Lekka, sycąca i pełna smaku. Odchudzająca zupa warzywna, którą pokochasz

8 marca 2025, dodał: Małgorzata Kopeć
Artykuł zewnętrzny

Zupa ta jest niezwykle sycąca, a obecność pływających w niej niezmiksowanych kawałków warzyw powoduje jej wyszczuplające działanie! Jednoczesna obecność w jednym daniu elementów płynnych i stałych powoduje, że przechodzą one z nierówną szybkością przez przewód pokarmowy. Kawałki zatrzymane w żołądku, aż do zupełnego ich rozłożenia rozciągają go i powodują uczucie sytości w sposób mechaniczny.

 

zupa odchudzająca

Płynny bulion przechodzi dużo szybciej przez żołądek i znajduje się jelicie cienkim gdzie zawarte w nim substancje odżywcze stymulują receptory ścianę jelita i powodują sytość chemiczna. W ten sposób zupa ta szybko i długotrwale ogranicza uczucie głodu.

Moc witamin w warzywach w zupie odchudzającej

Ten posiłek polecany jest osobom wracającym po pracy, które nie mogą się powstrzymać przed zjedzeniem obfitego posiłku. To warzywo to prawdziwa bomba witaminowa! Kapusta dostarcza organizmowi witaminy A, C, K, E, U, PP oraz witaminy z grupy B, wspierając odporność i kondycję skóry. To jednak nie wszystko! Jest także skarbnicą cennych minerałów, takich jak potas, fosfor, mangan, cynk, miedź, siarka, żelazo, wapń, arsen, sód, kobalt, fluor, chlor, jod, a do tego zawiera błonnik pokarmowy, który wspomaga trawienie. Jakby tego było mało, w kapuście znajdziemy wolne aminokwasy, antyoksydanty, antocyjany, naturalne cukry oraz kwasy: foliowy, szczawiowy i pantotenowy. Nic dziwnego, że od wieków jest ceniona w diecie i medycynie naturalnej!

Papryka zielona – jest niskokaloryczna, idealna dla pań dbających o figurę. Zawiera spore ilości kwasu foliowego (jeden strąk to 1/4 dziennego zapotrzebowania na tę witaminę), polecana przyszłym mamom. Jest także bogactwem witamy młodości – witaminy E.

składniki na odchudzającą zupę warzywną:

– 4 ząbki czosnku

– 6 dużych cebul

– 2 puszki pomidorów bez skórki

– duża główka kapusty

– 2 zielone papryki

– 1 seler

– 3 litry wody

– 3 łyżeczki płatków drożdżowych

Warzywa obrać i pokroić w średniej wielkości kawałki, włożyć do garnka, dodać płatki. Gotować we wrzącej wodzie przez około 10 minut, potem zmniejszyć ogień i gotować do miękkości.

 

Zobacz również:

  1. Najczęstsze pułapki jedzeniowe

  2. Najlepsze spalacze tłuszczu

  3. Jajka w dietach podchudzających

  4. Popijać czy nie popijać?

  5. Lista najbardziej szkodliwych potraw

 

 



FORUM - bieżące dyskusje

Spróbuj Tai Chi i dlaczego warto
Do tego chyba trzeba mieć cierpliwość. Te ruchy są takie powolne, dokładne. Zabrakłoby mi...
Jak ugotować kalafior?
> Anays napisał/a: > Widziałam przepis, w którym kalafiora gotuje się w całości... A później...
sposób na paznokcie
To chyba nie masz problemu z łamaniem paznokci. :D U mnie jak jeden...
Metamorfoza fryzury
Mając włosy do ramion najpierw spróbowałabym drobnej zmiany. Zawsze można pójść krok dalej,...