Dania z kurkami | Wszystko dla zdrowia i urody, porady kulinarne Uroda i Zdrowie - serwis nie tylko dla kobiet!

Dania z kurkami

6 sierpnia 2012, dodał: katarzyna.kucharska.belle
Artykuł zewnętrzny

Już niedługo zacznie się sezon zbierania grzybów. Serdecznie polecam kurki, które doskonale komponują się z różnymi daniami. Najlepiej wybrać świeże i chrupkie grzyby, które są niezwykle smaczne.

Na przystawkę polecam suflety z kurek, potrzebujemy:

  • 300 g kurek
  • 2 łyżki masła
  • sól, zmielony czarny pieprz
  • 2 jajka
  • 2 łyżki śmietanki kremówki
  • 5 łyżek startego żółtego sera
  • świeżo starta gałka muszkatołowa
  • 1 łyżeczka drobno posiekanych liści estragonu
  • masło do wysmarowania foremek
  • liście sałaty do dekoracji,

Kurki oczyszczamy, dokładnie myjemy pod bieżącą wodą i osuszamy. Grzyby można pokroić w cienkie plasterki lub (jeśli są mniejsze) pozostawić w całości.
Podsmażamy kurki na maśle przez ok. 15 minut. Doprawiamy solą i pieprzem.  Kolejno jajka łączymy ze śmietanką i serem, dodajemy gałkę muszkatołową i estragon.
Grzyby przekładamy do wysmarowanych foremek. Zalewamy masą jajeczną. Wstawiamy na środkowy poziom piekarnika i zapiekamy ok. 10 minut w temperaturze 200 stopni, aż masa lekko zbrązowieje.

Zapiekane grzyby

Do tego dania potrzebujemy:

  • 80 dag grzybów
  • 3 dag tłuszczu
  • 5 dag cebuli
  • sól
  • pieprz
  • 1/8 l śmietany
  • 4-6 dag sera tylżyckiego
  • 2 dag masła
  • 2 dag tartej bułki

Grzyby czyścimy płuczemy. Dusimy je do miękkości z tłuszczem, obraną, pokrajaną cebulą i 2-3 łyżkami wody.
Sos należy odparować, do grzybów dodajemy sól i pieprz, mieszamy, układamy w kokilkach lub na półmisku do zapiekania, zalewamy śmietaną, posypujemy tartym serem zmieszanym z tartą zrumienioną bułką, kropimy masłem. Wstawiamy do piekarnika i zapiekamy.

Kurczak tagiatelle

  • 450g zielonego makaronu – „wstążki”
  • sól
  • 4 piersi z kurczaka, bez kości
  • 1 łyżka oleju
  • 225 g małych grzybków, np. pieczarki lub kurki
  • 275 g skondensowanej zupy z kurczaka z puszki
  • 3 łyżki wytrawnej sherry
  • 1 łyżka posiekanej zielonej pietruszki
  • świeżo zmielony pieprz naturalny

Makaron gotujemy w dużej ilości osolonej wody przez około 15 minut lub aż będzie prawie miękki. W tym czasie piersi kurczaka kroimy na kawałki. W rondlu podgrzewamy olej, wkładamy kawałki kurczaka i obsmażamy przez około 10 minut na złoty kolor. Następnie wkładamy grzybki i dobrze mieszamy. Do rondla wlewamy zupę i gotujemy. Wlewamy sherry i doprawiamy pietruszką dodajemy przyprawy do smaku i przez 1 minutę gotujemy na wolnym ogniu.
Makaron odlewamy i wykładamy do ogrzanego naczynia. Przyrządzoną mieszaninę wylewamy na środek makaronu, posypujemy papryką.

Kurki doskonale komponują się także ze smakiem cielęciny i innych mięs. Serdecznie polecam te grzyby, gdyż ze względu na swój wyjątkowy smak są niezwykle pożądane w mojej kuchni.

Zobacz również:

  1. Sposoby na grzyby: suszenie
  2. Sposoby na grzyby – solenie
  3. Sposoby na grzyby – marynowanie
  4. Idziemy na grzyby!




Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Jeden komentarz do Dania z kurkami

  1. avatar pinkmause pisze:

    Nie ma u mnie kurek, takie lato, że wszystko tylko się topi. Może ryż zaczniemy uprawiać? :(

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Tabletka "po" od 15 roku życia
Dla mnie seks 15 latki jest czymś niepojętym, przeraża mnie to! ale teraz...
Błędy w komunikacji - 12 zdań, któr…
Będąc w związku trzeba wręcz należy rozmawiać. Nie tylko o problemach, bo te bardzo...
Podwyżka renty socjalnej
Uważam, że skutki podniesienia renty socjalnej będą korzystne społecznie. Grupa osób najbardziej w...
Złomowanie auta
Też tak myślę, że dzisiaj każdy patrzy gdzie kupić coś taniej tym bardziej...