na zawartość kaloryczną produktów wiedzą, że nie jest to dużo, ale w ciągu tygodni, czy miesięcy robi się już z tego pokaźna liczba. Pamiętajmy jednak, że mowa tu o piciu codziennie około 3 – 4 filiżanek tego dobroczynnego naparu. Zielona herbata może także pełnić rolę regulatora poziomu glukozy i spowalniać wzrost poziomu cukru we krwi po posiłku.
Przepisy na lody z zielonej herbaty
- 500 ml lodów waniliowych
- 5 g zielonej herbaty matcha
Przepis podstawowy na lody:
- 2 szklanki mleka
- 1 łyżeczka liściastej zielonej herbaty
- 6 żółtek
- ½ szklanki cukru
- 2 szklanki śmietany kremówki
- 1 i ½ łyżki japońskiej zielonej herbaty w proszku
Podgrzać w rondlu mleko z herbatą, nie doprowadzając do wrzenia. Za pomocą trzepaczki zmieszać w misce żółtka z cukrem i stale mieszając powoli zalać gorącym mlekiem. Przelać wszystko z powrotem do rondla i mieszając drewnianą łyżką podgrzewać na wolnym ogniu, aż mieszanina zgęstnieje. Przecedzić krem przez sito i całkowicie ostudzić. Dodać śmietanę i zieloną herbatę w proszku, dokładnie wymieszać i wlać do maszynki do lodów zgodnie z instrukcją obsługi. Zamrozić.
zobacz również:
Domowe lody – przepisy krok po kroku
Domowe lody – 3 proste przepisy na pyszne lody!
Szybkie lody bananowo-malinowe dietetyczne
Szybki i prosty przepis na lody