Domowe lody – przepisy krok po kroku

9 czerwca 2020, dodał: czekoladka
Artykuł zewnętrzny

W letnie upalne dni poszukujemy sposobów, by się ochłodzić. Doskonałym pomysłem są domowe lody, które możemy przyrządzić w wielu różnych smakach. Wykorzystujmy dobrodziejstwa letniego sezonu i dodawajmy soczyste i zdrowe osoce do naszych deserów lodowych. Sprawdzone przepisy na pyszne lody prezentuje blogerka kulinarna, specjalizująca się w deserach:

 

Lody jagodowe

-180 ml mleka
-180 ml śmietanki 30%
-3 żółtka
-ziarenka z jednej laski wanilii
-130 g cukru
-300 ml jagód

Jagody dokładnie zmiksować. Mleko i śmietanką podgrzać razem z ziarenkami wanilii. Odstawić na 1-3 godziny. Przelać przez sitko. Żółtka utrzeć z cukrem na jasną puszystą masę. Ponownie podgrzać mleko i gdy będzie gorące (nie gotować) wlać odrobinę do wciąż ubijanych żółtek. Nie przerywając ubijania cienkim strumieniem wlać resztę. Przelać do rondla i podgrzewać na małym ogniu, stale mieszając, aż masa zacznie gęstnieć i osadzać się na łyżce. Masa nie może się zagotować. Podgrzewałam na małym ogniu, a gdy widziałam że masa za bardzo się podgrzewa ściągałam na chwilę garnek z ognia. Gotową mieszankę przelać do zmiksowanych jagód. wymieszać i ostudzić. Następnie schłodzić w lodówce przez kilka godzin, najlepiej całą noc. Dobrze schłodzoną mieszankę zamrozić w maszynce do lodów według instrukcji maszynki. Jeśli nie posiadacie maszynki, zamrażane lody należy dokładnie mieszać do 30 minut by rozbić tworzące się kryształki lodów.

Lody arbuzowe

Składniki na 6 sztuk:

-1 kg słodkiego arbuza
-posypka czekoladowa
-jogurt o smaku kiwi
Arbuza pokroić na mniejsze kawałki i zmiksować. Przelać do foremek 3/4 wysokości. Do każdej foremki wsypać niewielką ilość posypki czekoladowej. Włożyć do zamrażarki na 1h. Po tym czasie wyjąć i uzupełnić foremki jogurtem. Wkładamy z powrotem do zamrażarki przynajmniej na dobę.

Lody truskawkowe z wanilią

Składniki na ok. 1 litr lodów:

-170 ml pełnego mleka
-170 ml śmietany kremówki 30% lub 36%
-4 żółtka
-170 ml drobnego cukru do wypieków
-350 g truskawek, odszypułkowanych
-świeżo wyciśnięty sok z 1 cytryny – pominęłam
-ziarenka z 1 laski wanilii

Truskawki i sok z cytryny zmiksować blenderem, odstawić. Do garnka z grubym dnem wlać mleko, kremówkę i ziarenka wanilii. Gotując na małym ogniu doprowadzić do wrzenia. W międzyczasie w drugim naczyniu mikserem utrzeć żółtka z cukrem, do uzyskania jasnego, puszystego kremu. Krem z żółtek wlać do mleka, cały czas mieszając. Podgrzewać na małym ogniu, mieszając łyżką, do lekkiego zgęstnienia: mieszanka powinna lekko oblepiać łyżkę (będzie lekko gęsta). Natychmiast zdjąć z palnika, nie doprowadzając do wrzenia – lody by się zważyły. Natychmiast dodać zmiksowane z truskawki, wymieszać. Przykryć folią spożywczą i schłodzić w lodówce. Po tym czasie schłodzoną mieszankę wlać do maszyny do lodów i dalej postępować według instrukcji jej producenta. Lody można również wykonać bez maszyny – schłodzone składniki zmiksować, przelać do pojemnika, włożyć do zamrażarki. Podczas chłodzenia mniej więcej co 30 minut przez pierwsze 3 godziny zmiksować, by nie wytworzyły się kryształki lodu i lody były bardziej puszyste.

Lody rabarbarowo-truskawkowe

-250ml śmietanki 30%,
-1/2 kg rabarbaru,
-200g świeżych truskawek,
-100g drobnego cukru.

Rabarbar oczyścić, pokroić w kosteczkę, zalać szklanką wody, dodać cukier, gotować ok. 10min na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu. Ostudzić i zblendować. Zmiksować z zimną śmietanką, przelać do pojemnika, zamknąć i wstawić na 2 godz do zamrażalnika. Ponownie zmiksować przy pomocy blendera i zamrozić na kolejne 2 godziny. Po dwóch godzinach po raz ostatni zmiksować lody, dodać pokrojone w kosteczkę truskawki, wymieszać i wstawić na całą noc do zamrażalnika. Łyżką do lodów nakładać porcje do pucharków lub wafelków waflowych. Najlepiej wyjąć lody na 30minut przed podaniem, by nie były takie zimne:)

Lody malinowe

-350 g malin + do dekoracji
-500 g twarogu mielonego (z wiaderka)
-2-3 łyżki cukru pudru.
Maliny zmiksować, połączyć z twarogiem i cukrem. Mieszankę schłodzić. Schłodzoną mieszankę umieścić w maszynie do lodów i dalej postępować wg instrukcji. Jeśli nie mamy maszynki do lodów, mieszankę umieścić w pojemniku i zmrozić w zamrażarce. By lody były puszyste, mieszankę należy miksować co 20 minut by rozbić tworzące się kryształki lodu.

Lody bananowo-czekoladowe z krówkami

-3 banany,
-200g drobnego cukru trzcinowego,
-1/2 l śmietanki 30%,
-100 g mlecznej czekolady,
-sok z 1/2 cytryny,
-100g krówek.

Banany obrać ze skórki i pokroić w plastry, dodać sok z cytryny i cukier, zmiksować za pomocą blendera. Dodać śmietanę, ponownie zmiksować. Przelać do pojemnika, szczelnie zamknąć i wstawić na godzinę do zamrażalnika. Po tym czasie znów zmiksować, dodać posiekaną czekoladę oraz posiekane krówki. Wstawić do zamrażalnika na 2 godz. Po dwóch godzinach lody ponownie zmiksować i wstawić do zamrażalnika na całą noc. Podawać udekorowane krówkami.

Lody z pieczonych bananów

-3 dojrzałe banany
-brzoskwinia
-2 łyżki masła
-4 łyżki cukru trzcinowego
-3/4 szklanki mleka
-3/4 szklanki śmietanki 30%
-1 łyżeczka ekstraktu wanilii
-1,5 łyżeczki soku z cytryny
-szczypta soli

Banany o brzoskwinię obrać, pokroić w plastry, ułożyć na blaszce, obsypać 2 łyżkami cukru i obłożyć masłem. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni, przez 30 – 40 minut. Po upieczeniu, banany zmiksować z mlekiem, śmietanką, pozostałym cukrem, ekstraktem waniliowym, sokiem z cytryny i szczyptą soli. Masę schłodzić w lodówce, a następnie wlać do maszyny do lodów i postępować według instrukcji jej producenta. Lody można wykonać bez maszynki: Schłodzoną masę przelać do pojemnika i włożyć do zamrażarki na minimum 8 godzin. W między czasie można je kilka razy zmiksować by rozbić powstające kryształki lodu, wtedy lody będą puszyste.

Lody morelowe z cytryną

-1/2 kg moreli
-sok z 1 cytryny
-2 łyżki cukru
-1/2 litra mleka 1,5%
-75 ml odtłuszczonego mleka w proszku
-1 łyżka cukru pudru
Morele sparzyć wrzątkiem, po minucie przelać zimną wodą i obrać ze skórki. Owoce umieścić w rondelku, dodać cukier i sok z cytryny. Gotować na małym ogniu aż owoce się rozpadną. Zmiksować na gładko, odstawić do przestudzenia. W drugim rondelku podgrzewać mleko, mleko w proszku i cukier puder aż składniki się połączą. Kiedy cukier i mleko w proszku się rozpuszczą zdjąć z ognia, nie dopuścić do zagotowania. Połączyć dwie przestudzone mieszanki, schłodzić w lodówce, a następnie wlać do maszyny do lodów i postępować według instrukcji jej producenta. Lody można wykonać bez maszynki: Schłodzoną masę przelać do pojemnika i włożyć do zamrażarki na kilka godzin. W między czasie należy je miksować co 1/2 godziny by rozbić powstające kryształki lodu, wtedy lody będą puszyste.

Lody miętowo – czekoladowe

-szklanka śmietanki 30%,
-1/2 szklanki mleka,
-3 żółtka,
-1/3 szklanki cukru,
-szczypta soli,
-50g mlecznej czekolady,
-50 g gorzkiej czekolady,
-szczypta zielonego barwnika spożywczego,
-kilka kropel miętowych (np. Herbapol).

Śmietankę ubić na sztywno, dodać mleko i żółtka oraz szczyptę soli. Chwilę miksować. Dodać posiekane czekolady, barwnik oraz krople miętowe, dokładnie wymieszać. Masę przelać do pojemnika i zamrozić. Następnie co dwie godziny lody wyjmować z zamrażalnika i miksować chwilę blenderem. Czynność powtarzać 3-4 razy. Lody nakładać przy pomocy łyżki do lodów.

Lody owocowe

-3 dojrzałe brzoskwinie
-250 ml soku pomarańczowego
-50 g borówek
-1 czubata łyżka cukru trzcinowego

Brzoskwinie obieramy, kroimy na mniejsze kawałki, wrzucamy do naczynia albo kubka. Wlewamy sok, cukier i przy pomocy blendera albo innego urządzenia miksujemy. Do pojemników na lody wrzucamy po kilka sztuk całych borówek, zalewamy sokiem i wkładamy do zamrażarki. Po kilku godzinach mrożenia możemy bez wyrzutów sumienia oddać się słodkiemu lenistwu i pochłonąć loda/lody.

Zwykłe lody śmietankowe


-1 duża śmietana kremówka
-3 jajka
-1/2 szklanki cukru

Śmietanę ubijamy na sztywno. W drugim naczyniu ubijamy białka jaj, dodając żółtka i cukier – należy uważać, by nie zniszczyć piany. Tak przygotowaną masę, przelewamy do kremówki, delikatnie mieszamy łyżą, aż powstanie gładka, pulchna masa. Całość wkładamy do zamrażarki.

Lody żurawinowe

Składniki na 4 porcje:

-40 g suszonej żurawiny amerykańskiej
-100 ml soku z żurawiny amerykańskiej
-125 g zmrożonych lub świeżych truskawek
-1 łyżka stołowa cukru
-1 cukier wanilinowy
-4 formy do lodów na patyku (każda o pojemności ok.
60 ml)

Zagotować żurawinę, sok z żurawiny amerykańskiej, truskawki i cukier wanilinowy. Delikatnie utrzeć i wlać do formy do lodów na patyku. Patyczki do lodów można ewentualnie zastąpić plastikowymi łyżeczkami.

Ogniste lody z cynamonem

– ½ szklanki mleka
– 1 laska cynamonu
– 1 skórka pomarańczy (z 1 małej pomarańczy)
– 4 całe goździki
– 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
– 1 puszka (400 ml) słodzonego mleka skondensowanego
– 1 ½ łyżeczki sosu TABASCO
– 2 szklanki ubitej śmietany kremówki (30% lub 36%)

W małym rondlu na średnim gazie połącz mleko, laskę cynamonu, skórkę pomarańczy, goździki i zagotuj. Zmniejsz gaz, przykryj i powoli gotuj przez 5 minut, aż do połączenia się składników. Odstaw całość do ostygnięcia w temperaturze pokojowej, następnie odcedź. W dużej misce połącz mieszankę mleczną, wanilię, mleko skondensowane i sos TABASCO®, dokładnie wymieszaj. Delikatnie wmieszaj bitą śmietanę. Przykryj i zamroź, aż masa stwardnieje, w międzyczasie raz zamieszaj. Podawaj kulki lodów w kieliszkach lub pucharkach. Możesz ozdobić laskami cynamonu i paskami skórki pomarańczowej.

Źródło:
http://z-milosci-do-slodkosci.blogspot.com/, http://fabrykakulinarnychinspiracji.blogspot.com/, http://olainthekitchen.blogspot.com/

zobacz również:

 

  1. Co jeść i pić w upały?

  2. Papryka na różne sposoby – pomysłowe przepisy czytelników

  3. Dania z grilla – różne przepisy

  4. Wszystkie kulinarne inspiracje