Lekkie zupy idealne na lato – 10 przepisów na letni obiad | Wszystko dla zdrowia i urody, porady kulinarne Uroda i Zdrowie - serwis nie tylko dla kobiet!

Lekkie zupy idealne na lato – 10 przepisów na letni obiad

10 lipca 2023, dodał: pinkmause
Artykuł zewnętrzny

Lekkie zupy na lato są doskonałą alternatywą dla ciężkostrawnych posiłków, po których nie ma się siły wstać od stołu, a co dopiero w pełni korzystać z uroków lata. Letnie zupy szczególnie smakują z powodu używania świeżych, sezonowych warzyw. Warto eksperymentować z dodatkami, smakami i używać różnorodnych warzyw. Zupa na lato to pomysł na dostarczenie wymaganej przez dietetyków codziennej porcji witamin i energii. Przedstawiamy zupy na lato to szybkie, tanie i proste w przygotowaniu danie dla całej rodziny.

 

Zupa jarzynowa z bobem

Składniki:
– 3 marchewki
– 2 pory
– 1 młody mały seler
– garść zielonej fasolki szparagowej
– 3 młode cebule
– 0,5 szklanki młodego bobu
– 1 łyżka masła
– 1 łyżka oliwy
– pieprz do smaku
– 3 kostki rosołowe

Przygotowanie:
Marchewkę pokroić w długie paski. Por i seler pokroić w słupki, a cebulę w piórka. W garnku rozgrzać masło z oliwą i podsmażyć pokrojone warzywa. W osobnym garnku zagotować wodę i dodać bób. Gotować 10 min. Odcedzić i obrać. Do podsmażonych warzyw dodać fasolkę szparagową oraz bób. Całość zalać 1,5 l wody, dodać kostki rosołowe i gotować aż warzywa będą miękkie.

 

Zupa szczawiowa

Składniki:
– 500 g surowych żeberek wieprzowych
– 500 g świeżego szczawiu
– 1 średnia marchew
– 1 średni korzeń pietruszki
– 1 mały korzeń selera
– kawałek młodego pora
– 2 litry wody
– 4 łyżki śmietany kwaśnej
– 1 łyżeczka mąki pszennej
– zioła i przyprawy: 3 liście laurowe, 3 ziarna ziela angielskiego, łyżeczka ziaren pieprzu, łyżeczka soli
– ziemniaki gotowane w całości
– jajka gotowane na twardo
– siekany szczypiorek lub koperek

Przygotowanie:
W dużym garnku umieść umyte mięso. Dodać obraną marchew oraz pietruszkę, kawałek pora i selera. Na koniec dodać też zioła. Wlać 2 litry wody. Garnek przykryć przykrywką. Zupę zagotować i zmniejszyć moc. Gotować rosół przez 1,5 godz. bez odkrywania przykrywki. Łyżką cedzakową wyłowić wszystkie składniki zupy. Marchewkę pokroić w kosteczkę. Do garnka z czystym rosołem włożyć mięso oraz kawałki marchewki. Dodać posiekany szczaw. W małej miseczce umieścić cztery łyżki gęstej i kwaśnej śmietany. Dodać łyżeczkę mąki pszennej i zamieszać. Chochlą wlać do miseczki odrobinę wrzącej zupy, by zahartować śmietanę. Całość przelać od razu do garnka i zamieszać zupę szczawiową.

 

Zupa z groszku i cukinii

Składniki:
– olej
– 1 cebula
– 2 młode marchewki
– 1 młody seler
– 1 młody por
– 1-2 młode pietruszki
– 2 cukinie
– 0,25 kg groszku cukrowego
– 1,2 litra wody
– 3 ziela angielskie
– 3 liście laurowe
– sól i pieprz
– koperek, bazylia lub inne zioła

Przygotowanie:
Cebulę lub szalotkę pokroić na spore kawałki. Podsmażyć w garnku na oleju aż się zeszkli. Dodać obrane i pokrojone w spore kawałki włoszczyznę: selera, pora, marchewki i pietruszkę. Dodać ziele angielskie i liście laurowe oraz dolać 1,2 litra wody. Doprowadzić do wrzenia, gotować 10 min. Po tym czasie dorzucić umytą i pokrojoną w grube plastry cukinię. Gotować przez 2 min., po czym wyciągnąć i odłożyć marchewkę, a resztę zmiksować. Dodać umyty i posiekany na mniejsze kawałki groszek cukrowy. Gotować jeszcze przez 2 miny. Zupę doprawić do smaku solą, pieprzem i koperkiem lub innymi ziołami.

 

Zupa z kalarepy

Składniki:
– 1 średnia kalarepa
– 4 średnie ziemniaki
– 2 marchewki
– 4 łyżki oliwy z oliwek
– 1 łyżka mąki pszennej
– sól, pieprz do smaku
– 1-1,5 litra wody

Przygotowanie:
Liście kalarepy pokroić bez łodygi na drobno. Kalarepę obrać i zetrzeć na grubej tarce. Ziemniaki i marchew pokroić w drobną kostkę. Wszystkie warzywa ugotować (ok. 25 min.). Dodać sól i pieprz do smaku.

 

Zupa dyniowa z jarmużem

Składniki:
– 2 piersi z kurczaka, ugotowane lub usmażone i pokrojone w grubą kostkę
– 2 łyżki oliwy z oliwek
– 1 średnia cebula, pokrojona w kostkę
– 3 ząbki czosnku
– 2 l bulionu warzywnego
– 3 szklanki pokrojonej dyni
– 3 duże garści posiekanego jarmużu
– 1 szklanka śmietanki
– puszka krojonych pomidorów
– 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
– 1/2 łyżeczki pieprzu

Przygotowanie:
W średnim garnku rozgrzać olej i wrzucić cebulę wraz z czosnkiem. Smażyć przez 4 -5 min., do zeszklenia. Dodać bulion, pomidory i dynię, zmniejszyć ogień i gotować delikatnie pod przykryciem przez 15-20 min., aż dynia zmięknie. Dodać kurczaka i jarmuż i doprawić zupę solą i pieprzem. Gotować przez kolejne 5 min. Następnie dodać śmietankę, gałkę muszkatołową i wymieszać. Gotować 3 min. i doprawić solą i pieprzem. Rozlać zupę do miseczek.

 

Zupa z sałaty masłowej i endywii

Składniki:
– 1 główka sałaty masłowej
– 1 główka endywii
– 1 cebula
– kawałek pora
– 3 ząbki czosnku
– 30 dag ziemniaków
– 4-5 kromek pieczywa tostowego
– 2 łyżki masła
– 3 łyżki śmietany
– biały pieprz do smaku
– szczypta gałki muszkatołowej do smaku
– 1 łyżka soku z cytryny
– 1,5 litra bulionu warzywnego

Przygotowanie:
Ziemniaki, pora i cebulę obrać, umyć i pokroić w kostkę, zalać bulionem i gotować ok. 30 min. Umytą i osuszoną sałatę pokroić w paseczki, dodać do zupy. Gotować wszystko razem jeszcze 10 min. Następnie zmiksować blenderem, doprawić do smaku solą, gałką, pieprzem białym i sokiem z cytryny, zabielić śmietaną zestawić z ognia. Czosnek obrać przecisnąć przez praskę. Przesmażyć ma maśle na patelni kromki tostowe, pokroić w kostkę, dodać do czosnku, zamieszać i chwilę smażyć wszystko razem. Zupę rozlać na talerze, posypać czosnkowymi grzankami i udekorować listkami sałaty.

 

Zupa z zielonym groszkiem

Składniki:
– 3 marchewki
– 2 pietruszki
– 1 młody seler z nacią
– 1 mały por
– ½ dużego pęczka kopru
– 1 świeży listek laurowy lub 2 suszone
– 4 ziarna ziela angielskiego
– 4 ziarna czarnego pieprzu
– 4-5 średnich młodych ziemniaków
– 2 szklanki świeżego groszku (ok. 0,8 kg w strączkach)
– sól i pieprz

Przygotowanie:
Do garnka włożyć umytą włoszczyznę i rozgniecione łodygi kopru (listki posiekać i odłożyć na bok). Zalać ok. 2 l wody, dodać liść laurowy, ziele angielskie, pieprz. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć moc i gotować na małym ogniu ok. 45 min. Warzywa i przyprawy wyjąć z wywaru. Obrane i umyte ziemniaki pokroić w kostkę. Dodać do bulionu warzywnego. Gotować ok. 7 min., dorzucić groszek. Gotować jeszcze kilka minut aż ziemniaki i groszek zmiękną. Do zupy wlać śmietankę, doprawić do smaku solą i pieprzem. Dodać posiekany koperek.

 

Zupa z młodej kapusty

Składniki:
– 1/2 kg młodej kapusty
– 6 szklanek bulionu
– 2 młode marchewki
– 1 pietruszka
– 5 ziemniaków
– 3 łyżki oliwy
– 1 cebula
– 250 g przecieru pomidorowego
– 1 łyżeczka papryki ostrej
– 1 łyżeczka cukru
– garść posiekanej pietruszki oraz koperku

Przygotowanie:
Umyć kapustę, usunąć twarde liście i głąb, posiekać w cienkie paski i posolić. Do gotującego bulionu dodać pokrojoną marchewkę oraz pietruszkę. Dodać szczyptę soli i gotować 10 min. Kolejno dorzucić pokrojone ziemniaki i kapustę, po czym całość gotować do momentu, aż warzywa zmiękną. Na patelni zeszklić cebulę z dodatkiem przecieru pomidorowego, doprawić pieprzem, solą oraz cukrem i ostrą papryką. Na sam koniec dodać posiekaną natkę pietruszki i koperek.

 

Zupa z botwinki

Składniki:
– 1,5 l wywaru (mięsnego lub warzywnego)
– 1 średnia młoda marchewka
– 1 pęczek pęczek botwinki razem z buraczkami
– 1 średnia młoda pietruszka
– 2 ziemniaki pokrojone w kosteczkę
– 1 łyżka stołowa cukru
– 1 łyżka stołowa soku z cytryny
– śmietana do zabielenia

Przygotowanie:
Do gotującego się wywaru dodać pokrojone w drobną kosteczkę ziemniaki. Podgotować około 20 min. Dodać startą na grubych oczkach, marchewkę i pietruszkę i gotować kolejne 10 min. Botwinkę dokładnie umyć, liście posiekać, buraczki obrać i posiekać lub zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Dodać do wywaru i gotować na wolnym ogniu do miękkości. Dodać łyżkę cukru i zakwasić sokiem z cytryny. Na koniec, przyprawić do smaku solą i pieprzem i zabielić śmietaną.

 

Letnia zupa koperkowa

Składniki:
– 2 litry wody
– 4 średnie marchewki
– 1 duży pęczek koperku
– 1 duża pietruszka lub pasternak
– 1/2 średniego selera
– 4 ziemniaki
– liść laurowy
– kilka ziarenek ziela angielskiego
– sól
– biały pieprz
– 1/2 łyżeczki kurkumy
– śmietana do zabielenia
– sok z 1/2 cytryny
– 4 jajka

Przygotowanie:
Do garna wlać wodę, dodać wcześniej obrane i umyte warzywa (bez ziemniaków) wstawić na ogień, gotować wywar przez około 20 min. Jajka ugotować na twardo. Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w drobną kostkę. Wywar warzywny przecedzić, ponownie wlać do garnka nastawić na średni ogień, dodać ziemniaki, umyty i drobno posiekany koperek. Zakwasić zupę sokiem z cytryny, doprawić do smaku, zabielić odrobiną śmietany.

 

Zupa z fasolki szparagowej

Składniki:
– 300 g fasolki szparagowej żółtej lub zielonej
– 3 duże ziemniaki
– groszek zielony
– bulion drobiowy lub warzywny
– 1/2 czerwonej papryki
– ziarenka pieprzu
– ziele angielskie
– liść laurowy

Przygotowanie:
Fasolkę oczyścić z końcówek, obmyć. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Ugotować w bulionie, dodać groszek i paprykę pokrojoną w paski. Doprawić zielem angielskim, pieprzem w ziarenkach oraz liściem laurowym. Na końcu posolić. Gotować ok. 20 min.

 

Zupa ze świeżych ogórków

Składniki:
– 1 l bulionu warzywnego
– 500 g ogórków gruntowych
– 200 g ziemniaków
– 1 cebula
– 2 ząbki czosnku
– 1 łyżka oliwy z oliwek
– 1 łyżka masła
– 3 łyżki gęstej śmietany
– 2 łyżki świeżego koperku
– sól, pieprz do smaku

Przygotowanie:

Cebulę i czosnek obrać oraz drobno posiekać. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Ogórki dokładnie umyć i pokroić w kostkę. W garnku o grubszym dnie rozgrzać oliwę z oliwek z masłem i zeszklić cebulę. Dodać czosnek oraz ziemniaki. Całość podsmażać przez ok. 5 min. Składniki zalać bulionem. Zagotować, następnie zmniejszyć ogień i gotować na średnim ogniu przez ok. 10 min. Dodać ogórki i gotować, aż warzywa będą miękkie. Zupę doprawić do smaku solą i pieprzem. Garnek zestawić z ognia i dodać posiekany koperek i gęstą śmietanę. Zupę zmiksować na gładki krem.

 

zobacz również:

Zupy krem – 4 pomysłowe przepisy!

Szybkie, wiosenne i zdrowe zupy z warzyw

Przepisy na oryginalne i eleganckie zupy

Najsłynniejsze zupy – różne przepisy z całego świata – jak serwować zupę?

 

 



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Jeden komentarz do Lekkie zupy idealne na lato – 10 przepisów na letni obiad

  1. avatar Iwona Maziarz pisze:

    Uwielbiam zupy, mogłabym je jeść bez końca. Bardzo dziękuję za inspirujące, pyszne zupy. Z największą przyjemnością skosztuje każdej. Wyglądają apetycznie.

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Tabletka "po" od 15 roku życia
Dla mnie seks 15 latki jest czymś niepojętym, przeraża mnie to! ale teraz...
Błędy w komunikacji - 12 zdań, któr…
Będąc w związku trzeba wręcz należy rozmawiać. Nie tylko o problemach, bo te bardzo...
Podwyżka renty socjalnej
Uważam, że skutki podniesienia renty socjalnej będą korzystne społecznie. Grupa osób najbardziej w...
Złomowanie auta
Też tak myślę, że dzisiaj każdy patrzy gdzie kupić coś taniej tym bardziej...